Suhov-torony (Konotop)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Suhov-torony
OrszágUkrajna
TelepülésKonotop
HelyKonotop
Építési adatok
Építés éve1928-1929
Típus
Építész(ek)Vlagyimir Grigorjevics Suhov
Elhelyezkedése
Suhov-torony (Ukrajna)
Suhov-torony
Suhov-torony
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 51° 14′ 55″, k. h. 33° 13′ 01″Koordináták: é. sz. 51° 14′ 55″, k. h. 33° 13′ 01″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Suhov-torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Suhov-torony (ukránul: Шуховська вежа, magyar átírásban: Suhovszka vezsa) az Ukrajna Szumi területén fekvő Konotopban található forgási hiperboloid felületű acél építmény, amely eredetileg víztoronyként szolgált. A hiperboloid szerkezetek, héjak és rácsos héjak úttörője, Vlagyimir Suhov orosz mérnök és építész tervei alapján készült. A konotopi torony egyike Suhov kevés fennmaradt építményeinek.

Története[szerkesztés]

A víztornyot 1928-1929-ben építették Vlagyimir Suhov tervei alapján a városi vízhálózat részeként. A torony egyúttal a légvédelem számára megfigyelő pontként is szolgált. A második világháború alatt megsérült, azóta mint víztorony nem funkcionál. 1980-ban a toronyról eltávolították a víztartály. Később tv-toronyként is használták.

A Konotop egyik látványosságának számító torony napjainkban rossz műszaki állapotban felújításra vár. A Konotopi Városi Tanács 2012 márciusában a torony felújításáról határozott, erre azonban a pénzügyi fedezet hiánya miatt nem került sor.[1]

Jellemzői[szerkesztés]

A torony acélrudakból épül fel. A 25 pár acéltartó egyköpenyű forgási hiperboloidot alkot. Az acélszerkezet egy 16 m átmérőjű vasbeton alapon nyugszik. A torony tetején szintén acélból készült kör alakú platform található, amelyen a víztartály helyezkedett el. A torony közepén az alaptól a tartály tartószerkezetéig acélból épített csigalépcső vezet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Конотопскую башню Шухова хотят восстановить (ru-RU nyelven). ТопГород - информационно-справочный портал города Сумы. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)

Források[szerkesztés]