„Hans von Dohnanyi” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Voxfax (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címke: Hullámos ő – kalapos ű
Voxfax (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{Építés alatt}}
{{Építés alatt}}
{{Személy infobox}}
{{Személy infobox
[[Fájl:Hans_von_Dohnanyi.jpg|bélyegkép|Hans von Dohnányi (német bélyeg, 2002)]]
|kép=Hans_von_Dohnanyi.jpg
|képaláírás=Hans von Dohnányi (német bélyeg, 2002)
'''Hans von Dohnányi''', valójában ''Johann von Dohnányi'' ([[Bécs]], [[1902]]. [[január 1.]] – [[Sachsenhauseni koncentrációs tábor]], [[1945]]. [[április 9.]]) német jogász, a nemzeti szocializmussal szembeni ellenállás hacosa, a számos prominens tagot számláló Dohnányi család tagja. 1938-ban a Lipcsei Birodalmi Kerületi Bíróság tagja lett. Röviddel a [[második világháború]] vége előtt kivégezték.
'''Hans von Dohnányi''', valójában ''Johann von Dohnányi'' ([[Bécs]], [[1902]]. [[január 1.]] – [[Sachsenhauseni koncentrációs tábor]], [[1945]]. [[április 9.]]) német jogász, a nemzeti szocializmussal szembeni ellenállás hacosa, a számos prominens tagot számláló Dohnányi család tagja. 1938-ban a Lipcsei Birodalmi Kerületi Bíróság tagja lett. Röviddel a [[második világháború]] vége előtt kivégezték.



A lap 2018. június 3., 07:52-kori változata

{{Személy infobox |kép=Hans_von_Dohnanyi.jpg |képaláírás=Hans von Dohnányi (német bélyeg, 2002) Hans von Dohnányi, valójában Johann von Dohnányi (Bécs, 1902. január 1.Sachsenhauseni koncentrációs tábor, 1945. április 9.) német jogász, a nemzeti szocializmussal szembeni ellenállás hacosa, a számos prominens tagot számláló Dohnányi család tagja. 1938-ban a Lipcsei Birodalmi Kerületi Bíróság tagja lett. Röviddel a második világháború vége előtt kivégezték.

Élete

Dohnányi Ernő magyar zeneszerző és Elisabeth Kunwald osztrák-zsidó zongoraművésznő fiaként, Bécsben született. Szülei válása után, Berlinben nőtt fel. Dietrich és Klaus Bonhoeffer osztálytársa volt a Grunewald-Gimnáziumban. 1920-tól 1924-ig jogtudományt tanult a berlini egyetemen. 1925-ben jogi doktorátust szerzett A nemzetközi bérleti szerződés, valamint Csehszlovákia területbérlete a Hamburgi kikötőben a Moldva folyón témában.

Első, teljes mértékben kielégítő államvizsgája 1924-es abszolválása után, 1925-ben feleségül vette Christinét Dietrich, és Klaus iskolatársai húgát, Karl Bonhoeffer lányát. A házassággal a hangsúlyt az a-ra tette családnevében. Bärbel (1926), Klaus (1928), valamint Christoph (1929), három gyors egymásutánban született gyermekébõl kettõ is követte apjukat a közéletben: Klaus von Dohnányi 1981-től 1988-ig Hamburg első polgármestere volt, Christoph pedig sikeres karmester lett.

1928-ban abszolválya második jogi államvizsgáját, „jó” minõsítéssel. Rövid tevékenysége után a Hamburgi Szenátusban, 1929-ben kezdődött a karrierje, a Birodalmi igazságügyi Minisztériumban személyi asszisztenseként több igazságügy-miniszternek, majd az államügyész szolgálatában, 1934-tõl kormánytagként. 1932-tõl a Birodalmi Elnök, a bíró Erwin Bumke segédtisztje volt, ebben a funkcióban fellépett, amikor Poroszország önálló királyság lett, s hadat gyűjtött a Birodalom ellen.

A Röhm-puccs után Von Dohnányi – a tervezett merénylet állítólagos összeesküvőinek a kormány megrendelésére, tárgyalás és ítélet nélkül – az ellenálláshoz kapcsolható körökhöz. Ő készítette a feljegyzést a bűncselekményekrõl a rezsim után roll-over a bizonyíték a szabály, hogy a törvényfolyamatban megkötötte a kezét.

Azonban az előkészítő fázisban a megfogalmazása a Nürnbergi törvények értelmében Von Dohnányi kiszolgálta a Náci Birodalmi igazságügy-miniszteri minõségben, Franz Gürtnert, ezen túlmenően, pedig Roland Freislert, valamint a Fritz szürke , a 37. Találkozó a büntetőjog Bizottság", ahogy az első nagy Brainstorming, jelezve, hogy a koncepció a Nürnbergi törvények, valamint a végrehajtási rendeletek az anyagi szempontok készített".Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik az ülésen bírálta, hogy a kidolgozott törvénytervezet "nem az a legfőbb célja a faji jogszabályok' – ez a garancia egy alapvető 'faji védelme'." Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik

Mivel azonban az egyre inkább kritikus hozzáállás, hogy a náci faji politika 1938-ban ismertté vált, átadott neki, hogy a miniszter úr, mint egy császári tanácsos, hogy a császári udvar.

Nem sokkal a kezdés előtt, a Második világháború úgynevezett Hans Húsvéti neki a Wilhelm Canaris tart a Amt Ausland/Abwehr az az oberkommando der Wehrmacht , a hamarosan központ az ellenállás ellen Adolf Hitler .

November végén 1941-ben elbocsátották a Császári udvar. Dohnanyi engedélyezett 1942-ben a Zsidók üldözték a Berlini ügyvéd Fritz Arnold , Julius Fliess a család tagjai, mint álcázott ügynök a hivatal a külföldi/védelem a menekülnek Svájc. Összesen 13 embert voltak képesek által von Dohnanyi okozta torzítás az úgynevezett Művelet U-7 szabadon hagyja el az országot. Közben egy titkos látogatást a Svájc volt Dohnanyi felvétel a menekültek készített.

Márciusban, 1943-ban írta: Dohnanyi, hogy a merénylet , puccskísérlet Henning a Tresckows Hitler ellen. A Szmolenszk Hitler gépére csempészett egy bombát, de nem sikerült a merénylet.

5. Április 1943Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik volt Dohnanyi letartóztatták (a vádakat, az állítólagos deviza bűncselekmények, ideértve a pénz a tranzakciók Jauch & Hübener). Hadsereg bíró Karl Zsák elhúzódó az eljárás vele szemben a célra. 1944-ben, Dohnanyi a Sachsenhausen-i koncentrációs táborba . Miután a merénylet 20. Július 1944-ben Hitler a puccskísérlet megbukott, a 22. 1944 szeptemberében a titkos feljegyzések Dohnanyis találtForráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik valamint 5. Április 1945-ben, egy titkos naplója Canaris egy tank-a szekrényben a katonai bunkerek a Zossen. Ez a romlott, a bizonyíték Dohnanyi (ellen is, Dietrich Azonban, Ludwig Gehre, Hans Oster, Karl Zsák). Hitler elrendelte, Ernst Kaltenbrunner, a vele volt a helyzet, a vádlott kivégezték. A Biztos úr, az osztályvezető, a Birodalmi biztonsági iroda fő , Walter Huppenkothen . Huppenkothen utazott, hogy Sachsenhausen-i koncentrációs táborban szolgált ott, mint egy Ügyész, a 6. Április 1945, összehívott egy különleges bíróság az SS-bíró, mint Elnök, a másik pedig az SS-emberek, akik voltak is a parancsnok a koncentrációs táborban. Nem volt Miniszter, illetve nem védők a Dohnanyi. A gyorsított eljárás volt, a mentők Hordágyon fekvő Dohnanyi halálra ítélték; 9. Április felakasztották.

Jogi Feldolgozás

Az Elnök, az állami számvevőszék, az Otto Thor Beck , valamint az Ügyész, Walter Huppenkothen , a vége után a Náci rezsim, a Németországi Szövetségi Köztársaság a tartozék hogy gyilkossággal vádolják. Miután a Szövetségi bíróság 1952-ben, az első két felmentéseket a tárgyaláson az esküdtszék választott,Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik költözött 1956-ban során a harmadik felülvizsgálata a kilátás. Felemelte a kárhoztatás Thor Becks, Huppenkothens mondta, hogy a vádak alól a gyilkosságban való részvétellel az állam bírósági eljárásForráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik , mert az állami számvevőszék megfelelően épült, majd időpontjában hatályos helyesen megítélni; lehet, hogy a vádlott nem lehet azzal vádolni, hogy ez igaz hajlított .

Különleges félreértés okozta az érvelés, a Szövetségi bíróság ezt a meggyőződést. Így volt az oka, hogy a vád nem a részvétel, a végrehajtás, de a tény, hogy Huppenkothen nem sikerült volna, azt megelőzően, hogy a gyilkos Wilhelm Canaris, Ludwig Gehre, Hans Oster, Karl Zsákot, a megerősítés, az ítéletet a Legfelsőbb bíróság által Úr, ebben az esetben, Ernst Kaltenbrunner, hogy szerezzen. A hideg Brunner aláírása lenne a Törvény Huppenkothens véleménye szerint a BGH-tól 1956-ban tehát jogszerűen. Az állítólagos gyilkosság a Dohnanyis volt Huppenkothen is felmentették, mert kétség esetén a vádlott nem találtam, lehet, hogy a bíróság a mester ezt az "ítélet", de megerősítette.[1]

1995-ben a Szövetségi bíróság elhatárolta magát az első alkalommal, a törvény az 1956-os, ez az ítélet a bíró munkáját az egykori NDK-ban. Az ítélet ellen Dohnanyi, a másik az 1. 1998 szeptemberében lépett hatályba a törvény eltörléséről szóló nemzeti szocialista igazságtalan ítélkezés, a büntető igazságszolgáltatás hatályát veszti.

Günter Hirsch, Elnök a Szövetségi bíróság 2000-től 2008-ban, azt mondta, 2002-ben alkalmából ünnepség a 100. Szülinapi Hans von Dohnanyi: "ez az ítélet" (1956) "a Szövetségi bíróságra, ahol a bíró vett részt, a harmadik Birodalom, értékelő egy különleges bíróság, majd később egy háború bíró, szégyelljék magukat." Ezen kívül azt mondta: "Az elkövetők voltak, végül által hozott ítélet alapján a Szövetségi bíróság 1956 ezt a bírói gyilkosság, felmentették az alapon, hogy a következmény az volt, hogy nem a bírák során a Náci uralom 50 000 halálos ítéleteket, mint kellett bíróság elé."Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik

Emlékezete

Izrael állam, Hans von Dohnányit 2003. október 26-án az "igazak a Nemzetek között" megtiszteltetésben részesítette, mert saját élete veszélyeztetésével megmentette az Arnold és a Fliess családokat. Neve a Yad Vashem  emléktáblájára van írva.Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik

Lipcsében utcát neveztek el rólaForráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik, csakúgy, mint a Leverkusenben, Karlsruhéban és Oranienburgban.

Dokumentumok

  • Winfried Meyer (EDS.): Összeesküvők Hitler ellen: "Isten nem adott páncélt a szívem köré.". Levelek a katonai börtönből, illetve a Gestapo börtönéből 1943-1945. DVA, München, 2015, ISBN 978-3-421-04711-3.

Irodalom

  • Elizabeth Chowaniec: A Dohnányi-eset, 1943-1945. Az ellenállás, a katonai bíróság, SS-önkényesség. Oldenbourg, München 1991, ISBN 3-486-64562-5
  • Marikje Smid: Hans Dohnanyi – Christine Bonhoeffer – Házasság a Hitlerrel szembeni ellenállásban. Whurr kiadó, 2002, ISBN 3-57905382-5
  • Andrea Tam: Hans von Dohnányi esete. A kárhoztatás, a rehabilitáció előtt. In: Revue d'allemagne et des pays de langue dénes. ISSN 0035-0974ISSN 0035-0974, Bd. 37, 2. Sz., 2005. április-június, 197-215. o.
  • Jochen Thies: A Dohnányiak. Családi életrajz. Propyläen, Berlin, 2004, ISBN 3-549-07190-6. 114-218. o.
  • Siegfried Mielke (EDS.) segítségével Marion Goers, Stefan Heinz, Matthias Oden, Sebastian Bödecker: Egyedi – oktatók, hallgatók képviselői a német Politikai Egyetemen (1920-1933), az ellenállás a nemzeti szocializmus ellen. Lukas, Berlin, 2008, ISBN 978-3-86732-032-0, 314-319. o.
  • Friedrich Karl Kaul: A birodalmi bíróság története, 4. kötet: 1933-1945. Kelet-Berlin 1971, 266 o.
  • Fritz Stern, Elisabeth Sifton: Nem hétköznapi emberek: Dietrich Bonhoeffer, Hans von Dohnányi az ellenállás Hitler ellen. C. H. Beck, München 2013, ISBN 978-3-406-65373-5

Hivatkozások

Jegyzetek

  1. Ingo Müller: Der Niedergang des Strafrechtssystems im Dritten Reich.