„Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a („Katolikus középiskolák Magyarországon” kategória hozzáadva (a HotCattel))
A '''Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium''' (helyi nevén '''Franka''') az [[esztergom]]i [[Bottyán János utca (Esztergom)|Bottyán János utcában]], a belvárosában működik a vele egybeépült kolostorral és a [[Szent Anna-templom (Ferences templom, Esztergom)|Szent Anna ferences templommal]].
 
Az intézményt [[1931]]. [[szeptember 8.|szeptember 8-án]] alapították mariánus ferencesek, még '''Szent Antal Reálgimnázium''' néven. Helyén a kolostor már régebb óta működött, ugyanis a ferencesek itt telepedtek le a városban 1222-ben. Az iskolában négy, illetve hatosztályos rendszerben körülbelül 400-an tanulnak. A gimnázium azért viseli [[Temesvári Pelbárt]] nevét, mert az atya krakkói tanulmányai befejeztével élete egy részét az esztergomi rendházban töltötte. A szocializmus évei alatt az iskola egyike volt a nyolc egyházi fenntartásban tovább működhető gimnáziumnak.<ref>[http://www.etvonline.hu/etv/index.php?dir=videotar_egy_video_oldal&videoID=2287 Etv - Egyházi kincseink 2010. április 4.</ref>
A gimnázium azért viseli [[Temesvári Pelbárt]] nevét, mert az atya krakkói tanulmányai befejeztével élete egy részét az esztergomi rendházban töltötte.
 
Az iskola diákjai az ország különböző részeiről érkeznek, illetve jelentős a határon túli tanulók száma. Többek között itt érettségizett [[Nádas György]], [[Horányi László]], [[Bubik István]], [[Lengyel Zoltán]] és [[Kóka János]].

Navigációs menü