„Ralph Fowler” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Lamarit (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „'''Ralph Fowler''', teljes nevén Sir Ralph Howard Fowler (1889 – 1944) brit fizikus és asztronómus volt. [[Fájl: Fowler,Ralph Howard 1934 London.jpg | jobbra|bél…”
 
iw linkek
30. sor: 30. sor:
==Források==
==Források==
{{források}}
{{források}}

[[de:Ralph Howard Fowler]]
[[en:Ralph H. Fowler]]
[[es:Ralph H. Fowler]]
[[fr:Ralph H. Fowler]]
[[it:Ralph Fowler]]
[[la:Radulphus Howard Fowler]]
[[pl:Ralph Fowler]]
[[pt:Ralph Howard Fowler]]
[[ru:Фаулер, Ральф Говард]]
[[tr:Ralph H. Fowler]]
[[zh:拉爾夫·福勒]]

A lap 2011. november 19., 12:49-kori változata

Ralph Fowler, teljes nevén Sir Ralph Howard Fowler (1889 – 1944) brit fizikus és asztronómus volt.

Fájl:Fowler,Ralph Howard 1934 London.jpg
Sir Ralph Howard Fowler

Életút

Alapfokú iskolái után a Winchester College-ban folytatta a tanulmányait. Később ösztöndíjat nyert a Cambridge-I Trinity College-be. Itt kiváló tanulmányai miatt “wrangler” és “tripos” fokozatokat ért el. Az I. Világháborúban hadihajón szolgált a tűzérségnél. Gallipoliban súlyos sérülést szenvedett. Ennek a sérülésnek köszönheti, hogy megismerkedett Archibald Hillel, aki élettannal és fizikával foglalkozott. Ennek az ismeretségnek nyomán Fowler a fizika felé fordult. Hill munkatársaként aerodinamikával foglalkozott. A haditehnikában kifejtett jelentős munkássága miatt A Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetést kapta 1918-ban.

Krikett játékos volt és az angol bajnokságban játszott 1908 és 1909 között. [1] 1921-ben feleségül vette Ernest Rutherford egyetlen leányát (Eileen Mary (1901–1930). Négy gyermeke született.


Tudományos munkássága

1919-ben Fowler visszatért a Triniy College-be, ahol matematikát adott elő. Itt a kutatási területe a termodinamika és a matematikai statisztika volt, új megközelítéseket dolgozott ki az kémia területén. Jelentős a munkássága az asztronómia területén is. 1925-ben a Royal Society tagja lett. 1926-ban együtt dolgozott Paul Dirac-kal a fehér törpe csillagok tulajdonságainak kutatásán matematikai statisztikai módszerekel; bebizonyította, hogy ilyen nagy sűrűség mellett az anyag degenerált formában van jelen. 1928-ban publikált egy írást egy fizikai jelenségről, melyet téremisszió néven ismert és hozzájárult a modern sávelmélet elterjedéséhez. 1931-ben elsőként fogalmazta meg a A termodinamika nulladik főtétele-t. ]][2] 1932-ben a Cavendish Laboratory elméleti fizika tanszékének az élére nevezték ki.


1939-ben, a II.Világháború kitörésekor, rossz egészségi állapota ellenére ismét belépett az Ordnance Board-ba, mely a brit hadsereg ellátó szervezete volt. Kanadában és az Egyesült Államokban tudományos összekötő tiszt feladatokat látott el. Jól ismerte Amerikát, mivel korábban vendégprofesszor volt a Princeton University-n és a Wisconsin–Madison egyetemen is. Fowler vezette be Paul Diracot a kvantumelméletbe 1923-ban. Kapcsolatban állt Werner Heisenberggel és Niels Bohrral.

Cambridge-ben 64 diák - köztük John Lennard-Jones, Paul Dirac és Garrett Birkhoff - doktori disszertációját irányította. 1942-ben háború alatti munkássága elismeréséért lovaggá ütötték. Később visszatért Angliába és továbbra is az Ordnance Board és az Admiralitásnak dolgozott egészen haláláig (1944).

Források

  1. Player profile: Ralph Fowler. CricketArchive. (Hozzáférés: 2011. június 19.)
  2. Y. Cengel, M. Boles, Thermodynamics - An Engineering Approach 5th ed.