„Moszad” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Tambo (vitalap | szerkesztései)
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 86.101.160.162 (vita) szerkesztéséről Csigabi szerkesztésére
35. sor: 35. sor:
* [[Tamir Pardo]] 2011-től napjainkig
* [[Tamir Pardo]] 2011-től napjainkig


== Forrás ==
== Forrás idö, 0920 Tudom hogy ti is látjátok mitöbb nektek is vittem terhességi teszthez anyagot , Ami egyre látványosabban látthato teháát miután börtönbe zárat ORBÁN jehova szajha és NOVÁK mit add ell ORBÁN és TARLOS ??? az ARABOK ISTENÉNEK FIÁT a ZSIDO nemzetség FIÁT JÉZUST , Vagyis 1998 ban egy kurva segitségével AMERIKÁTOL a SPANYOL királytol mit lopnak el ??? amiért 2012, 07, 02, egy cigány segitségével meg kezdik halálra kinzásomat kogy ugy ahogyan elmondja RTL TV, bemondonöje ERÖS ANTONIA ugy rendelkezzenek a testemmel ahogyan elöjelbe be mitatják a komában fekfö DEBRECENI terhesanyávala A fekete császártol császár mütéttel elvenni SZENT ALLAH SZENT FIÁT avagy a ZSIDONEMZETSÉG ISTENÉBEK SZENT FIÁT JÉZUST el lopni tölük és elvinni a VATIKÁNBA ISTEN kérdezi IGAZ VAGY NEM IGAZ MIT LÁTTOK HA RÁM NÉZTEK ????, 1998tol, tökéletesen meg szervezet összeesküvés gyilkosság ISTEN , ALLAH , SZÜZ MÁRIA ellen a gyilkosok meg ebböl élnek , A VATIKÁN meg a 112, pápával SZENT FIAMMAL világ hatalomratörr, CSAK RÁM KELL NÉZNI és mindenki láttja az inditékot és mindenre vállasztkapp, A 180, oldal I, tört, k, böl, kiindulví tökéletesen bekodoltam a most leirtakat az utolso kod 180, na tökéletes pedig a ki indulási pont, 38, lecke MORMON k, 180, old, SALAMON IZRAEL KIRÁLYA avagy SAUL IZRAEL királya az elsö királya , SÁFÁRSÁG = olyas valaki aki gondjátviseli valaki dolgainak vagy javainak , ISTEN iiiirásba adja asszonyát azért meszárolják még mert segitik öt se e javakat mindet ellopják töle hogy nyomorban éljen hogy erre hivetkozva ugy ahigy elöjelben meg is teszik //törvényeikre hivatkozva// eltudják venni a nyomorban élö SZÜZ MÁRIÁTOL SZENT ALLAH SZENT ISTEN SZENT FIÁT, Ezt bizonyitjuk APUKA pénzével ehez kell az ügyvéd , AMIT most leirtam törvényesen be tudjuk bizonyitani idö, 09, 55, jövök ma viszem a 10,old kodolást az meg 1998, at bizonyitja FÜLÖP miért kapta ORBÁNÉKTOL a magyar kurvát, Tehát én miért mondtam mindig //figyeljük a karácsony Husvét ünnepeket ????// A VATIKÁN azokat ünnepli akiket megölet olyan kurvákkal mint HUNYADINÉ vagy FÜLÖP kurvája és milliárdokat kapnak a hivöktöl alkalmanként tölem meg a napi dijamat is el lopták vesztükre miért ??? mert bizonyitjak a 1998ota tarto gyilkosságot AMERIKÁNAK ZSIDO NEMZETSÉGNEK ARABOKNAK mert mindet ilyen hülyének nézik, AKKOR érkezem a mai napon délután , AZ ARABOKNÁL már voltam, a nai napot erre szánom , Ha nemtudunk találkozni keritésen belül hagyom az anyagot, DE van egy ISTENI üzenetem mivel telepatikusan állandoan tudatom ISTENNEL meg teszem amit mondott, ezt legközelebb leiromm de ezt láttni is lehetett tegnap az értekezleten, idö, 10, 30. ISTEN ÁLDJON BENNETEKET ÖRÖKKÖN ÖRÖKKÉ SISSI, ==
* {{cite book|author=Victor Ostrovsky-Claire Hoy|title=A MOSZAD SZOLGÁLATÁBAN|publisher=Magyar Világ Kiadó|year=1995|lnaguage=magyar}}
* {{cite book|author=Victor Ostrovsky-Claire Hoy|title=A MOSZAD SZOLGÁLATÁBAN|publisher=Magyar Világ Kiadó|year=1995|lnaguage=magyar}}
* {{cite book|author=Miháel Bár-Zohár-Nisszim Misál|title=Moszád. Az izraeli titkosszolgálat legjelentősebb műveletei|publisher=Gabo Kiadó|year=2012|lnaguage=magyar|id=ISBN 9789636896706}}
* {{cite book|author=Miháel Bár-Zohár-Nisszim Misál|title=Moszád. Az izraeli titkosszolgálat legjelentősebb műveletei|publisher=Gabo Kiadó|year=2012|lnaguage=magyar|id=ISBN 9789636896706}}

A lap 2014. május 23., 11:01-kori változata

A Moszad (héberül המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים‎ [HaMossad leModi'in v'leTafkidim Meyuhadim], Hírszerzés és Különleges Műveletek Intézete) Izrael nemzeti hírszerző ügynöksége. Megalapítása szorosan köthető a modern Izrael mint államszervezet megszületéséhez. A „Moszad” szó héberül intézetet jelent.

A Moszad az Amannal, a katonai hírszerzéssel és a Sin Béttel (Sin-Bet-Chaf - „Shabach”, héberül שרות בטחון כללי), a belbiztonsági szolgálattal együtt alkotja az Izraeli Hírszerző Közösséget.

A Moszad csak az izraeli miniszterelnöknek van alárendelve, csak tőle kell engedélyt kérnie műveleteihez, és a kormányfő még csak tájékoztatni sem köteles kormánya tagjait. Ez a CIA és az MI6 politikai-jogi státuszára hasonlít.

Az alapítás

Már 1949-ben elkezdődött a későbbi szolgálat megszervezése, de ekkor még más néven regnált (Central Istitute for Coordination, Az Összehangolás Központi Intézete). 1951 márciusában Ben-Gúrión gyámkodásával szerveződik újjá a védelmi szervezet Tel-Aviv-i központtal és a korábbi hírszerző csoportok egybehangolásával.

A szervezet felépítése, működése

Az 1951-es megalapítást követően a szervezet első vezetőjének a Zsidó Ügynökség Politikai Részlegének korábbi munkatársát, Reuben Silót nevezték ki, a következő esztendőben azonban már jó egy évtizedre Iszer Harel váltotta őt.

A Moszad belső felépítése teljességében mindmáig ismeretlen a külvilág számára. Mindezek ellenére akadtak, akadnak kísérletek, melyek a Moszad belső tagolódását kívánták feltérképezni.

Ezek szerint a szervezet két legfontosabb osztálya: a felderítési részleg és a műveletek gyakorlati megvalósítását végző részleg. A felderítések célja, hogy titkos jelentéseket készítsenek a világ különböző pontjain található célterületekről, célszemélyekről, majd döntsenek az ezekhez kapcsolódó végrehajtás mikéntjéről. Szabotázsokra, fedett merényletekre, félkatonai jellegű, célzott rajtaütésekre szakosodott a Mecadanak is nevezett csoport (később Komemiute), mely így hajtja végre a számára meghatározott feladatot.

A két alapvető feladatot ellátó osztály mellett szintén fontos részt képeznek a politikai akciókra, illetve a baráti ügynökségekkel fenntartott viszony ápolására hivatott részlegek. Utóbbi azokat az országokat is figyeli, amelyekkel Izraelnek szorosabb diplomáciai kapcsolata nincsen.

A LAP (Lohamah Psichologit) felel a pszichológiai hadviselésért, a propagandáért és a félrevezető hadműveletek előkészítéséért, mely alapvető fontosságú a titkosügynökök kilétének fedése szempontjából. Összesen egyébként 15 regionális ügynökcsoportot tartanak nyilván a világban, amelyek közül kiemelt szerepük van a közel-keleti, a kelet-európai, és más, a világ főbb központjaiban működő hírszerző csoportoknak. Látható tehát, hogy a Moszad - Izrael állam érdekében és védelmében - a világ egyik legszerteágazóbb struktúrájú szervezetét működteti.

A Moszad ügynöktartó tisztjeit kacáknak nevezik (terepen működő hírszerző tiszt), akik Izrael védelmében minél több információt igyekeznek szállítani. Az izraeli hadsereg tagjaihoz hasonlóan a kaca lehet nő és férfi is. Ők irányítják a bevethető ügynökök hálózatát, akik különböző egyéni érdekek alapján segítik az izraeli hírszerzés munkáját. Becslések szerint a Moszadnak ma kb. 35.000 ügynöke van szerte a világban, köztük 20.000 működő és 15.000 alvó ügynök.

A Moszad igazgatói

Forrás

  • Victor Ostrovsky-Claire Hoy. A MOSZAD SZOLGÁLATÁBAN. Magyar Világ Kiadó (1995) 
  • Miháel Bár-Zohár-Nisszim Misál. Moszád. Az izraeli titkosszolgálat legjelentősebb műveletei. Gabo Kiadó. ISBN 9789636896706 (2012) 

Külső hivatkozások