„Bonviván” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Forrás hiányzik
http://mek.oszk.hu/02100/02139/html/sz02/617.html
 
2. sor: 2. sor:
'''Bonviván''' (a francia ''bon vivant -''ból, bon = jó, vivre = élni) eredetileg olyan fiatal férfi, aki élvezi a jó dolgokat az életben, különösen az ételeket és italokat.
'''Bonviván''' (a francia ''bon vivant -''ból, bon = jó, vivre = élni) eredetileg olyan fiatal férfi, aki élvezi a jó dolgokat az életben, különösen az ételeket és italokat.


Nem összekeverendő a magyar bonvivánnal ami egy klasszikus színházi karakterszerep, az [[operett]] elengedhetetlen figurája a [[primadonna]], a [[szubrett]] és a [[táncoskomikus]] mellett. Magyarul a bonviván leginkább a szívtipró szerepre utal.{{Portál|zene||Opera}}
Nem összekeverendő a magyar bonvivánnal ami egy klasszikus színházi karakterszerep, az [[operett]] elengedhetetlen figurája a [[primadonna]], a [[szubrett]] és a [[táncoskomikus]] mellett. Magyarul a bonviván leginkább a szívtipró szerepre utal. Zenés vígjátékok és operettek szerelmes hőse, igényes énekszólammal; a ''primadonna'' partnere. Pl. ''Barinkay'' (ifj. J. Strauss: A cigánybáró), ''Edwin'' (Kálmán I.: A csárdáskirálynő), ''Danilovics Danilo'' (Lehár F.: A víg özvegy).{{Portál|zene||Opera}}
[[Kategória:Operett]]
[[Kategória:Operett]]

A lap jelenlegi, 2019. június 1., 18:58-kori változata

Bonviván (a francia bon vivant -ból, bon = jó, vivre = élni) eredetileg olyan fiatal férfi, aki élvezi a jó dolgokat az életben, különösen az ételeket és italokat.

Nem összekeverendő a magyar bonvivánnal ami egy klasszikus színházi karakterszerep, az operett elengedhetetlen figurája a primadonna, a szubrett és a táncoskomikus mellett. Magyarul a bonviván leginkább a szívtipró szerepre utal. Zenés vígjátékok és operettek szerelmes hőse, igényes énekszólammal; a primadonna partnere. Pl. Barinkay (ifj. J. Strauss: A cigánybáró), Edwin (Kálmán I.: A csárdáskirálynő), Danilovics Danilo (Lehár F.: A víg özvegy).