„Individuálpszichológia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
(Sor)szám és pontja utáni szóköz pótlása kézi ellenőrzéssel
(A kisebbségi komplexust átjavítottam kisebbrendűségi komplexusra.)
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
a ((Sor)szám és pontja utáni szóköz pótlása kézi ellenőrzéssel)
Az '''individuálpszichológia''' az egyén és társadalom viszonyának, összeütközéseinek vizsgálatára alapozott mélylélektani irányzat.
 
Az individuálpszichológia a [[pszichoanalízis]] és a jungi [[analitikus pszichológia]] mellett a harmadik klasszikus, nagy pszichoterápiás irányzat. Alapítója [[Alfred Adler]] (1870-1937) bécsi orvos, aki a gyógyító munka mellett nagy figyelmet szentelt a [[mentálhigiénia]] és a megelőzés kérdéseinek. Az individuálpszichológia az emberi lélek tudattalan tartományának szerepét értékeli, a személyiség társadalmi-lény voltát helyezi előtérbe. A társas élet versengése, sérülései okoznak zavart. Adler véleménye szerint: „az egyén minden erejével arra törekszik, hogy az embertársaival való együttélés összefüggéseit keresse, s azon belül saját biztonságát megtalálja”.<ref name="Pléh Csaba 416.o">[[Pléh Csaba]] 416. o.</ref>
 
Adler az egó (énmag) felsőbbrendűségi törekvései és környezetének interakcióját (kölcsönhatását) tekinti viselkedésünk mozgatórugójának. Azt vallotta, hogy az embert elsősorban társadalmi szükségletek motiválják. Nem csupán azt állítja, hogy az embert a társadalmi hatások szocializálják, hanem azt is, hogy maga a szociális érdeklődés - veleszületett tulajdonság.
165 521

szerkesztés

Navigációs menü