„Oodnadatta” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
BinBot nem szűűűnt meg, és már megint helyesírási hibákat _i_rt. :-) (megszűnik, irtás kézi ellenőrzéssel)
a
a (BinBot nem szűűűnt meg, és már megint helyesírási hibákat _i_rt. :-) (megszűnik, irtás kézi ellenőrzéssel))
Oodnadatta a vasútnak köszönhette létét. Hivatalos megalakítása 1890. október 30. volt, amikor a Port Augustából indult vasútépítkezés elérte el a környéket. Az 1891. január hetedikén megnyílt, akkoriban Great Northern Railwaynek nevezett vonalnak 38 évig itt volt a végállomása, innen afgán vezetők tevekaravánokkal szállították az árukat észak felé. Mivel az árukat nem lehetett a körülmények miatt lóval szállítani, 1838-tól kezdődően tevéket és afgán vezetőket hoztak az országba. Oodnadatta ezekben az években egy gyorsan fejlődő kereskedőváros lett, ahonnan hetente indultak a karavánok észak felé.
 
A vasutat végül továbbépítették, 1929-ben adták ár az akkori Stuart, ma Alice Spring városig tartó szakaszt. A csereváros jelleg ezzel megszűnt, a karavánok munka nélkül maradtak. Az addig megbecsült afgánok a társadalom peremére szorult, felesleges emberekké váltak. Egy részük északabbra települt, mások a tevéiket eleresztve végleg Oodnadattában maradtak. Az ekkor szabadon eleresztett tevék a számukra ideális körülmények közepette gyorsan szaporodni kezdtek, az egy időben engedélyezett írtásirtás ellenére mára több millió él szabadon Ausztráliában.
 
Noha a vasút továbbépítése miatt már nem indultak karavánok Oodnatattából, éppen a vasút biztosította a város továbbélését. A termeszek és áradások miatt folyamatosan javítást igénylő pálya miatt vasúti munkások laktak a városban. Oodnadatta ezekben az években a vasutat kiszolgáló, az utasokat és a környék farmjait ellátó település lett. Az újabb virágkor a második világháború alatt jött el, amikor a japánok által el nem érhető környékre nagyobb létszámú katonai erő lett telepítve, repülőtér épült, a vasútforgalom addig nem látott szintre nőtt.
165 521

szerkesztés

Navigációs menü