Száray Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Száray Miklós
Született1954 (70 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásatanár, tankönyvszerző
Iskolái
KitüntetéseiApáczai Csere János-díj (2019)[1]

SablonWikidataSegítség

Száray Miklós (Budapest, 1954. –) magyar középiskolai földrajztörténelem szakos vezetőtanár, gimnáziumi tankönyvei révén Magyarország egyik legismertebb történelemtanára.

Életpályája[szerkesztés]

1954-ben született Budapesten. 1973-ban érettségizett az Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumban. Tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán, történelem-földrajz szakon folytatta. 1979-től tanárként dolgozik. Tíz évig tanított a Budai Nagy Antal Gimnáziumban. Itt szerezte alapvető tapasztalatait a négyosztályos gimnáziumi képzésről.

1989-ben került az elsőként induló nyolcosztályos gimnáziumok egyikébe, a Kempelen Farkas Gimnáziumba. E tehetséggondozó iskolában a tanítás mellett tantervfejlesztéssel és tankönyvírással foglalkozhatott. A Kempelenben először a történelemmel, majd mint oktatási igazgató, később igazgató az iskolavezetés nehézségeivel és örömeivel ismerkedhetett meg.

1996–2004 között a Történelemtanárok Egylete tagja volt[2]. 1997 szeptembere óta részt vesz az OKTV Bizottság munkájában. 1998 szeptemberétől a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára. Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégiumban tanít.

Könyvei[szerkesztés]

  • Nyolcosztályos gimnáziumi sorozat (Műszaki Kiadó)
  • Négyosztályos gimnáziumi sorozat (Nemzeti Tankönyvkiadó)
  • Általános iskolai sorozat (Műszaki Kiadó)
  • Történelem I-IV.
  • Középkor, kora újkor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://resolver.pim.hu/auth/PIM2463329, Száray Miklós, 2022. július 25.
  2. TTE.hu

Források[szerkesztés]