Szénégető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Faszénégető boksa
Faszénégető boksa keresztmetszete
Faszén

Az erdei mesterségek sorában a szénégetés elsősorban a kohász és a vasverő központok közelében a 19. század elejétől virágzott, mivel a jó kénmentes vas előállításához elengedhetetlenül szükséges volt a faszén, azonban a mesterség ennél sokkal ősibb.

A faszén készítéséhez gyertyánt, bükköt, kőrist, cserfát használnak. A fát boksába rakják, ehhez előzetesen egy sík területet keresnek vagy alakítanak ki. A kisebb, 80 köbméter fa kiégetéséhez való boksának 8 méter átmérőjű hely kell, 250 köbméterhez pedig 12 métereset készítenek elő. A vastagabb fákat, törzseket rendesen középre helyezik, 3 rend majdnem függőlegesen egymásra állított fából rakják, így itt a magassága eléri a 3-3,5 métert, majd földdel betakarják. A boksát a tetején gyújtják be, majd 8-12 napig lassan égetik, majd egy napig pihentetik.

Maga az égés nagyrészt oxigénszegény környezetben történik, így az elgázosító kazánok működéséhez, ill. a pirolízishez hasonlít a folyamat.

A kész faszenet kosarakban szállították egyéb iparosoknak, illetve városokba, ahol régebben vasaláshoz, napjainkban grillezéshez, illetve a puskapor előállításához használják.

Kulturális vonatkozások[szerkesztés]

  • Csanálosi Tibor: SZÉNÉGETŐ (Kép)[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2017. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]