„Leolvasási keret” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: sl:Bralni okvir
Legobot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 6 interwiki link migrálva a Wikidata d:q923372 adatába
19. sor: 19. sor:


[[Kategória:Genetika]]
[[Kategória:Genetika]]

[[en:Reading frame]]
[[de:Leseraster]]
[[he:מסגרת קריאה]]
[[pl:Ramka odczytu]]
[[sl:Bralni okvir]]
[[zh:閱讀框架]]

A lap 2013. március 6., 22:48-kori változata

A biológiában a leolvasási keret vagy olvasási keret (reading frame, RF) a DNS vagy RNS egy folyamatos és nem-átfedő készlete a három nukleotidból álló kodonnak. Egyszálú RNS molekulán három lehetséges olvasási keret létezik, melyek egyenként a három nukleotidról indulnak ki. Kétszálú DNS-en hat lehetséges olvasási keret van, mivel mindkét szál lehet kódoló. Azt az olvasási keretet, mely tartalmaz egy start és egy stop kodont, nyitott leolvasási keretnek (open reading frame, ORF) nevezzük.


picture


A három lehetséges leolvasási keret egy oligonukleotid molekulán, színekkel jelölve.

A leolvasás mindig ballról jobbra, vagyis az 5' irányból a 3' irány felé történik. Jelen esetben a zöld színnel jelölt keretben található egy transzlációs start kodon (GTG) a molekula végén pedig ugyanebben a keretben egy STOP kodon (TAG). Egy jóval hosszabb molekula esetén ez a keret nyílt olvasási keretnek (Open Reading Frame-nek) minősülne. Ha a négy lehetséges nukleotidból véletlenszerűen állítanánk össze egy polinukleotid molekulát, átlagosan egy keretben 21 kodononként fordulna elő egy STOP kodon. Az ennél jóval hosszabb, általában a legalább 300 nukleotidot -vagyis 30 kodont- kitevő ORF-okat lehetséges génnek tekintik. Ez még önmagában nem jelenti azt, hogy kódol is valamilyen fehérjét, vagy, hogy egyáltalán átíródik ez a régió.

Előfordul, hogy ugyanaz a DNS régió egyszerre több gént is kódol, melyek egymás mellett léteznek a különböző olvasási keretekben. Például a fenti képen a zöld olvasási keretben található start kodon (GTG) átfed a kék keretben található TGA-val, ami egy STOP kodon. Ez nem befolyásolja a zöld keretet, ugyanakkor STOP kodonja lehet egy fehérje kódoló génnek a kék keretben.


Lásd még