„Szent Márton-katedrális (Utrecht)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Utrechti Szent Márton katedrális lapot átneveztem Szent Márton-katedrális (Utrecht) névre: A WP összes katedrálisát, templomát, bazilikáját ilyen szerkezet szerint neveztük el
a Hollandia” kategória eltávolítva; „Hollandia építményei” kategória hozzáadva (a HotCattel)
22. sor: 22. sor:
[[ru:Домский собор (Утрехт)]]
[[ru:Домский собор (Утрехт)]]



[[Kategória:Hollandia]]
[[Kategória:Gótikus építészet]]
[[Kategória:Gótikus építészet]]
[[Kategória:Hollandia építményei]]

A lap 2010. január 4., 07:50-kori változata

Utrecht Katedrálisa külseje


Az utrechti Szent Márton katedrális és a Dómtorony francia gótikus stílusban épült. A katedrálist 1254-ben kezdték építeni. Az ország legmagasabb temploma. A katedrálist Szent Mártonnak szentelték fel. 1580 óta protestáns templom. A Dómtorony 112 méter magas 1321-től 1382-ig építették. Adalbold Dómként is ismerik az épületet, 1253-ban leégett. Hendrik van Vianen püspök vezetésével 1254-ben újra megnyitották az építkezést, a mai gótikus stílusú formáját ezután nyerte el. A gótikus Dóm építését a 16. században is folytatták.

600 körül alapították az első katedrálist Utrechtben. Szent Mártonnak szentelték fel, de hamarosan rombolták egy támadás során a templom egy részét. A templomot lerombolták, majd tűzvész pusztította, később újra átépítették. A templom romaneszk stílusban épült 1023-ban szentelte fel.

Utrecht városa egy fontos pontja volt a nyugat Római Birodalomnak, különöseben szoros kapcsolatok fűzték az uralkodói Száli-házhoz. 2004-ben 750 évvel a templom építésének kezdete után a lepusztított részeket átmenetileg újjáépítették.

Külső hivatkozások