„Tammerkoski” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[[Image:Tammerkoski02.jpg|thumb|A Tammerkoski déli oldala]]
 
A '''Tammerkoski''' egy kis [[folyó]] pár zúgóval [[Tampere]] központjában, [[Finnország|Finnországban]]. Tampere város két tó, a [[Näsijärvi]] és a [[Pyhäjärvi]] között terül el. A két tó közti szintkülönbség 18 méter, ezt a két tavat köti össze a Tammerkoski. A Tammerkoski partja az egyik legrégibb ipari terület Finnországban. A 17.-ik században egy forgalmas piacnak adott otthont. Tamperét a Tammerkoski partján alapították, mivel a folyón lévő zuhatagok megfelelő energiaforrást biztosítottak az ipari termelés számára.
Jelenleg három erőmű és gát található a Tammerkoskin. A legmagassabban fekvő gát a [[Finlayson]] és a [[Tampella]] között található. Középen a város erőműve található, a legalacsonyabban pedig a Tako papírgyár által használt gát helyezkedik el.
 
==Történelme==
 
A Tammerkoskiról már 1405-ben kelt hivatalos dokumentumok is említést tesznek. Az első gátakat a folyón a [[15._század|15.-ik századbanszázad]]ban építették. A gátot használó malom feletti első tulajdonjogi viták [[1466]]-ban kezdődtek [[Takahuhti]], [[Messukylä]] és a Tammerkoski között. Száz évvel később a kormány felismerte a területben rejlő lehetőségeket és próbálták az irányításuk alá venni az addig földművesek tulajdonában lévő gátat. A próbálkozás sikertelen volt a helyi lakosság ellenállása miatt.
 
A [[17._század|17.-ik századbanszázad]]ban egy népszerű piactér jött létre a Tammerkoski körül, a folyón lévő hídtól nyugatra. A [[18._század|18.-ik századbanszázad]]ban a piacteret áthelyezték Harjuba.
 
[[1775]]-ben [[III. Gusztáv svéd király]] Finnországba utazott és kibocsájtotta Kauppala hivatalos alapítólevelét, amelyet később [[Tampere|Tamperére]] neveztek át. A folyón átívelő első fahidat [[1807]]-ben építették. Ezt később 1884-ben vasbeton hídra cserélték, amelyet [[1929]]-ben [[Hämeensilta]]-nak kereszteltek. Azóta több különböző hidat építettek a motoros közlekedés számára. Ezek közé tartozik a Ratinan silta, Satakunnansilta és a Paasikivensilta. Ezen kívül egy vasúti híd, valamint a gyalogos közlekedés számára további két híd található a folyó felett, a Ratinan suvannon silta és a Patosilta.
 
Az [[1990]]-es évek]] elejére az ipari termelés szinte teljesen eltűnt a Tammerkoski partjáról, kivéve a még ma is működő Tako papírgyárat, amely kiváló minőségű csomagolópapírt gyárt különböző luxus termékek, például francia parfümök számára. A folyó partján található többi öreg gyárépületeket éttermekké, muzeumokkámúzeumokká alakították át. A folyó vize nem szennyezett és a halászok körében nagy népszerűségnek örvend.
 
[[Kategória:Európa folyói]]
[[Kategória:Finnország]]
 
[[en:Tammerkoski]]

Navigációs menü