„Belzebub” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Bibliában nincs olyan, hogy Baál a zsidók korábbi istene volt
a elgépelés
9. sor: 9. sor:
* Ilyen néven tisztelték Baált [[Ekron]]ban a [[filiszteusok]] (2Kir 1,2.3.6.).
* Ilyen néven tisztelték Baált [[Ekron]]ban a [[filiszteusok]] (2Kir 1,2.3.6.).


* [[Máté evangéliuma|Máté evangéliumában]] fordul elő a név elsőként a ma ismert formájában (Belzebub, Mt. 10,25), a korábbi szövegben a ''Baál-Zebub'' alak olvasható. A Héber Bibliában mint YHWH ellensége jelenik meg, akit YHWH legyőzött. E hozzáállásnak köszönhetően örökli meg a főgonosz szerepét a Bibliában is, ahol a rossz szellemek feje, az [[Sátán|ördögök]] fejedelme, kultikus állatától pedig attribútumként megkapja annak bikaszarvai.
* [[Máté evangéliuma|Máté evangéliumában]] fordul elő a név elsőként a ma ismert formájában (Belzebub, Mt. 10,25), a korábbi szövegben a ''Baál-Zebub'' alak olvasható. A Héber Bibliában mint YHWH ellensége jelenik meg, akit YHWH legyőzött. E hozzáállásnak köszönhetően örökli meg a főgonosz szerepét a Bibliában is, ahol a rossz szellemek feje, az [[Sátán|ördögök]] fejedelme, kultikus állatától pedig attribútumként megkapja annak bikaszarvait.


== Babiloni eredet ==
== Babiloni eredet ==

A lap 2016. január 29., 13:13-kori változata

"Beelzebub and them that are with him shoot arrows." (1678)

Belzebub vagy Baál-Zebub bibliai alak, a gonosz egyik megtestesítője. Szerepe és története hasonló Luciferéhez.

Szófejtés

Nevének jelentése:

  • Eredeti alakja: "zbl b`l ars", jelentése: "Herceg, a Föld Ura”. A Baál (Ba`al, héber: בעל) név jelentése: 'úr, uralkodó, férj'. Eredetlieg a kánaánita kultúrkörhöz tartozó viharisten. Kultikus állata a bika.

A Bibliában

  • Máté evangéliumában fordul elő a név elsőként a ma ismert formájában (Belzebub, Mt. 10,25), a korábbi szövegben a Baál-Zebub alak olvasható. A Héber Bibliában mint YHWH ellensége jelenik meg, akit YHWH legyőzött. E hozzáállásnak köszönhetően örökli meg a főgonosz szerepét a Bibliában is, ahol a rossz szellemek feje, az ördögök fejedelme, kultikus állatától pedig attribútumként megkapja annak bikaszarvait.

Babiloni eredet

Található összefüggés a régi Sumér-Babiloni istenekkel is. Az egyik utalás egy Bel nevű istenségről amely néven En-lil és Marduk is szerepelt. En-lil a levegő, viharok és szél istene volt, míg Marduk az istenek vezetője és a viharok istene volt.

Források