„Teológia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Taqi (vitalap | szerkesztései)
Taqi (vitalap | szerkesztései)
a teológia másik használatos neve a vallásfilozófia.
1. sor: 1. sor:
A '''teológia''' a vallásos gondolkodás egy területe, amely a [[vallás]]i tanítások és [[hittételek]] kidolgozásával és rendezésével foglalkozik. Egyesek a [[filozófia]] egy ágának tekintik.
A '''teológia''' a vallásos gondolkodás egy területe, amely a [[vallás]]i tanítások és [[hittételek]] kidolgozásával és rendezésével foglalkozik. Egyesek a [[filozófia]] egy ágának tekintik, ezért a teológia másik használatos neve a [[vallásfilozófia]].





A lap 2006. augusztus 11., 21:52-kori változata

A teológia a vallásos gondolkodás egy területe, amely a vallási tanítások és hittételek kidolgozásával és rendezésével foglalkozik. Egyesek a filozófia egy ágának tekintik, ezért a teológia másik használatos neve a vallásfilozófia.


Történetete

Ágazatai különböző vallások szerint

Besorolása

A teológia bizonyos alapállításokból származtatott rendszert vizsgál, amely rendszer felépítésében a logikai levezetésnek (ld. dedukció) fontos szerepe van. Tehát a rendszer hasonlít a tudomány hipotetikus-deduktív rendszeréhez. A tapasztalati tudományoktól azonban annyiban különbözik, hogy azok az empirikus ellenőrzést alapvetőnek tartják, és az alaphipotéziseket ezáltal sokszor elvetik, így a tudomány egy folyamatos változáson, a legtöbbek szerint fejlődésen megy keresztül, ami az elméletek változását is jelenti. Ugyanez jóval kevésbé jellemző a teológiára, ahol az alap hittételek megváltozására kevés példát látunk, és az empírikus ellenőrzés is jóval kevésbé jellemző.

A teológia tehát nem fogadható el absztrak tudománynak, vagy természettudománynak. A teológia ugyanis hittételeit igaznak tarja a valóságban, miközben a tudománytól eltérően ennek empírikus igazoltsága tisztázatlan.

Az Encyclopaedia Britannica, teológia szócikkének írója szerint (aki teológus)Sablon:Hivszükséges a teológia a vallásos gondolkodás egy területe, amely nem elfogulatlanul és tisztán empirikusan vizsgálódik, hanem normatív autoritásként elfogadja az isteni kinyilatkoztatást.

Lásd még