„Boreális éghajlat” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a kozmetikai javítások
a form.
1. sor: 1. sor:
'''Boreális'''nak az északi, sarkvidéki tájak éghajlatát nevezzük; az erre jellemző növényfajok a '''boreális flóraelemek'''. Hazánkben ezek igen ritkák; többségüket '''dealpin reliktum'''nak, azaz a jégkorszakból visszamaradt növényfajnak tekintjük.
A '''boreális éghajlat''' vagy '''hideg mérsékelt éghajlat''' a mérsékel övi és [[sarkvidék]]i szárazföldi területek [[tundra|tundráinak]] és [[szubarktikus]] tájainak [[éghajlat]]át nevezzük. Az erre jellemző növényfajok a [[boreális flóra]]elemek. A Kárpát-medence|Kárpát-medencében ezek igen ritkák, többségüket [[dealpin reliktum]]nak, azaz a [[jégkorszak]]ból visszamaradt [[Növények|növényfajnak]] tekintjük.


== Magyarország leggyakoribb boreális flóraelemei ==
== A Kárpát-medence leggyakoribb boreális flóraelemei ==


* [[Szibériai hamuvirág]] ''(Ligularia sibirica)'';
* [[Szibériai hamuvirág]] ''(Ligularia sibirica)'';

A lap 2009. január 11., 11:31-kori változata

A boreális éghajlat vagy hideg mérsékelt éghajlat a mérsékel övi és sarkvidéki szárazföldi területek tundráinak és szubarktikus tájainak éghajlatát nevezzük. Az erre jellemző növényfajok a boreális flóraelemek. A Kárpát-medence|Kárpát-medencében ezek igen ritkák, többségüket dealpin reliktumnak, azaz a jégkorszakból visszamaradt növényfajnak tekintjük.

A Kárpát-medence leggyakoribb boreális flóraelemei

Külső hivatkozások