Szürkék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szürke (művészi ábrázolás)

A szürkék (más néven zéták vagy retikuliánusok, esetleg zétaretikuliak, a ζ Reticuli csillag után) egy földönkívüli faj, amely a leggyakrabban fordul elő az UFO-összeesküvés-elméletekben valamint a harmadik típusú találkozások és UFO-elrablások leírásaiban. A populáris kultúrában is gyakran feltűnnek, például olyan sorozatokban, mint a Harmadik típusú emberrablások vagy az X-akták.

A „szürkék” szinte teljesen átvették a tipikus földönkívüli szerepét a klasszikus „kis zöld emberkéktől” az emberi képzeletvilágban.

A szürkéket általánosan alacsony (100-150 cm), vékony humanoidokként írják le, négy ujjuk van (hüvelykujjuk nincsen), abnormálisan nagy fejjel (villanykörtéhez hasonló formájú), óriási fekete mandula alakú szemekkel és sima, szőrtelen, szürke bőrrel (innen a név is, de elméletileg ,,kis fehéreknek" kéne hívnunk őket).

A szürkék népszerűségének fő oka a gyakori megjelenésük tudományos-fantasztikus filmekben, legelőször a Steven Spielberg gyártotta 1977-es Harmadik típusú találkozásokban és olyan filmekben, mint a Men in Black – Sötét zsaruk, A Függetlenség napja vagy a Csillagkapu. A 2013-ban elkészült Sötét égboltok című film szintén róluk szól.

Az UFO kutatók ezt a földönkívüli fajt a repülő csészealjakhoz kötik, mivel ez a faj rendelkezik ilyen típusú űrhajóval. Nem szabad összekeverni pl. a háromszög vagy egyéb más formájú égi járművekkel. Az Új Mexikó területén fekvő Roswelli UFO incidenskor egy repülő csészealj zuhant le annak sivatagában. A szemtanúk hallgatnak, de számos esetben történt már, hogy valakik a hallgatás ellenére azt állították, hogy nem egy egyszerű léggömb zuhant le.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz szürkék témájú médiaállományokat.