Sultan bin Salman Al Saud

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sultan bin Salman Al Saud

Sultan bin Salman Al Saud (arabul: سلطان بن سلمان بن عبد العزيز آل سعود) (Rijád, 1956. június 27.–) szaúd-arábiai űrhajós, ezredes. Az első szaúd-arábiai űrhajós, az első arab, az első muszlim, valamint az első királyi családtag a világűrben. A legfiatalabb személy (28 éves), aki űrrepülőgépen szolgált.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1982-től 1984-ig a Tájékoztatási Minisztériumban dolgozott. 1984-ben az Amerikai Egyesült Államok rendezte, a XXIII., az 1984. évi nyári olimpiai játékokat, ahol hazája sportolóinak vezetője. Az olimpia után a Tájékoztatási Minisztérium igazgatója. Az University of Denver keretében tömegkommunikációból szerzett oklevelet. 1999-ben a Maxwell School of Syracuse University (USA) keretében Társadalmi és Politikai Tudományokból diplomázott. A Royal Saudi Air Force nyugdíjasa.

1985. áprilistól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban gyorsított űrhajóskiképzésben részesült. Űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Egy űrszolgálata alatt Összesen 7 napot, 1 órát, 38 percet és 51 másodpercet töltött a világűrben. 1985. június 24-én köszönt el az űrhajósoktól.

Segítette létrehozni az Association of Space Explorers nemzetközi szervezetet (a világűrben járt űrhajósok nemzetközi szervezete). Az Igazgatótanács elnökeként több éven át szolgálta a szervezet munkáját. 2000-től az Idegenforgalmi és Régészet Legfelsőbb Bizottságának Igazgatósági (SCTA) tagja, főtitkára. Valójában Szaúd-Arábia turisztikai minisztere.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–51–G, a Discovery űrrepülőgép 5. repülésének hasznos teher specialistája. Három kommunikációs műholdat állítottak pályairányba. Egy önálló, csillagászati laboratóriumot kihelyeztek, majd visszanyertek a világűrből. Az Arabsat képviseletében segédkezett a műhold pályairányba emelésében. Lehetőséget kapott (az űrhajózás során 33. személyként), hogy üzenetet olvasson fel. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre. Egy űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 1 órát és 38 percet (169 óra) töltött a világűrben. 4 693 051 kilométert (2 916 127 mérföldet) repült, 112 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]