„Főbenjáró átkok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
28. sor: 28. sor:


=== Túlélők ===
=== Túlélők ===
Bár az átok ellen nem lehet védekezni semmilyen módon, mégis létezik két olyan ember (a legtöbben csak egyikükről tudják), akik túlélték a csapást. Egyikük az akkor még egyéves korát sem betöltő Harry Potter, akit Voldemort támadott meg. Azonban az átok nem hatott, sőt visszafordult alkalmazója ellen, mivel nem sokkal a támadás előtt Lily Potter életét áldozta gyermekéért, akire ezzel egy különleges védővarázslat vetült, így Harry egy villám alakú sebhellyel a homlokán élte túl az eseményt. Azonban a visszafelé elsülő varázslat Voldemortot sem ölte meg, mert addigra már [[horcrux]]ai által gondoskodott saját halhatatlanságáról. Lily Potter megölésével és a közvetlen támadás következményeként az egyik horcrux maga Harry Potter lett.
Bár az átok ellen nem lehet védekezni semmilyen módon, mégis létezik két olyan ember (a legtöbben csak egyikükről tudják), akik túlélték a csapást. Egyikük az akkor még egyéves korát sem betöltő Harry Potter, akit Voldemort támadott meg. Azonban az átok nem hatott, sőt visszafordult alkalmazója ellen, mivel nem sokkal a támadás előtt Lily Potter életét áldozta gyermekéért, akire ezzel egy különleges védővarázslat vetült, így Harry egy villám alakú sebhellyel a homlokán élte túl az eseményt. Azonban a visszafelé elsülő varázslat Voldemortot sem ölte meg, mert addigra már [[horcrux]]ai által gondoskodott saját halhatatlanságáról. Lily Potter megölésével és a közvetlen támadás következményeként az egyik horcrux maga Harry Potter lett (Még nem biztos).
{{Portál|Harry Potter|-}}
{{Portál|Harry Potter|-}}



A lap 2016. április 25., 23:38-kori változata

A főbenjáró átok Rowling Harry Potter-könyveiben szereplő kifejezés. A varázslók világában három főbenjáró átok létezik, amelyeket ha valaki emberen használ, a Mágiaügyi Minisztérium 1717-ben hozott törvénye szerint az Azkabanba kerül. A főbenjáró átok végrehajtásához nagy akarat- és varázserővel kell rendelkezni.

Imperius

Az Imperius-átok a kiszolgáltatottság átka, varázsigéje az Imperio!. Az áldozat mindenben követi az őt megátkozó varázsló utasításait. Sokan azt állítják, hogy ennek az átoknak a hatása alatt álltak, amikor csatlakoztak Voldemorthoz. Voldemort és a csatlósai előszeretettel használják. Az Imperius-átok valószínűleg egy időre törli (vagy kikapcsolja?) a megátkozott fél elméjét, és a varázslat egy láncot fűz a támadó és az elszenvedő között. Ez egy gondolati lánc: az átok láncán át a támadó saját parancsai teljesítésére kényszeríti a másik félt. Az elszenvedő agyában csak a parancs teljesítése áll, azonban hatalmas erőfeszítéssel el lehet szakítani ezt a gondolati láncot. Ahhoz, hogy valaki használja az átkot, teljes akaraterőnek kell átjárnia a támadó elméjét; csak így sikerül.

Ez az átok legyőzhető, csak erős akarat kell hozzá. Harrynek sikerül is, negyedik próbálkozásra, amikor Rémszem Mordon Sötét varázslatok kivédése-órán használja rajta.

Cruciatus

A Cruciatus-átok kínzás-átok, amely gyötrő fájdalmat okoz az áldozatnak, s az akár az eszét is elvesztheti. A varázslat varázsigéje a Crucio! Többek közt Bellatrix Lestrange alkalmazta Frank és Alice Longbottom ellen: ezzel az átokkal az őrületbe kergette őket. Bellatrix szerint az átok elvégzéséhez a testet és a lelket a legnagyobb gyűlöletnek kell átjárnia. Azonban nem ő az egyetlen használója: minden halálfaló és Voldemort nagyúr is használta már. Filmes példa erre a Harry Potter és a Tűz Serlege.

A Cruciatus-átok egy hatalmas áramütést mér a mellkasi izmokra, és azok összerándulnak (lásd: Harry Potter és a Tűz Serlege film változatában, a temetős jelenetnél).

Avada Kedavra

Az Avada Kedavra halálos átok. Az átok varázsszava és elnevezése egy arab kifejezésből ered (ahadda kedahra = szavammal pusztítok). Más források szerint az arámi "abracadabra" (jelentése:pusztuljon a dolog) szóból származik. Leginkább gonosz varázslók használták, közülük is leggyakrabban Voldemort nagyúr, minden idők leghatalmasabb feketemágusa, valamint követői, a halálfalók.

A muglik (varázstalan emberek) nem fejtették meg az okát, hogy mitől hal meg ennek az átoknak az áldozata, hiszen az Avada Kedavra nem hagy külsérelmi nyomot a halottakon. Valószínű, hogy az átok a szívet támadja meg egy villámszerű csapással, ezért nem látszik külső seb.

Ez az átok általában kivédhetetlen, a megátkozott azonnal meghal. Az átok kimondásakor a varázspálca zöld fényt lő ki.

Áldozatok

Az átkot leggyakrabban Voldemort alkalmazta. Ezzel ölte meg Harry szüleit, James és Lily Pottert is. Továbbá a Nagy Úr idézte átok áldozatává vált Bertha Jorkins, Frank Bryce, Alastor Mordon, Gregorovics, és a mugliismeret tanár, Charity Burbage is. Utóbbit az átok elmondása után megetette kígyójával, Naginival.

Bár közvetetten, de Voldemort okozta a halálát Cedric Diggory-nak. Az átkot azonban nem ő, hanem Peter Pettigrew mondta rá az áldozatra.

Szintén ezt a varázslatot alkalmazta Bellatrix Lestrange Sirius Black-en, Perselus Piton Albus Dumbledore-on, és Stan Shunpike Hedvigen.

Voldemorttal is ez az átok végzett, mikor Harry ellen harcolt. Mivel a bodzapálcával Harryt, a pálca urát támadta meg, az átok vissza hullt rá, mert a pálca nem harcolhat a gazdája ellen.

Túlélők

Bár az átok ellen nem lehet védekezni semmilyen módon, mégis létezik két olyan ember (a legtöbben csak egyikükről tudják), akik túlélték a csapást. Egyikük az akkor még egyéves korát sem betöltő Harry Potter, akit Voldemort támadott meg. Azonban az átok nem hatott, sőt visszafordult alkalmazója ellen, mivel nem sokkal a támadás előtt Lily Potter életét áldozta gyermekéért, akire ezzel egy különleges védővarázslat vetült, így Harry egy villám alakú sebhellyel a homlokán élte túl az eseményt. Azonban a visszafelé elsülő varázslat Voldemortot sem ölte meg, mert addigra már horcruxai által gondoskodott saját halhatatlanságáról. Lily Potter megölésével és a közvetlen támadás következményeként az egyik horcrux maga Harry Potter lett (Még nem biztos).