Stirling Range Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stirling Range Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Ország Ausztrália
ElhelyezkedéseNyugat-Ausztrália
Legközelebbi városCranbrook
Terület1159,2 km²
Alapítás ideje1957
Felügyelő szervezetDepartment of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Stirling Range Nemzeti Park (Ausztrália)
Stirling Range Nemzeti Park
Stirling Range Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 34° 21′ 50″, k. h. 117° 59′ 20″Koordináták: d. sz. 34° 21′ 50″, k. h. 117° 59′ 20″
Stirling Range Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Stirling Range Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Stirling Range Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található, Perthtől 337 kilométernyire délkeletre helyezkedik el. A Stirling-hegylánc, vagy helyi nevén a Koikyennuruff hegylánc mintegy 60 kilométeres szélességben nyúlik el kelet-nyugati irányban a Mount Barker és Cranbrook közti főútvonal mentén, kelet felé Gnowangerup irányában.

A parkban található a Toolbrunup, amely a Stirling-hegylánc második legmagasabb pontja, illetve a Bluff Knoll hegycsúcs, amely az egyetlen olyan hely Nyugat-Ausztráliában, ahol minden évben hullik hó és egyben a Stirling-hegylánc legmagasabb pontja, amelynek sziluettjét a "Sleeping Princess", azaz a "Szunnyadó Hercegnő" névvel illetik, amely látható a Porongurup-hegy tetejéről. A nemzeti parkban népszerű szabadidős tevékenységeket lehet űzni, mint, amilyen a bozótjárás, a sziklamászás és a vitorlázó repülés. A park határain belül tilos a kempingezés.

Környezet[szerkesztés]

A BirdLife International mint fontos madárrezervátumot tartja nyilván a parkot, amely a veszélyeztetett fehérfarkú gyászkakadu, illetve a nyugati ostormadár otthona, valamint a parkban gyakran felbukkan a fehérfülű gyászkakadu is.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Stirling Range National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. IBA: Stirling Range. Birdata. Birds Australia. [2011. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 31.)