„Amszterdami szerződés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a
[[1997]]. [[október 2.|október 2-án]] aláírt '''amszterdamiAmszterdami szerződésSzerződés''' az európai integráció alapvető szerződéseinek egyike.
 
A [[Európai Unió]] (EU) tagállamai [[1996]]-ban kormányközi konferenciát hívtak össze a [[maastrichtiMaastrichti szerződésSzerződés]] felülvizsgálására. Az EU megteremtésével túlságosan nagy lépést tett az európai integráció, és szükség volt az intézményrendszer hatékonyságának és demokratikus működésének újragondolására. Az [[Az Európai Unió bővítése|EU keleti bővítése]] akár 10-14 új tagot jelenthetett.
 
==A változtatások==
Az amszterdamiAmszterdami szerződésSzerződés fontos előrelépéseket hozott a közös kül- és biztonságpolitika területén (közös stratégiák, konstruktív tartózkodás). A legjelentősebb haladást a bel- és igazságügyi együttműködés közösségiesítésében érték el. A menekültügyi és bevándorlási politikát, a külső és belső határellenőrzést, valamint az igazságügyi együttműködést polgári jogi ügyekben átemelték az [[Az Európai Unió három pillére|Unió három pillére]] közül a harmadikból az elsőbe. A [[schengeni egyezmény]]t beemelték az EU intézményi keretébe. A harmadik pillér fennmaradó részében pedig megerősítették a rendőri és bűnügyi együttműködést. Szintén említésre méltó, hogy [[Amszterdam]]ban sikerült elérni a foglalkoztatási politika közösségi szintre emelését. – A döntéshozatali és intézményi reformok területén azonban a szerződés csalódást keltett, a lényeges döntéseket ezen a területen lényegében véve elnapolták - ez az ún. "amszterdami maradék" (később egy kormányközi konferencia, a [[nizzaiNizzai szerződésSzerződés]], az [[Európai Konvent]] és egy újabb kormányközi konferencia foglalkoznak még a kérdéssel).
 
{{EU-idővonal}}
52

szerkesztés

Navigációs menü