Csávás László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csávás László
Született1934. szeptember 19. (89 éves)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar[2]
Foglalkozásasíugró

Magassága178 cm[3]
Testtömege75 kg[3]
SablonWikidataSegítség

Csávás László (Budapest, 1934. szeptember 19. –) magyar síelő, síugró, edző. Unokahúga: Csávás Andrea magyar bajnok, kilencvennyolcszoros válogatott kosárlabdázó.

Testvérével, Csávás Istvánnal a magyar bajnokságokon tizenhét aranyérmet szereztek.

Életút[szerkesztés]

Sok csillag-völgyi gyerekhez hasonlóan a szabadsághegy lejtői őt is rabul ejtették. Hozzá hasonlóan jeleskedtek mások is a csillagvölgyi gyerekek közül. Fivére Csávás István valamint Szilágyi Gyula többszörös magyar bajnok. Utóbbi edzője szintén helyi, Binder József - a MOM SC lelke - volt. . A sor folytatható Komlóhegyi János sífutóval és nővérével, Petrók Tamással, aki szintén ugró volt; vagy az ötvenhatban emigrált Komlós Ferenccel.

Csávás László nevelő egyesülete az 'Előre' volt. A Budapesti Honvédban, majd az Újpesti Dózsában teljesedett ki pályafutása. Edzői: Kővári Károly, Hemrich Ferenc, Csiszát István voltak. Négy-sáncversenyen ő érte el a legjobb összesített eredményt, 1962-ben a 29. helyen végzett. Egyéni távolsági rekordja: 99,5 méter, Kulm (1965). 1964-ben Innsbruckban olimpikon, középsáncon a 49., nagysáncon az 52. helyen végzett, a világkupán a legjobb helyezése 25. volt, 1963-ban Partenkirchen-ben. Edzőként tevékenykedett az Újpesti Dózsánál és a válogatott keretnél is.

1954-től a MOM dolgozója, több mint három évtizeden át. A világhírű gyár maximálisan támogatta pályafutását, annak ellenére, hogy nem a cég szakosztályát erősítette.

Magyar bajnoki címei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. június 25.)
  2. sports-reference.com (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. január 31.)
  3. a b Olympedia (angol nyelven), 2006

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Csávás László eredményei a FIS honlapján[halott link]