Szöllősi Mátyás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szöllősi Mátyás
Született1984június 20. (39 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaíró, drámaíró, fotóriporter
KitüntetéseiÖrkény István drámaírói ösztöndíj (2010)
Margó-díj (2017)
SablonWikidataSegítség

Szöllősi Mátyás (Budapest, 1984. június 20. –) magyar író, fotóriporter.

Életpályája[szerkesztés]

Egyetemi tanulmányait 2004–2010 között végezte a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen. 2004 óta publikál különböző folyóiratokban, többek között a 2000, az Alföld, az Élet és Irodalom, a Hitel, a Jelenkor, a Kortárs, a Mozgó Világ és a Látó közölte írásait.

2010-ben jelent meg Aktív kórterem című kötete, 2011-ben Állapotok – negyvenöt töredék című könyve. Első prózai munkája az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent Váltóáram című elbeszéléskötet, mellyel elnyerte a 2017-es Margó-díjat. Számos alkalommal szerepelt a Magvető Könyvkiadó által évente megjelentetett Szép versek című antológiában. Két drámája (Kánikula; Lassan, visszatartva) szerepelt a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretein belül, évente megrendezésre kerülő Nyílt fórumon. Utóbbi mű – felolvasószínházi formában – a Nemzeti Színházban is bemutatásra került 2014-ben.[1] Prózáját angol, német és horvát[2] nyelvre fordították.

2008-tól rendszeresen közöl kritikákat kortárs irodalmi szerzők műveiről, illetve komolyzenei koncertekről. Szerkesztőként dolgozott több szépirodalmi és kulturális folyóiratnál. Fotóriporterként is dolgozik, számos portré- és dokumentarista sorozat készítője.

Versenyszerűen kosárlabdázott; 2002-ben a szombathelyi ifjúsági döntőben korosztálya legtechnikásabb játékosának választották.[3]

Költészete[szerkesztés]

„Szöllősi Mátyás versszemlélete korosztályában meglehetősen eretnek jelenség. Dehogy kívánom, hogy mindenki úgy lásson, úgy írjon, ahogy ő. Írni sok mindenről és sokféleképpen lehet. (...) Úgy tetszik, a huszonévesek nemzedéke újra felfedezte a lírai epikát. Hézagosan, töredezetten, olykor a vershez való kulcsot elhajítva elbeszélnek egy történetet, az olvasó elé vetítenek egy helyzetet, s ráhagyják a vers köznapi elemeire és közbe-közbeiktatott homálymezsgyéire, hogy kiadjanak valamit, ami megérintheti-ütheti az olvasót. Szöllősi Mátyás versciklusának is epikai természete van. De az ő, különben szintén hézagos, töredezett képsorának súlyos, sokunknak ismerős matériája, tragikus-egzisztenciális, s hadd tegyem hozzá: metafizikai hangoltsága van. Arról beszél, amibe nehéz beletörődni: az elháríthatatlan szenvedésről, a lefeléről, a pusztulásról. Nemcsak erősen megvilágított részleteivel, hanem üres tereivel is hat.” ”

Lator László[4]

Prózája[szerkesztés]

„Ezekben az elbeszélésekben jellemzően minimális cselekmény van, de ez egyáltalán nem jelent gondot, mert a meglepő narráció és a nyomasztó hangulat igazán egyedivé és eredetivé teszi ezeket a szövegeket. Szöllősi ugyanis egyidejűleg, egymással egyenrangúként és egymástól elválaszthatatlanként ábrázolja a testi, lelki és gondolati folyamatokat, amelyek meglepően sűrű és jól működő szövegeket eredményeznek. A leírások révén nemcsak azt tudjuk meg, hogy egy adott szereplő mit tesz, mire gondol, de azt is, hogyan érzékeli az őt körülvevő világot (...) ”

Bak Róbert / ekultura.hu[5]

Művei[szerkesztés]

Színház[szerkesztés]

Antológiák:

Online

Interjúk[szerkesztés]

Díjak, ösztöndíjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2016. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 28.)
  2. https://artikulacije.hr/broj-6/
  3. http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/2709
  4. Archivált másolat. [2011. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)
  5. http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-12-12+10%3A00%3A00/szollosi-matyas-valtoaram
  6. Budapest Katalógus. bookline.hu. (Hozzáférés: 2017. június 21.)
  7. https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/lassan-visszatartva
  8. A Szívlapát kapudrog lehet a kortárs költészethez. konyves.blog.hu, 2017. június 2. (Hozzáférés: 2017. június 21.)

További információk[szerkesztés]