„El Niño” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TaBOT-zerem (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.4) (Bot: következő hozzáadása: mr:एल निन्यो
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
{{nincs forrás}}
Az '''El Niño''' (ejtsd: [el ninyo], {{ny-es|a gyermek [Jézus]}}, [[Krisztus]] gyermekre utalva) egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart.
Az '''El Niño''' (ejtsd: [el ninyo], ’a gyermek Jézus’, [[Krisztus]] gyermekre utalva’) egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart.


A [[Csendes-óceán]]i térség [[Egyenlítő]] közeli területe [[karácsony]] táján erősen felmelegszik. A [[Limai Tudós Társaság]] figyelt fel elsőnek a jelenségre.
A [[Csendes-óceán]]i térség [[Egyenlítő]] közeli területe [[karácsony]] táján erősen felmelegszik. A [[Limai Tudós Társaság]] figyelt fel elsőnek a jelenségre.

A lap 2010. december 12., 08:38-kori változata

Az El Niño (ejtsd: [el ninyo], ’a gyermek Jézus’, ’Krisztus gyermekre utalva’) egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart.

A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. A Limai Tudós Társaság figyelt fel elsőnek a jelenségre.

Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában, a Karib-tengeren óriási esőzéseket okoz.

Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

Források

Jegyzetek

Külső hivatkozások