Bluff Knoll

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bluff Knoll

Hely Ausztrália, Nyugat-Ausztrália
HegységStirling-hegység
Relatív magasság650 m
Legmagasabb pont1099
Elhelyezkedése
Bluff Knoll (Nyugat-Ausztrália)
Bluff Knoll
Bluff Knoll
Pozíció Nyugat-Ausztrália térképén
d. sz. 34° 22′, k. h. 118° 15′Koordináták: d. sz. 34° 22′, k. h. 118° 15′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bluff Knoll témájú médiaállományokat.

A Bluff Knoll hegycsúcs a Stirling-hegység legmagasabb csúcsa, Nyugat-Ausztráliában található. Nyugat-Ausztráliában ez az egyetlen olyan hely, ahol az évek döntő többségében rendszeresen hullik hó. A legutolsó komolyabb hóesés 1992. október 2-án volt, amikor 20 centiméter hó hullott a csúcson, valamint friss hóréteget észleltek a hegy lábánál 450 méteres tengerszint feletti magasságban. Noha a Bluff Knollt gyakorta a legmagasabb csúcsként emlegetik, mégsem az, mivel a Hamersley-hegységben lévő, 1249 méter magas Mount Meharri, amely a Karijini Nemzeti Parkban található, 150 méterrel magasabb nála.

A helyi őslakosok, a quaaniyan és a koreng népcsoportok tagjai a hegyet Pualaar Miial néven nevezték, amelynek jelentése a „nagy, sokarcú hegy”.[1]A csúcs gyakran ködbe burkolózik, ám az is sokszor előfordul, hogy a csúcs kiemelkedik a környező völgyekben megülő ködtakaróból. A Bluff Knoll megmászása mintegy 3-4 órát vesz igénybe és jó fizikai állapotban lévő emberek mindenféle nehézség nélkül meg tudják csinálni.

A hegy csúcsáról nem csak a Stirling-hegység környező csúcsaira, hanem a távolabbi Porongurup-hegység csúcsaira is szép kilátás nyílik, akárcsak az Albany melletti tengerpartra.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bluff Knoll című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brad Barber: Climbing Bluff Knoll. ABC South Coast WA. Australian Broadcasting Corporation, 2002. november 13. [2008. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 25.)