„Szakáld” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Blue.cube (vitalap | szerkesztései)
33. sor: 33. sor:


==Külső hivatkozások==
==Külső hivatkozások==
[http://www.altisk-htur.sulinet.hu/szakald.html Szakáld Önkormányzatának honlapja]
[http://www.szakald.extra.hu Szakáld Önkormányzatának honlapja]
<!--* [ Szakáld a Vendégvárón]-->




[[Kategória:Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései]]
[[Kategória:Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései]]

A lap 2007. szeptember 25., 13:10-kori változata

Sablon:Település

Szakáld község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Tiszaújvárosi kistérségben.

Fekvése

Szakáld község a tiszaújvárosi kistérség északkeleti részén található a Sajó-folyó és a Hejő-patak között. A főútvonalaktól elzárt kis település mellett 1-1,5 km-re halad a mezőcsáti vasúti szárnyvonal, de azon megállója nincs. Hejőbábától 5 km-re, a Hejőszalonta mellett található mezőcsáti úttól 4 km-re található. Szakáld tehát a 35-ös számú főút és a Miskolc-Mezőcsát vonal közötti bekötőúton fekszik, amely nem kedvez a község gazdasági életének.

Története

Történelme visszanyúlik az ősidőkig, amelyet a régészek által feltárt szkíta telepek is bizonyítanak. A község neve a Szakál(l) személynévből keletkezett, annak akkori -d kicsinyítőképzős alakjából. Első említése 1332-ből való, ekkor Ernye bán birtokolta. Később a diósgyőri vár egyik tartozéka, mely után tulajdonosai gyakran váltakoztak, de a török uralom után visszakerült a diósgyőri várhoz.

A falut a török időkben elpusztították, így egy jó időre elnéptelenedett. A visszatelepülők között nemcsak az egykori lakók leszármazottjai, hanem szlovák jobbágyok is voltak. Községi rangját csak a XIX. század elején nyeri vissza.

A XIX. században majorság volt, amelyhez egy rövid utca tartozott, ez zsákutca volt, nyitott végén állt – s áll még ma is – a görög katolikus templom. Tiszaújváros alapkövét egy szakáldi lakos, Heitzmann János rakta le.

Nevezetességei

Kis település révén a község nem bővelkedik a látnivalókban. Fő nevezetessége a görög katolikus templom, amely a muhi csata emlékére épült. Védőszentje Szent Anna, Szűz Mária édesanyja. Ennek tiszteletére minden évben július utolsó vasárnapján tartják a templomi búcsút.

Külső hivatkozások

Szakáld Önkormányzatának honlapja