„Sablon:Vitrin/3” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
A vitrinekben a legújabb kiemelteknek kell szerepelni
Frissítés
1. sor: 1. sor:
====[[2009-es moldovai zavargások]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2013. 01. 07.)====
====[[Fredericksburgi csata (1862)]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2013. 01. 20.)====


[[Fájl:Chisinau riot 2009-04-07 23.jpg|bélyegkép|250px|Tüntetők a ''Ștefan cel Mare'' sugárúton]]
[[Fájl:Battle of Fredericksburg, Dec 13, 1862.png|bélyegkép|250px|Festmény a fredericksburgi csatáról]]
Az [[amerikai polgárháború]] '''fredericksburgi csatáját''' 1862. december 11–15. között vívták [[Fredericksburg (Virginia)|Fredericksburg]] mellett, ahol [[Robert E. Lee]] tábornagy [[Észak-Virginiai Hadsereg]]e és [[Ambrose E. Burnside]] [[Rendfokozat#Tábornokok|vezérőrnagy]] [[Potomac-hadsereg]]e csapott össze. Az uniós hadsereg december 13-i támadása vérbe fúlt a város mögötti dombokon beásott konföderációs állások előtt, s ezzel a polgárháború egyik legegyértelműbb vereségét volt kénytelen elkönyvelni, amelyben veszteségei több mint kétszeresen felülmúlták az ellenfélét.
A '''2009-es moldovai zavargások''' 2009. április 7-én [[Moldova]] fővárosában, [[Chișinău]]ban, a [[2009-es moldovai parlamenti választások]]at követően törtek ki. A túlnyomórészt az önálló moldovai államiság helyett a [[Románia|Romániával]] való egyesülést preferáló demonstrálók azt állították, hogy a választásokon, amelyen a [[Moldovai Köztársaság Kommunistáinak Pártja|Kommunista Párt]] egymás után harmadszor nyert, szabálytalanságok történtek. A tüntetők megtámadták a parlament épületét és az elnöki palotát, ablakokat törtek be, bútorokat gyújtottak fel. Az [[Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet|EBESZ]] képviselői elítélték az erőszakot, egyúttal kijelentették, hogy a választások szabadon, átlátható módon zajlottak le. Más nagyvárosokban is hasonló tüntetések kezdődtek, például az ország második legnagyobb városában, [[Bălți]]ban is.


Burnside elképzelése szerint november közepén átkelt volna a [[Rappahannock (folyó)|Rappahannock folyón]] Fredericksburgnél, és sietve bevette volna az [[Amerikai Konföderációs Államok]] fővárosát, [[Richmond (Virginia)|Richmondot]], mielőtt Lee hadserege megállíthatta volna. Bürokratikus huzavona miatt Burnside nem kapta meg az ehhez szükséges pontonokat időben, így Lee elzárhatta az átkelőhelyeket. Amikor december 11–12-én az uniós hadsereg végre felépítette a hídját, és ellenséges tűz alatt átkelt a hídon, utcai harcok bontakoztak ki a város területén. Az uniós csapatok felkészültek, hogy a várostól délre kiépített állásokat, valamint a várostól nyugatra fekvő, Marye's Heights névre hallgató megerősített magaslatot megtámadják.
A tüntetők egy [[internetes közösségi hálózat]]on, a [[Twitter]]en keresztül szervezkedtek, így a megmozdulás egyik elnevezése a [[Twitter-forradalom]] lett.


December 13-án [[William B. Franklin]] vezérőrnagy „nagy hadosztálya” áttörte a [[Stonewall Jackson|„Kőfal” Jackson]] [[Rendfokozat|altábornagy]] dél felé eső állásainak első vonalát, ám végül visszaverték. Burnside utasította [[Edwin V. Sumner]] és [[Joseph Hooker]] vezérőrnagyok nagy hadosztályait, hogy szemtől szembe rohamozzák meg [[James Longstreet]] altábornagy Marye's Heights-i állásait, de ezeket a próbálkozásokat mind visszaverték, s súlyos veszteségeket szenvedtek. December 15-én Burnside visszavonta hadseregét, miáltal az Unió újabb hadjárata fúlt kudarcba a keleti hadszíntéren.



<div align="right">''([[2009-es moldovai zavargások|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
<div align="right">''([[Fredericksburgi csata (1862)|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/3|frissít}}</small></div><noinclude>[[Kategória:Vitrin]]</noinclude>
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/3|frissít}}</small></div><noinclude>[[Kategória:Vitrin]]</noinclude>

A lap 2013. január 26., 00:21-kori változata

Fredericksburgi csata (1862) (A kiemelt státuszt megkapta: 2013. 01. 20.)

Festmény a fredericksburgi csatáról

Az amerikai polgárháború fredericksburgi csatáját 1862. december 11–15. között vívták Fredericksburg mellett, ahol Robert E. Lee tábornagy Észak-Virginiai Hadserege és Ambrose E. Burnside vezérőrnagy Potomac-hadserege csapott össze. Az uniós hadsereg december 13-i támadása vérbe fúlt a város mögötti dombokon beásott konföderációs állások előtt, s ezzel a polgárháború egyik legegyértelműbb vereségét volt kénytelen elkönyvelni, amelyben veszteségei több mint kétszeresen felülmúlták az ellenfélét.

Burnside elképzelése szerint november közepén átkelt volna a Rappahannock folyón Fredericksburgnél, és sietve bevette volna az Amerikai Konföderációs Államok fővárosát, Richmondot, mielőtt Lee hadserege megállíthatta volna. Bürokratikus huzavona miatt Burnside nem kapta meg az ehhez szükséges pontonokat időben, így Lee elzárhatta az átkelőhelyeket. Amikor december 11–12-én az uniós hadsereg végre felépítette a hídját, és ellenséges tűz alatt átkelt a hídon, utcai harcok bontakoztak ki a város területén. Az uniós csapatok felkészültek, hogy a várostól délre kiépített állásokat, valamint a várostól nyugatra fekvő, Marye's Heights névre hallgató megerősített magaslatot megtámadják.

December 13-án William B. Franklin vezérőrnagy „nagy hadosztálya” áttörte a „Kőfal” Jackson altábornagy dél felé eső állásainak első vonalát, ám végül visszaverték. Burnside utasította Edwin V. Sumner és Joseph Hooker vezérőrnagyok nagy hadosztályait, hogy szemtől szembe rohamozzák meg James Longstreet altábornagy Marye's Heights-i állásait, de ezeket a próbálkozásokat mind visszaverték, s súlyos veszteségeket szenvedtek. December 15-én Burnside visszavonta hadseregét, miáltal az Unió újabb hadjárata fúlt kudarcba a keleti hadszíntéren.