„Hannibal (film, 1959)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Vépi átnevezte a(z) Hannibal 1959 (film) lapot a következő névre: Hannibal (film, 1959): szokványos
4. sor: 4. sor:


== Tartalom:[https://en.wikipedia.org/wiki/Hannibal_(1959_film)] ==
== Tartalom:[https://en.wikipedia.org/wiki/Hannibal_(1959_film)] ==
A film azzal kezdődik hogy a [[Római szenátus|Római Szenátus]] értesül arról, hogy a [[Punok|Pun]] hadvezér hatalmas hadserege harci elefántok segítségével átkellt az [[Alpok]]<nowiki/>on. Átkellés jelentős veszteségekkel történt de sikerült mert számos helyi törzsfönök támogatta Hannibált.
A film azzal kezdődik hogy a [[Római szenátus|Római Szenátus]] értesül arról, hogy a [[Punok|pun]] hadvezér hatalmas hadserege harci elefántok segítségével átkelt az [[Alpok]]on. Átkelés jelentős veszteségekkel járt, de sikerült mert számos helyi törzsfönök támogatta Hannibált.


A Pun seregek elfogták Szilviát, [[:en:Quintus_Fabius_Maximus_Verrucosus|Fabius Maximus]] római szenátor unokahúgát. Hannibál és Szilvia egymásba szeretnek. A punok egy része ellenezte a házasságot ezért a Szilvát megpróbálták megöllni. Hannibál egyik szemét elvesztette a csata alatt.
A pun seregek elfogták Szilviát, [[:en:Quintus_Fabius_Maximus_Verrucosus|Fabius Maximus]] római szenátor unokahúgát. Hannibál és Szilvia egymásba szeretnek. A punok egy része ellenezte a házasságot, ezért a Szilvát megpróbálták megölni. Hannibál egyik szemét elvesztette a csata alatt.


Fabius Maximus figyelmeztetése ellenére, aki azt javasolta hogy ne válaljanak csatát illetve merítsék ki ellenfelüket, csatát vállalnak [[Cannaei csata|Cannae]] mellett ahol a római sereg hatalmas vereséget szenvedett.
Fabius Maximus consul figyelmeztetése ellenére a római sereg – aki azt javasolta hogy ne vállaljanak csatát, illetve fárasszák ki ellenfelüket, csatát vállalt [[Cannaei csata|Cannae]] mellett, ahol a római sereg hatalmas vereséget szenvedett.


Fabiust visszahívják azért hogy legyen a római sereg vezére, pun támadás lendülete ekkor már csökkeni kezdett. [[Hannibál (karthágói hadvezér)|Hannibá]]<nowiki/>l felesége és gyermeke megérkezett [[Karthágó]]<nowiki/>ból.Szilvia visszatér [[Róma|Rómá]]<nowiki/>ba, ahol öngyilkos lett.
Fabiust visszahívják azért hogy legyen a római sereg vezére, pun támadás lendülete ekkor már csökkeni kezdett. [[Hannibál (karthágói hadvezér)|Hannibá]]<nowiki/>l felesége és gyermeke megérkezett [[Karthágó]]<nowiki/>ból.Szilvia visszatér [[Róma|Rómá]]<nowiki/>ba, ahol öngyilkos lett.

A lap 2019. augusztus 8., 17:48-kori változata

1959-ben készült történelmi kalandfilm Hannibál életéről Victor Mature-val a címszerepben.

Bud Spencer és Terence Hill első közös filmjük, bár nem volt közös jelenetük. Bud Spencer egy törzsfőnököt játszó  mellékszereplő, akit alig lehet felismerni a jelmeze miatt.[1]

Tartalom:[2]

A film azzal kezdődik hogy a Római Szenátus értesül arról, hogy a pun hadvezér hatalmas hadserege harci elefántok segítségével átkelt az Alpokon. Átkelés jelentős veszteségekkel járt, de sikerült mert számos helyi törzsfönök támogatta Hannibált.

A pun seregek elfogták Szilviát, Fabius Maximus római szenátor unokahúgát. Hannibál és Szilvia egymásba szeretnek. A punok egy része ellenezte a házasságot, ezért a Szilvát megpróbálták megölni. Hannibál egyik szemét elvesztette a csata alatt.

Fabius Maximus consul figyelmeztetése ellenére a római sereg – aki azt javasolta hogy ne vállaljanak csatát, illetve fárasszák ki ellenfelüket –, csatát vállalt Cannae mellett, ahol a római sereg hatalmas vereséget szenvedett.

Fabiust visszahívják azért hogy legyen a római sereg vezére, pun támadás lendülete ekkor már csökkeni kezdett. Hannibál felesége és gyermeke megérkezett Karthágóból.Szilvia visszatér Rómába, ahol öngyilkos lett.

A film zárásakor értesülünk arról, hogy Hannibál még évekig külföldön harcolt.

Szereposztás:[3]

Victor Mature  Hannibal

Gabriele Ferzetti  Fabius Maximus

Rita Gam  Sylvia

Milly Vitale  Danila

Rik Battaglia  Asdrubale

Franco Silva  Maharbal

Mario Girotti  Quintilius (saját nevén szerepel Terence Hill)

Mirko Ellis Magician

Andrea Aureli  Gajus Terentius Varro

Andrea Fantasia Paulus Emilius konzul

Carlo Pedersoli Rutario (saját nevén szerepel Bud Spencer)

Renzo Cesana

Mario Pisu

Enzo Fiermonte

Forgatás:[4][5]

Annak ellenére hogy olasz film volt túlnyomó részt az amerikai Warner Studió finnanszírozta a forgatást.

1959 márciusában írta alá a szerződést Victor Mature a római Liber Filmmel. A forgatás októberben kezdődött 2,5 millió dolláros költségvetéssel. Edgar Ulmer képviselte az amerikai céget.

Victor Mature és Rita Gam beszélt csak angolul a többieket később olaszról angolra szinkronizállták.

A film eredetileg Hannibál életét személyesebb hangvételben kívánt bemutatni, de az amerikai studió parancsára egy szokványos történelmi filmet forgattak.

Edgar G. Ulmer rendezte emellett az IMDB Carlo Ludovico Bragaglia-t társrendezőként említi. A film zenéjét a neves Carlo Rustichelli készítette.

Edgar G. Ulmer szerint a filmet annyira megvágták, hogy alig ismert rá a saját filmjére.

Hibák:

A film egy Rómáról készített olyan panorámával indul, amelyen a Colosseum is látható, de ezt a cselekmény idejéhez  képest 300 évvel később építik fel.[6]

Forgatási helyszin:[7]

Avala Studio, Belgrád

Film hossza:[8][9]

Az angolul beszélő országok számára egy 103 perces, a többi ország számára pedig egy 95 perces verziót készítettek. Létezzik még egy 100 perces változat.British Board of Film Classification megemlit egy 104:40 verziót is.

A verziók összehasonlítása itt található

Film technikai jellemzői:[10]

Hangkeverés: Mono (Westrex Sound)

Szines (Eastmancolor)

Képarány: 2.35 : 1

Kamera: Arriflex Cameras

Labor: Technicolor

Film hossza: 2 607 m

Negative formátum: 35 mm

Supercinescope

Pozitív formátum: 35 mm

Mozi bemutatók:[11]

1959. december 21. Olaszország mozipremier

1960. június 18. USA mozipremier

Magyarországon nem mutatták be.

Videobemutatók:[12]

2004. október 19. USA DVD premier (16:9, felirat nincs, Edgar G. Ulmer 33 perces interjú, fotó és poster galléria, mozielőzetes, szinészek és a stáb életrajza)

1990-ben Ada Video Special Magyarországon feliratosan jelentette meg VHS-en. Ez egy erősen vágott verziót tartalmaz. Hossza 71 perc. Képaránya: 1:1,33 [13]

DVD és Blu-Ray-en soha nem jelent meg hazánkban.

Gondos gyűjtők munkájának eredményeként magyar videomgosztó portállokon elérhető feliratosan a film 1:30:53 perces változatban. Tehát nem az Ada Video Special vátozat.

Forgalmazók:

UFA-Filmverleih (1960) (NSZK) (mozi)

Warner Bros. (1960) (USA) (mozi) (szinkronizállt)

Warner-Pathé Distributors (1960) (UK) (mozi)

Easy Video (Italy) (VHS)

Wonderworld Film & Video (West Germany) (VHS)

Digitmovies Alternative Entertainment (zene) (Olaszrszág)