„Szlovák tájház (Pilisszentlélek)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nem tudom mióta kötelező a forrás, amúgy ilyenkor csonk jelölés szokás, nem töröljük az egész cikket, Ha rárakod, hogy csonk, még talán esélyem lenne bővíteni
(nincs forrás, önmagában nem jelentős REDIRECT Pilisszentlélek)
(Nem tudom mióta kötelező a forrás, amúgy ilyenkor csonk jelölés szokás, nem töröljük az egész cikket, Ha rárakod, hogy csonk, még talán esélyem lenne bővíteni)
A közigazgatási szempontból [[Esztergom]]hoz tartozó [[Pilisszentlélek]] ad otthont a '''szlovák tájháznak'''. A [[Balassa Bálint Múzeum]] egyik intézménye. Az épület a Hunyadi János u. 42. szám alatt található, és [[1994]]-ben nyilvánították műemlék jellegűvé jellegzetes alaprajza és formája miatt azért, hogy megőrizhető legyen tájházként a [[szlovákok|szlovák]] népi építészeti hagyomány. Itt kapott helyet település helytörténeti, néprajzi gyűjteménye [[2002]] tavaszán. Az épületben a tisztaszobát és a konyhát eredeti állapotában állították helyre, a hátsó szobába régészeti leletek, dokumentumok, iratanyagok kerültek, az istállóban gazdasági eszközök tekinthetők meg. A falu feletti domb oldalában [[Árpád-kor]]i eredetű [[Pálos rend|pálos]] kolostor romjai láthatók. A tájáz fenntartását 2006-ban a Balassa Múzeummal együtt a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattól átvette Esztergom városa.
#REDIRECT [[Pilisszentlélek]]
[[kategória:Esztergom múzeumai]]

Navigációs menü