„Hans von Dohnanyi” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Voxfax (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
Voxfax (vitalap | szerkesztései)
4. sor: 4. sor:


== Élete ==
== Élete ==
A magyar zeneszerző, [[Dohnányi Ernő|Ernst von Dohnányi]] [<span title="Aussprache im Internationalen Phonetischen Alphabet (IPA)">ˈdoxnaːnji</span>{{IPA|ˈdoxnaːnji}} Elisabeth Kunwald zsidó zongoraművésznő fiaként, Bécsben született. Szülei válása után, [[Berlin|Berlinben]] nőtt fel. [[Dietrich Bonhoeffer|Dietrich]] , Klaus Bonhoeffer osztálytársa volt a Grunewald-Gimnáziumban. 1920-tól 1924-ig jogtudományt tanult az egyetemen. 1925-ben jogi doktorátust szerzett ''A nemzetközi bérleti szerződés, valamint Csehszlovákia területbérlete a Hamburgi kikötőben'' , a Moldva folyón.
[[Dohnányi Ernő]] magyar zeneszerző és Elisabeth Kunwald zsidó zongoraművésznő fiaként, Bécsben született. Szülei válása után, [[Berlin]]ben nőtt fel. [[Dietrich Bonhoeffer|Dietrich]] és Klaus Bonhoeffer osztálytársa volt a Grunewald-Gimnáziumban. 1920-tól 1924-ig jogtudományt tanult a berlini egyetemen. 1925-ben jogi doktorátust szerzett ''A nemzetközi bérleti szerződés, valamint Csehszlovákia területbérlete a Hamburgi kikötőben a Moldva folyón'' témában.


Első államvizsgája 1924-ben ("teljes mértékben kielégítő") való abszolválása után, 1925-ben feleségül vette Christinét Dietrich, és Klaus iskolatársai húgát, Karl Bonhoeffer lányát. A házassággal tette a hangsúlyt az a-ra családnevében. A feleségével három gyermekkük volt, Bärbel (*&#x20;1926), Klaus (* 1928), valamint Christoph (* 1929). A három gyors egymásutánban született gyermekei is követték apjukat a pályán.<ref /> Klaus von Dohnányi 1981-től 1988-ig Hamburg első polgármestere volt, Christoph pedig sikeres karmester lett.
Első, teljes mértékben kielégítő államvizsgája 1924-es abszolválása után, 1925-ben feleségül vette Christinét Dietrich, és Klaus iskolatársai húgát, Karl Bonhoeffer lányát. A házassággal a hangsúlyt az a-ra tette családnevében. A feleségével három gyermekkük volt, Bärbel (* 1926), Klaus (* 1928), valamint Christoph (* 1929). A három gyors egymásutánban született gyermekei is követték apjukat a hírességben.<ref /> Klaus von Dohnányi 1981-től 1988-ig [[Hamburg]] első polgármestere volt, Christoph pedig sikeres karmester lett.


1928-ban állt Hans von Dohnanyi, a második törvény vizsgálat ("jó"). Miután egy rövid tevékenység a [[Hamburg]] Szenátus 1929-ben kezdődött a karrierje, a Birodalmi igazságügyi Minisztériumban mint személyi asszisztens, hogy több igazságügy-Miniszterek a nevét, a szolgáltatás államügyész , 1934 óta, mint egy tagja a kantonális kormány. 1932-ben volt, addig a Segédtiszt a Birodalmi Elnök úr, a bíróság , Erwin Bumke , szerkeszteni ezt a funkciót, a cselekvés, az ország of Prussia a Birodalom ellen, a Poroszok, miután a Királyság led Poroszország, hogy hatása gyűjtött.
1928-ban állt Hans von Dohnanyi, a második törvény vizsgálat ("jó"). Miután egy rövid tevékenység a Hamburgi Szenátus 1929-ben kezdődött a karrierje, a Birodalmi igazságügyi Minisztériumban mint személyi asszisztens, hogy több igazságügy-Miniszterek a nevét, a szolgáltatás államügyész , 1934 óta, mint egy tagja a kantonális kormány. 1932-ben volt, addig a Segédtiszt a Birodalmi Elnök úr, a bíróság , Erwin Bumke , szerkeszteni ezt a funkciót, a cselekvés, az ország of Prussia a Birodalom ellen, a Poroszok, miután a Királyság led Poroszország, hogy hatása gyűjtött.


Miután a "[[Hosszú kések éjszakája|Röhm-Puccs]]" keresett von Dohnanyi – váltja ki a tervezett merénylet állítólagos összeesküvők a megrendelések a kormány, anélkül, tárgyalás, ítélet – a kapcsolat kör az ellenállás. Ő készítette a feljegyzést bűncselekmények a rezsim után roll-over a bizonyíték a szabály, hogy a törvény folyamat a Kezét.
Miután a "[[Hosszú kések éjszakája|Röhm-Puccs]]" keresett von Dohnanyi – váltja ki a tervezett merénylet állítólagos összeesküvők a megrendelések a kormány, anélkül, tárgyalás, ítélet – a kapcsolat kör az ellenállás. Ő készítette a feljegyzést bűncselekmények a rezsim után roll-over a bizonyíték a szabály, hogy a törvény folyamat a Kezét.

A lap 2018. június 2., 23:23-kori változata

Fájl:Hans von Dohnanyi.jpg
Hans von Dohnányi (német bélyeg, 2002)

Hans von Dohnányi, valójában Johann von Dohnányi (Bécs, 1902. január 1.Sachsenhauseni koncentrációs tábor, 1945. április 9.) német jogász,  a nemzeti szocializmussal szembeni ellenállás hacosa. 1938-ban a Lipcsei Birodalmi kerületi bíróság tagja lett. Röviddel a második világháború vége előtt kivégezték. Egyike a számos prominens tagot számláló Dohnányi családnak.

Élete

Dohnányi Ernő magyar zeneszerző és Elisabeth Kunwald zsidó zongoraművésznő fiaként, Bécsben született. Szülei válása után, Berlinben nőtt fel. Dietrich és Klaus Bonhoeffer osztálytársa volt a Grunewald-Gimnáziumban. 1920-tól 1924-ig jogtudományt tanult a berlini egyetemen. 1925-ben jogi doktorátust szerzett A nemzetközi bérleti szerződés, valamint Csehszlovákia területbérlete a Hamburgi kikötőben a Moldva folyón témában.

Első, teljes mértékben kielégítő államvizsgája 1924-es abszolválása után, 1925-ben feleségül vette Christinét Dietrich, és Klaus iskolatársai húgát, Karl Bonhoeffer lányát. A házassággal a hangsúlyt az a-ra tette családnevében. A feleségével három gyermekkük volt, Bärbel (* 1926), Klaus (* 1928), valamint Christoph (* 1929). A három gyors egymásutánban született gyermekei is követték apjukat a hírességben.Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik Klaus von Dohnányi 1981-től 1988-ig Hamburg első polgármestere volt, Christoph pedig sikeres karmester lett.

1928-ban állt Hans von Dohnanyi, a második törvény vizsgálat ("jó"). Miután egy rövid tevékenység a Hamburgi Szenátus 1929-ben kezdődött a karrierje, a Birodalmi igazságügyi Minisztériumban mint személyi asszisztens, hogy több igazságügy-Miniszterek a nevét, a szolgáltatás államügyész , 1934 óta, mint egy tagja a kantonális kormány. 1932-ben volt, addig a Segédtiszt a Birodalmi Elnök úr, a bíróság , Erwin Bumke , szerkeszteni ezt a funkciót, a cselekvés, az ország of Prussia a Birodalom ellen, a Poroszok, miután a Királyság led Poroszország, hogy hatása gyűjtött.

Miután a "Röhm-Puccs" keresett von Dohnanyi – váltja ki a tervezett merénylet állítólagos összeesküvők a megrendelések a kormány, anélkül, tárgyalás, ítélet – a kapcsolat kör az ellenállás. Ő készítette a feljegyzést bűncselekmények a rezsim után roll-over a bizonyíték a szabály, hogy a törvény folyamat a Kezét.

Azonban az előkészítő fázisban a megfogalmazása a Nürnbergi törvények értelmében vett von Dohnanyi, minőségében egy tiszt a Náci Birodalmi igazságügy-Miniszter , Franz Gürtner, ezen túlmenően, pedig Roland Freisler , valamint a Fritz szürke , a 37. Találkozó a büntetőjog Bizottság", ahogy az első nagy Brainstorming, jelezve, hogy a koncepció a Nürnbergi törvények, valamint a végrehajtási rendeletek az anyagi szempontok készített".Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik az ülésen bírálta, hogy a kidolgozott törvénytervezet "nem az a legfőbb célja a faji jogszabályok' – ez a garancia egy alapvető 'faji védelme'." Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik

Mivel azonban az egyre inkább kritikus hozzáállás, hogy a Náci faji politika 1938-ban ismertté vált, átadott neki, hogy a Miniszter úr, mint egy Császári tanácsos, hogy a Császári udvar.

Nem sokkal a kezdés előtt, a Második világháború úgynevezett Hans Húsvéti neki a Wilhelm Canaris tart a Amt Ausland/Abwehr az az oberkommando der Wehrmacht , a hamarosan központ az ellenállás ellen Adolf Hitler .

November végén 1941-ben elbocsátották a Császári udvar. Dohnanyi engedélyezett 1942-ben a Zsidók üldözték a Berlini ügyvéd Fritz Arnold , Julius Fliess a család tagjai, mint álcázott ügynök a hivatal a külföldi/védelem a menekülnek Svájc. Összesen 13 embert voltak képesek által von Dohnanyi okozta torzítás az úgynevezett Művelet U-7 szabadon hagyja el az országot. Közben egy titkos látogatást a Svájc volt Dohnanyi felvétel a menekültek készített.

Márciusban, 1943-ban írta: Dohnanyi, hogy a merénylet , puccskísérlet Henning a Tresckows Hitler ellen. A Szmolenszk Hitler gép csempészett egy bombát, de nem sikerült a teszt.

5. Április 1943Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik volt Dohnanyi letartóztatták (a vádakat, az állítólagos deviza bűncselekmények, ideértve a pénz a tranzakciók Jauch & Hübener). Hadsereg bíró Karl Zsák elhúzódó az eljárás vele szemben a célra. 1944-ben, Dohnanyi a Sachsenhausen-i koncentrációs táborba . Miután a merénylet 20. Július 1944-ben Hitler a puccskísérlet megbukott, a 22. 1944 szeptemberében a titkos feljegyzések Dohnanyis találtForráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik valamint 5. Április 1945-ben, egy titkos naplója Canaris egy tank-a szekrényben a katonai bunkerek a Zossen. Ez a romlott, a bizonyíték Dohnanyi (ellen is, Dietrich Azonban, Ludwig Gehre, Hans Oster, Karl Zsák). Hitler elrendelte, Ernst Kaltenbrunner, a vele volt a helyzet, a vádlott kivégezték. A Biztos úr, az osztályvezető, a Birodalmi biztonsági iroda fő , Walter Huppenkothen . Huppenkothen utazott, hogy Sachsenhausen-i koncentrációs táborban szolgált ott, mint egy Ügyész, a 6. Április 1945, összehívott egy különleges bíróság az SS-bíró, mint Elnök, a másik pedig az SS-emberek, akik voltak is a parancsnok a koncentrációs táborban. Nem volt Miniszter, illetve nem védők a Dohnanyi. A gyorsított eljárás volt, a mentők Hordágyon fekvő Dohnanyi halálra ítélték; 9. Április felakasztották.

Jogi Feldolgozás

Az Elnök, az állami számvevőszék, az Otto Thor Beck , valamint az Ügyész, Walter Huppenkothen , a vége után a Náci rezsim, a Németországi Szövetségi Köztársaság a tartozék hogy gyilkossággal vádolják. Miután a Szövetségi bíróság 1952-ben, az első két felmentéseket a tárgyaláson az esküdtszék választott,Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik költözött 1956-ban során a harmadik felülvizsgálata a kilátás. Felemelte a kárhoztatás Thor Becks, Huppenkothens mondta, hogy a vádak alól a gyilkosságban való részvétellel az állam bírósági eljárásForráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik , mert az állami számvevőszék megfelelően épült, majd időpontjában hatályos helyesen megítélni; lehet, hogy a vádlott nem lehet azzal vádolni, hogy ez igaz hajlított .

Különleges félreértés okozta az érvelés, a Szövetségi bíróság ezt a meggyőződést. Így volt az oka, hogy a vád nem a részvétel, a végrehajtás, de a tény, hogy Huppenkothen nem sikerült volna, azt megelőzően, hogy a gyilkos Wilhelm Canaris, Ludwig Gehre, Hans Oster, Karl Zsákot, a megerősítés, az ítéletet a Legfelsőbb bíróság által Úr, ebben az esetben, Ernst Kaltenbrunner, hogy szerezzen. A hideg Brunner aláírása lenne a Törvény Huppenkothens véleménye szerint a BGH-tól 1956-ban tehát jogszerűen. Az állítólagos gyilkosság a Dohnanyis volt Huppenkothen is felmentették, mert kétség esetén a vádlott nem találtam, lehet, hogy a bíróság a mester ezt az "ítélet", de megerősítette.[1]

1995-ben a Szövetségi bíróság elhatárolta magát az első alkalommal, a törvény az 1956-os, ez az ítélet a bíró munkáját az egykori NDK-ban. Az ítélet ellen Dohnanyi, a másik az 1. 1998 szeptemberében lépett hatályba a törvény eltörléséről szóló nemzeti szocialista igazságtalan ítélkezés, a büntető igazságszolgáltatás hatályát veszti.

Günter Hirsch, Elnök a Szövetségi bíróság 2000-től 2008-ban, azt mondta, 2002-ben alkalmából ünnepség a 100. Szülinapi Hans von Dohnanyi: "ez az ítélet" (1956) "a Szövetségi bíróságra, ahol a bíró vett részt, a harmadik Birodalom, értékelő egy különleges bíróság, majd később egy háború bíró, szégyelljék magukat." Ezen kívül azt mondta: "Az elkövetők voltak, végül által hozott ítélet alapján a Szövetségi bíróság 1956 ezt a bírói gyilkosság, felmentették az alapon, hogy a következmény az volt, hogy nem a bírák során a Náci uralom 50 000 halálos ítéleteket, mint kellett bíróság elé."Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik

Emlékezete

Izrael állam, Hans von Dohnányit 2003. október 26-án az "igazak a Nemzetek között" megtiszteltetésben részesítette, mert saját élete veszélyeztetésével megmentette az Arnold és a Fliess családokat. Neve a Yad Vashem  emléktáblájára van írva.Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik

Lipcsében utcát neveztek el rólaForráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik, csakúgy, mint a Leverkusenben, Karlsruhéban és Oranienburgban.

Dokumentumok

  • Winfried Meyer (EDS.): Összeesküvők Hitler ellen: "Isten nem adott páncélt a szívem köré.". Levelek a katonai börtönből, illetve a Gestapo börtönéből 1943-1945. DVA, München, 2015, ISBN 978-3-421-04711-3.

Irodalom

  • Elizabeth Chowaniec: A Dohnányi-eset, 1943-1945. Az ellenállás, a katonai bíróság, SS-önkényesség. Oldenbourg, München 1991, ISBN 3-486-64562-5.
  • Marikje Smid: Hans Dohnanyi – Christine Bonhoeffer – Házasság a Hitlerrel szembeni ellenállásban. Whurr kiadó, 2002, ISBN 3-57905382-5.
  • Andrea Tam: Hans von Dohnányi esete. A kárhoztatás, a rehabilitáció előtt. In: Revue d'allemagne et des pays de langue dénes. ISSN 0035-0974ISSN 0035-0974, Bd. 37, 2. Sz., Április–Június 2005, P. 197-215.
  • Jochen Thies: A Dohnanyiak. Családi Életrajz. Propyläen, Berlin, 2004, ISBN 3-549-07190-6. S. 114-218.
  • Siegfried Mielke (EDS.) segítségével Marion Járók, Stefan Heinz, Matthias Oden, Sebastian Bödecker: Egyedi – oktatók, hallgatók képviselői a német Politikai Egyetemen (1920-1933), az ellenállás a nemzeti szocializmus ellen. Lukas, Berlin, 2008, ISBN 978-3-86732-032-0, p. 314-319.
  • Friedrich Karl Kaul: A birodalmi bíróság története, 4. kötet: 1933-1945. Kelet-Berlin 1971, P. 266.
  • Fritz Stern , Elisabeth Sifton: Nem hétköznapi ember Dietrich Azonban, Hans von Dohnanyi az ellenállás Hitler ellen. C. H. Beck, München 2013, ISBN 978-3-406-65373-5.

Hivatkozások

Jegyzetek

  1. Ingo Müller: Der Niedergang des Strafrechtssystems im Dritten Reich.