„A Kutya Vacsorája” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Rajongói. Visszavontam Totharongergely (vita) szerkesztését (oldid: 19651830)
Címke: Visszavonás
24. sor: 24. sor:


==Történet==
==Történet==
Az együttest 2003-ban<ref name="port" /> alapította meg [[Varga Livius]] és [[Gerdesits Ferenc (dobos)|Gerdesits Ferenc]],<ref>[http://magyarnarancs.hu/belpol/hargita_labanal_varga_livius_-_a_kutya_vacsoraja_quimby-56067 "Hargita lábánál" (Varga Lívius - A kutya vacsorája, Quimby)]</ref> hogy tovább bővítsék a zenekart ismert zenészekkel: Kovács Gergely, Varga László, Köles István Junior, [[Voga Viki]], Nemes Zoltán és [[Szabó Attila (zenész)|Szabó Attila]] csatlakozott ekkor hozzájuk. 2003-ban a [[Sziget Fesztivál]]on léptek fel első alkalommal. Szabó Attila és Voga Viki 2004-ben egyéb projektjeik miatt távoztak a zenekarból.<ref name="hivatalos">[http://akutyavacsoraja.hu/bio/index.php Hivatalos weboldal]</ref> 2012-ben azonban a végleges felállással folytatták a zenélést.


==Tagok<ref name="hivatalos" />==
===== A KUTYA VACSORÁJA A MAGYAR UNDERGOUND MUZSIKA EGYIK... =====
{| class="wikitable"
|A Kutya Vacsorája a magyar underground muzsika egyik agyonfényezetlen sarokköve. [[Varga Livius]] helyenként elgondolkodtató, máskor ironikus szövegei alá a hazai alternatív muzsikusok supergroupja húzza a talpalávalót. Minden zenei stílusban is! A Kutya Vacsorája koncertjein a közönség jóllakik a zenei flow élménnyel, desszertként a pszichológus-filozófus-komédiás szembesít embermagunkkal; esendő fenségünkkel.
Magyarország egyik legérdekesebb zenei produkcióját 2002-ben alakította a frontember [[Varga Livius]] nagymamája.

Ő igazából a nevet adta hozzá, de leírása a magyar zenei piacról ma is érvényes: '''„Zenélni unokám? Olyan az, mint a kutya vacsorája.”'''

A '''Kutya''' becenevű Livius ekkoriban a Quimby zenekarral már-már ismert művésznek mondhatta magát, de e telitalálatra nem tehetett mást: a dobos [[Gerdesits Ferenc (dobos)|Gerdesits Ferenccel]] még egy zenei labort gründolt.

Livius komoly, kipróbált muzsikusokból álló kollektívát toborzott: – Kovács Gergely (gitár, billentyű, programozás), [[Gerdesits Ferenc (dobos)|Gerdesits Ferenc]] (dob), Varga Laca (basszus), Köles István Jr. (ütőhangszerek), Voga Viki (vokál), Nemes Zoltán (billentyű), Szabó Attila (hegedű).Hőseinket 2003 nyarán, a SZIGET Fesztiválon láthatta a közönség akcióban először. '''2004''' – Voga Viki (Voga Viki) és Szabó Attila (Csík zenekar) már nehezen találtak időpontot a projektre, ezért barátságban, de távoztak. A többiek, kissé keményítve a hangzáson folytatták a koncertezést.

'''2008''' – A zenekar elsőként egy élő nagylemezt rögzített a teltházas A38 Hajón tartott koncerten. A sorszámozott lemezeket még azon melegében elkapkodták a rajongók.

'''2011''' – A Kutya Vacsorája első stúdiólemeze, a Gumicsont című stílszerűen gumicsont alakú pedrive-on került forgalomba, szerzői kiadásként. A lemez a közönség és a szakma részéről is igen pozitív kritikákat kapott. A „Mindenkinek saját Plázát!” refrént szép számú közönség üvölti azóta is országszerte. Az MR2 Petőfi rádió a Még egy tánc című dalt játssza az albumról rendszeresen, de a legnagyobb sikert a Megadom magam aratta, amelynek Quimby-átirata azóta is töretlenül hódít.

A lemez megjelenése után Kovács Gergely gitáros távozott, a keletkezett űrt Vastag Gábor úr töltötte ki-be.

'''2013''' – A zenekar helyenként már nagyszínpadi koncertekre is meghívást kapott. Esti idősávban először a Tusványos fesztiválon.

'''2015''' – A zenekar 2015-ös nagylemezét Újra Ugatok címmel jelentette meg, ezúttal már a Tom-Tom Records gondozásában. Az albumon a modern hangok mellett jelentős kikacsintások találhatóak a 70-es évek hangzásvilága felé. A tíz dalból álló anyag szövegei egy központi témát boncolgatnak: az ember és a hatalom viszonyát. Másként: téma a pénz, a szerelem, a bűn, a bűnhődés és az apokalipszis most. (Meg persze a világbéke…) A lemezről elsőként az Ez a mese című számból készült videoklip.

'''2017 –''' A zenekar nekilátott az „A szerelem hétszer” című koncept-album felvételeinek, miközben folytatja az aktív koncertezést is.

A Kutya Vacsorája nagyszerű élvezet azoknak, akik bírják a színes, hangulatokban bővelkedő, stíluskavalkád-jellegű, bogozni- és megélnivaló zenét. Kellékei a ritmusok felől a hiphop és a latin, a gitárhangok és az elektronika felől a totál experimentália, Livius éneke és dumái felől az egyszemélyes humor, a kávéházi stand-up comedy, a hiphop, a ragga, a Quimbyből ismert “Liviuszos” “sanzonhoz dumálok, történetet mesélek”, és a blues. A filmzene-hangulat mellé felbukkannak dzsesszes elemek, míg az egész felett végig ott kísért a vegytiszta rock&roll szelleme.

A zenekar koncertjeit a dalokhoz készített vetített grafikák/animációk teszik vizuálisan is egyedivé, filmszerűvé.
|}

==Tagok<ref name="hivatalos">[http://akutyavacsoraja.hu/bio/index.php Hivatalos weboldal]</ref>==
* Varga Livius (ének, próza)
* Varga Livius (ének, próza)
* Gerdesits Ferenc (dobok)
* Gerdesits Ferenc (dobok)

A lap 2018. február 21., 17:13-kori változata

A Kutya Vacsorája
Információk
Eredet Magyarország
Alapítva2003
Aktív évek2003–
Műfajunderground
KiadóTom-Tom Stúdió
Kapcsolódó előadókQuimby
Tagok
Varga Livius
Gerdesits Ferenc
Nemes Zoltán
Vastag Gábor
Varga László
Köles István
Korábbi tagok
Szabó Attila
Voga Viki
Kovács Gergely

Az A Kutya Vacsorája weboldala
SablonWikidataSegítség

A Kutya Vacsorája magyar underground együttes. A tagok különböző zenei irányzatokat képviselnek fő zenekarukban, így A Kutya Vacsorájának zenei világa is szerteágazó: a dzsessz, a soul, az alternatív rock, a hiphop, a posztrock és a blues elemei is előfordulnak az albumaikon.[1][2]

Történet

Az együttest 2003-ban[1] alapította meg Varga Livius és Gerdesits Ferenc,[3] hogy tovább bővítsék a zenekart ismert zenészekkel: Kovács Gergely, Varga László, Köles István Junior, Voga Viki, Nemes Zoltán és Szabó Attila csatlakozott ekkor hozzájuk. 2003-ban a Sziget Fesztiválon léptek fel első alkalommal. Szabó Attila és Voga Viki 2004-ben egyéb projektjeik miatt távoztak a zenekarból.[4] 2012-ben azonban a végleges felállással folytatták a zenélést.

Tagok[4]

  • Varga Livius (ének, próza)
  • Gerdesits Ferenc (dobok)
  • Nemes Zoltán (billentyűs hangszerek)
  • Vastag Gábor (gitár)
  • Varga László (basszusgitár)
  • Köles István Jr. (percussion)

Diszkográfia[4]

  • Live at A38 (2008)
  • Gumicsont (2011)[5][6]
  • Újra Ugatok (2015)[6]
  • A szerelem hétszer (2018)

Források

További információk

Kapcsolódó szócikkek