„Magyar Rádió Gyermekkórusa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
bővítés,átfogalmazás
a →‎Vezetőség: kis linkesítés
4. sor: 4. sor:
==Vezetőség==
==Vezetőség==


Elsőként Botka Valéria és Csányi László, 1985-ben a gyermekkórus irányítását karnagy-hármas vette át: Reményi János Liszt-díjas az együttes művészeti vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella a karnagyok. 1995 óta a gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella; karnagytársa 1997-től Nemes László Norbert.
Elsőként Botka Valéria és Csányi László, [[1985]]-ben a gyermekkórus irányítását karnagy-hármas vette át: Reményi János [[Liszt-díj]]as az együttes művészeti vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella a karnagyok. [[1995]] óta a gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella; karnagytársa [[1997]]-től Nemes László Norbert.


==Thész Gabriella==
==Thész Gabriella==

A lap 2010. június 10., 15:34-kori változata

A magyar rádió gyermekkórusa a magyar rádió zenei együttesei közül a legfiatalabbakból, 10-14 éves diákokból áll. 1954-ben alakult.

Vezetőség

Elsőként Botka Valéria és Csányi László, 1985-ben a gyermekkórus irányítását karnagy-hármas vette át: Reményi János Liszt-díjas az együttes művészeti vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella a karnagyok. 1995 óta a gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella; karnagytársa 1997-től Nemes László Norbert.

Thész Gabriella

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Középiskolai Énektanár és Karvezető Tanszakán diplomázott 1973-ban. Ezzel egy időben a Tanárképző Tagozaton zongoratanári diplomát szerzett.kezdettől fogva a tanít és a kórust vezet együttesen .Sokszor vett részt külföldön és különböző egyetemek zenetanárképző munkájában,1976-ban az amerikai Kodály Intézetben (Wellesley, Massachusetts),és a Bostoni New England Konzervatóriumban is, ahol szolfézst tanított. 1988-ban a Holy Names College-ben volt tanár.Szemináriumokat, előadásokat tart számos országban,pl. az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Európában. 1991-ben és 1995-ben az amerikai Kodály Tanárok Konferenciáján San Franciscoban és Columbusban (Ohio, USA) a Nemzeti Gyermekkórus meghívott karmestere. Számos hazai és nemzetközi kórusverseny zsűritagja. 1975-től 1994-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola gyakorlatvezető tanára. 1992 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozat karvezetéstanára, 1985-től a Magyar Rádió Gyermekkórusának tanára és karnagya, 1995-től vezető karnagya.

Díjak: 2004 Liszt Ferenc-díj 2005 Bartók-Pásztory-díj 2010 Kossuth-díj

Nemes László Norbert

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének-zene tanár és karvezető szakán szerezte diplomáját. Karvezetésből doktori fokozatot szerzett a University of Alberta (Edmonton, Kanada) hallgatójaként. Tanárai Erdei Péter és Leonard Ratzlaff voltak. Tanulmányai alatt három alkalommal vett részt Frider Bernius mesterkurzusán. Négy évig a kecskeméti Nemzetközi Zenepedagógiai Intézet tantestületének volt tagja. 1997 óta a Magyar Rádió Gyermekkórusának társkarnagya. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében főiskolai docens. Karnagyként számos hangversenyen dirigált, felvételeket készített, turnézott a Gyermekkórussal számos európai városban és kétszer Japánban. Rendszeresen vesz részt különböző szemináriumok és kurzusok oktatói munkájában. Karnagyok számára tartott műhelyfoglalkozásokat Kanadában, Írországban, Lengyelországban, a Fülöp-szigeteken és Szingapúrban.

Felvételi

A gyerekek ma hatéves korukban felvételizhetnek a kórusba. A több részből álló felvételin a zenei tudásuk és tehetségük mellett figyelembe veszik azt is, hogy a jelöltek milyen érettek, milyen a ritmusérzékük és állóképességük. A kórusba felvett gyerekek valamennyien a budapesti Kodály Zoltán Ének-Zenei általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézménybe járnak. Az iskolában a tanrendjük eltér az ismert órarendtől, követi a kórus rendhagyó időbeosztását, heti 3-4 énekórával. Turnéztak Európa csaknem valamennyi országában, többször az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanon. 1999 augusztusában a Salzburgi Ünnepi Játékokon, majd szeptemberében Gentben, a Flamand Fesztiválon bemutatták Philip Glass Korálszimfóniáját Dennis Russel Davies vezényletével. 2003 decemberében olaszországi karácsonyi turnéra indultak. 2004 áprilisában Firenzében jártak, majd májusában Stuttgartban vendégszerepelnek. 2004. június 25-én Rómában közreműködnek, Berio Ofanim című kompozícióját előadva. 2008-ban Milánóban, majd Ausztriában, 2009-ben pedig az oroszországi Szentpéterváron jártak.

Díjak,kitüntetések

Magyar Rádió Gyermekkórusát és vezetőit – magas színvonalú művészi munkájuk elismeréseképpen – 2005-ben Bartók–Pásztory-díjjal tüntették ki.