Szent Márton-katedrális (Utrecht)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Utrecht katedrálisa


Az utrechti Szent Márton-katedrális és a Dómtorony francia gótikus stílusban épült. A katedrálist 1254-ben kezdték építeni. Az ország legmagasabb temploma. A katedrálist Szent Mártonnak szentelték fel. 1580 óta református templom. A Dómtorony 112 méter magas 1321-től 1382-ig építették. Adalbold Dómként is ismerik az épületet, 1253-ban leégett. Hendrik van Vianen püspök vezetésével 1254-ben újra megnyitották az építkezést, a mai gótikus stílusú formáját ezután nyerte el. A gótikus Dóm építését a 16. században is folytatták.

600 körül alapították az első katedrálist Utrechtben. Szent Mártonnak szentelték fel, de hamarosan lerombolták egy támadás során a templom egy részét. A templomot lerombolták, majd tűzvész pusztította, később újra átépítették. A templom román stílusban épült, 1023-ban szentelték fel.

Utrecht városa egy fontos pontja volt a Nyugat-Római Birodalomnak, különösebben szoros kapcsolatok fűzték az uralkodói Száli-házhoz. 2004-ben 750 évvel a templom építésének kezdete után az elpusztított részeket átmenetileg újjáépítették.

Forrás[szerkesztés]