„Szerkesztő:Kgyt/próbalap” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
bővítés
→‎Gyermekkor: wikilinkek
28. sor: 28. sor:
== Gyermekkor ==
== Gyermekkor ==


Péter Péter édesapja [[szászok|szász]] származású vaskereskedő, édesanyja fodrász volt. Az óvodai és elemi iskolai évek alatt [[Katolicizmus|katolikus]] nevelést kapott, részben [[német nyelv]]en. Felsőbb évfolyamokba a váci piarista gimnáziumba járt. Szülei eltérő [[vallás]]ú emberek voltak – édesanyja katolikus, édesapja [[evangélikus]] –, de ez nem jelentett problémát a mindennapokban. A [[Szocializmus|szocialista]] [[államosítás]] során szülei elvesztették vállalkozásukat és az iskolai feltételek is megváltoztak.
Péter Péter édesapja [[szászok|szász]] származású vaskereskedő, édesanyja fodrász volt. Az óvodai és elemi iskolai évek alatt [[Katolicizmus|katolikus]] nevelést kapott, részben [[német nyelv]]en. Felsőbb évfolyamokba a váci piarista gimnáziumba járt. Szülei eltérő [[vallás]]ú emberek voltak – édesanyja katolikus, édesapja [[Evangélikus kereszténység|evangélikus]] –, de ez nem jelentett problémát a mindennapokban. A [[Szocializmus|szocialista]] [[államosítás]] során szülei elvesztették vállalkozásukat és az iskolai feltételek is megváltoztak.


Tanára, [[Peukert Károly]] festőművész hatására a [[festő]]i, rajztanári pályát célozta meg kamaszfiúként, de a magánórák betiltása miatt erről lemondott és később [[Bernát Kálmán]] magyartanár hatására az irodalom felé fordult.
Tanára, [[Peukert Károly]] festőművész hatására a [[Festészet|festői]], rajztanári pályát célozta meg kamaszfiúként, de a magánórák betiltása miatt erről lemondott és később [[Bernát Kálmán]] magyartanár hatására az irodalom felé fordult.


Középfokú tanulmányait gépipari technikumban végezte, majd magán úton kitanulta a [[méhészet]]et is.
Középfokú tanulmányait gépipari technikumban végezte, majd magán úton kitanulta a [[méhészet]]et is.

A lap 2019. február 28., 14:36-kori változata

Péter Péter
Élete
Született1937. február 10.
Vác, Magyarország
Nemzetiségmagyar
SzüleiPéter Péter? és Rostás Klára

Péter Péter (Vác, 1937. február 10.) magyar költő, író.

Élete

Gyermekkor

Péter Péter édesapja szász származású vaskereskedő, édesanyja fodrász volt. Az óvodai és elemi iskolai évek alatt katolikus nevelést kapott, részben német nyelven. Felsőbb évfolyamokba a váci piarista gimnáziumba járt. Szülei eltérő vallású emberek voltak – édesanyja katolikus, édesapja evangélikus –, de ez nem jelentett problémát a mindennapokban. A szocialista államosítás során szülei elvesztették vállalkozásukat és az iskolai feltételek is megváltoztak.

Tanára, Peukert Károly festőművész hatására a festői, rajztanári pályát célozta meg kamaszfiúként, de a magánórák betiltása miatt erről lemondott és később Bernát Kálmán magyartanár hatására az irodalom felé fordult.

Középfokú tanulmányait gépipari technikumban végezte, majd magán úton kitanulta a méhészetet is.

Életpályája

Jegyzetek

További információk