Szürkék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szürke (művészi ábrázolás)

A szürkék (más néven zéták vagy retikuliánusok, a ζ Reticuli csillag után) egy jellegzetes földönkívüli-típus, amely a leggyakrabban fordul elő az UFO-összeesküvés-elméletekben valamint a harmadik típusú találkozások és UFO-elrablások leírásaiban. A populáris kultúrában is gyakran feltűnnek, például olyan sorozatokban, mint a Harmadik típusú emberrablások vagy az X-akták.

A „szürkék” szinte teljesen átvették a tipikus földönkívüli szerepét a klasszikus „kis zöld emberkéktől” az emberi képzeletvilágban.

A szürkéket általánosan alacsony, vékony humanoidokként írják le, abnormálisan nagy fejjel, óriási fekete szemekkel és sima, szőrtelen, szürke bőrrel (innen a név is).

A szürkék népszerűségének fő oka a gyakori megjelenésük tudományos-fantasztikus filmekben, legelőször a Steven Spielberg gyártotta 1977-es Harmadik típusú találkozásokban és olyan filmekben, mint a Men in Black – Sötét zsaruk, A Függetlenség napja vagy a Jelek. A 2013-ban elkészült Sötét égboltok című film szintén róluk szól.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz szürkék témájú médiaállományokat.