„Enrique Granados (zeneszerző)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Enrique Granados i Campiña''' ([[Lleida]], [[1867]]. [[július 27.]] – [[La Manche|La Manche csatorna]], [[1916]]. [[március 24.]]) spanyol [[zeneszerző]], [[zongora]]művész. Zenei tevékenységén túl kiváló [[Festőművészet|festő]] is volt.
'''Enrique Granados i Campiña''' ([[Lleida]], [[1867]]. [[július 27.]] – [[La Manche|La Manche csatorna]], [[1916]]. [[március 24.]]) spanyol [[zeneszerző]], [[zongora]]művész, [[Felipe Pedrell]], [[Isaac Albéniz]] és [[Manuel de Falla]] mellett az új spanyol zene jelentős képviselője. Zenei tevékenységén túl kiváló [[Festőművészet|festő]] is volt.


== Élete, munkássága ==
== Élete, munkássága ==

A lap 2011. augusztus 31., 21:58-kori változata

Enrique Granados i Campiña (Lleida, 1867. július 27.La Manche csatorna, 1916. március 24.) spanyol zeneszerző, zongoraművész, Felipe Pedrell, Isaac Albéniz és Manuel de Falla mellett az új spanyol zene jelentős képviselője. Zenei tevékenységén túl kiváló festő is volt.

Élete, munkássága

A spanyolországi Lleidában született Calixto Granados katonatiszt és Enriqueta Campiña gyermekeként. Először Barcelonában tanult zongorázni, többek között Francisco Jurnet és Joan Baptista Pujol voltak a tanárai. 1887-ben Párizsba utazott, hogy ott folytassa a tanulmányait. A konzervatóriumba ugyan nem került be, de az intézmény jeles professzorától, Charles-Wilfrid de Bériot-tól (akinek az édesanyja a híres szoprán, a spanyol szármatású Maria Malibran volt) magánórákat vett. Bériot különösen igényes volt a hangképzés és a pedáltechnika tekintetében, de elősegítette Granados improvizációkészségének kialakulását is. Ugyanilyen fontosak volt a Felip Pedrellnél töltött tanulmányai is. 1889-ben tért vissza Barcelonába. Első sikereit az 1890-es évek végén itt aratta a Maria del Carmen című zarzuelával, ami még XIII. Alfonz figyelmét is felkeltette.

Műveiből

Spanyol tánc, Op.37. Előadja: William Riley

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Enrique Granados című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

További információk