Csávás László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Csávás László
Született 1934. szeptember 19. (83 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása síugró

Csávás László (Budapest, 1934. szeptember 19. –) magyar síelő, síugró, edző. Unokahúga: Csávás Andrea magyar bajnok, kilencvennyolcszoros válogatott kosárlabdázó.

Testvérével, Csávás Istvánnal a magyar bajnokságokon tizenhét aranyérmet szereztek.

Életút[szerkesztés]

Sok csillagvölgyi gyerekhez hasonlóan a szabadsághegy lejtői őt is rabul ejtették. Hozzá hasonlóan jeleskedtek mások is a csillagvölgyi gyerekek közül. Fivére Csávás István valamint Szilágyi Gyula többszörös magyar bajnok. Utóbbi edzője szintén helyi, Binder József -a MOM SC lelke- volt. . A sor folytathatható Komlóhegyi János sífutóval és nővérével, Petrók Tamással, aki szintén ugró volt; vagy az ötvenhatban emigrált Komlós Ferenccel.

Csávás László nevelő egyesülete az Előre volt. A Budapesti Honvédban, majd az Újpesti Dózsában teljesedett ki pályafutása. Edzői: Kővári Károly, Hemrich Ferenc, Csiszát István volak. Négy-sáncversenyen ő érte el a legjobb összesített eredményt, 1962-ben a 29. helyen végzett. Egyéni távolsági rekordja: 99,5 méter, Kulm (1965). 1964-ben Innsbruckban olimpikon, középsáncon a 49., nagysáncon az 52. helyen végzett, a világkupán a legjobb helyezése 25. volt, 1963-ban Partenkirchen-ben. Edzőként tevékenykedett az Újpesti Dózsánál és a válogatott keretnél is.

1954-től a MOM dolgozója, több mint három évtizeden át. A világhírű gyár maximálisan támogatta pályafutását, annak ellenére, hogy nem a cég szakosztályát erősítette.

Magyar bajnoki címei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Csávás László eredményei a FIS honlapján