„Patvarc” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Külső hivatkozások: hibás link javítás
a →‎Külső hivatkozások: oldal átalakítás, egyesítés miatt link csere, apró változtatás
45. sor: 45. sor:
== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==
<!--* [ Patvarc Önkormányzatának honlapja]-->
<!--* [ Patvarc Önkormányzatának honlapja]-->
* [http://www.vendegvaro.hu/patvarc Patvarc a Vendégvárón]
* [http://utazom.com/vendegvaro/patvarc Patvarc az utazom.com honlapján]
* [http://www.civertan.hu/legifoto/legifoto.php?page_level=489 Légifotók Patvarcról]
* [http://www.civertan.hu/legifoto/legifoto.php?page_level=489 Légifotók Patvarcról]
* [http://www.palocok.com/Patvarc Patvarc az Ipoly-menti Palócok Honlapján]
* [http://www.palocok.com/Patvarc Patvarc az Ipoly-menti Palócok Honlapján]

A lap 2012. december 12., 14:24-kori változata

Patvarc
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Magyarország
VármegyeNógrád
KistérségBalassagyarmati
Jogállásközség
PolgármesterBernáth Kornélia[1]
Irányítószám2668
Körzethívószám35
Népesség
Teljes népesség710 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség82,40 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület7,84 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 03′ 54″, k. h. 19° 20′ 56″Koordináták: é. sz. 48° 03′ 54″, k. h. 19° 20′ 56″
Patvarc (Nógrád vármegye)
Patvarc
Patvarc
Pozíció Nógrád vármegye térképén
Patvarc weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Patvarc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Patvarc község Nógrád megyében, a Balassagyarmati kistérségben.

Fekvése

Patvarc Nógrád megye északi részén, Balassagyarmattól délkeletre helyezkedik el. A település északnyugaton Balassagyarmat, keleten az Őrhalommal is határos Feketevíz patak, délen Szűgy határával érintkezik, északon pedig Szlovákiával határos, ahol a határvonalat az Ipoly képviseli.

Története

A honfoglalás idején a szlávok az Ipoly völgyében laktak a legsűrűbben. A község nevét a szlávok adták, mely arra utal, hogy a település a honfoglalás idején Patvarc néven ismert volt. A Patvarc egyelemű tulajdonnév. Első nyelvi emlék 1335-ből származik, ahol Potvorch-ként volt olvasható. Tulajdonképpen egy Potvor nevű személy emberei, Potvorék. A szláv Potvor személynév etimológiailag azonos a magyar patvar főnév szláv előzményével. Patvarc Balassagyarmat szomszédságában fekvő kis község. 1460-1468 idején a szécsényi uradalomhoz tartozott. A XVI. század közepén szintén behódolt a töröknek és az 1562-1563. évi török adólajstromban nyolc adóköteles házzal van felvéve, 1579-ben tizenegy adóköteles házzal írták össze. Ekkor a nógrádi szandzsákhoz tartozott. A XVI. század végén elpusztult, s még az 1715-1720. évi összeírásból is hiányzik. 1770-ig azonban ismét benépesült, s az úrbéri rendezéskor Kubinyi Antal, Bossányi Ignácz és a Prónay örökösök voltak a földesurai, 1826-ban pedig a híres Szent-Iványi Anzelm, kinek emlékét a falu végén lévő dombon felállított emlékkő őrzi. A falu eddigi földesura 1854-ben meghalt. A gazdaságot felesége, Jezerniczky Katalin vette át, aki férjhez ment báró Pongrácz Istvánhoz. Majd haláluk után a patvarci gazdaságot Pongrácz Anzelmné irányított 1882-ig. 1882-ben Zichy Nándorné megvásárolta a volt Szent-Iványi család patvarci birtokát. Az 1894. évi egyesítés után két lányának férje, Mailáth Géza és Buttler Ervin tulajdonába került a birtok. Patvarc a későbbiekben Mailáth kézen maradt. A község a XIX. század közepéig megőrizte egyutcás jellegét. Változás 1920-ban és a II. világháború után, 1980-ban történt, amikor először tizenkettő, majd hatvankettő új házhelyet parcelláztak ki.

A község 1950-ig a szügyi körjegyzőséghez tartozott. Majd 1950. október 26-án megalakult a patvarci Községi Tanács, ekkor a falu önálló lett. 1973. január 1-jétől a községet Balassagyarmathoz csatolták, ezzel Patvarc az önállóságát elvesztette. „A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának községegyesítéséről szóló 17/1972. számú határozata a balassagyarmati járáshoz tartozó Ipolyszög, valamint Patvarc községnek Balassagyarmat várossal Balassagyarmat néven történő egyesítését rendelte el.˝ Közigazgatási önállóságát az 1990-es évek elején kapta vissza.

Patvarc légifotója

Népcsoportok

2001-ben a település lakosságának 98%-a magyar, 1%-a szlovák, 1%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.[3]

Nevezetességei

1. Harangláb (A templom közelében álló népies barokk harangláb a XVIII. század második feléből származik)

2. Majláth-kastély (A klasszicista eredetű Majláth-kastély 1830-ban épült, majd a XIX. század második felében romantikus stílusban átalakították. Az államosítás után több funkcióban használták, majd magántulajdonba került.)

3. Római katolikus templom (Szent-kereszt templom) (A község központjának meghatározó épülete a kis római katolikus templom, mely 1858-ra készült el, neogótikus stílusban. Eredetileg a Szent-Ivány család kriptakápolnája volt. )

Jegyzetek

  1. Patvarc települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
  2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
  3. A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora

Külső hivatkozások