„Dennis Nilsen” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Helyesírás, gépelés.
a (Bot: 10 interwiki link migrálva a Wikidata d:q285374 adatába)
(Helyesírás, gépelés.)
 
==Gyermekkora==
Dennis Nilsen [[1945]]. november 23-án született Londonban. Apja alkoholista norvég katona volt. Az anyja, Betty Whyte, 8 év után elvált férjétől, és azután a nagyszülőknél laktak. Dennis erősen kötődött a nagyapjához, halála teljesen összetörte. Anyja újraházasodott, amikor Dennis 9 éves volt. Ekkor kezdett elmagányosodni, és egyre zárkózottabb lett. Saját bevallása szerint első gyilkosságának a magány volt a fő oka. „Kezdetben csak társaságot kerestem, és azt hittem, majd minden megoldódik.”
 
==A gyilkosságok==
Nilsen felhívta áldozatait a lakására (elsősorban fiatal fiúkat), hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek, majd leitatta és megfojtotta (nyakkendővel, vízzel) őket. A holtesteketholttesteket általában azonnal megmosdatta, majd felöltöztette. Volt, amelyikkel hónapokig együtt aludt, majd feldarabolta őket, és fóliába csomagolva a padló alatt helyezte el a darabokat. Később (körülbelül fél év után) felnyitotta a padlót, és a kertben elégette a részeket. Volt, akiket ezzel szemben megfőzött, vagy apró darabokban a WC-n keresztül próbált meg eltüntetni.
 
A szomszédok hívatták a szerelőket, amikor a WC-jük teljesen eldugult. A munkások húsdarabokat találtak a rendszerben, amelyekről feltételezték, hogy állati maradványok lehetnek. Azonban az elemzés kimutatta, hogy a rothadt szerves anyag emberi testből származik. A rendőrség ekkor figyelt fel először Nilsenre.
A nyomozás során rengeteg további emberi maradványt találtak a lakásban. A padló alatt, a konyhaszekrényben, de a kertben is. Nilsen készséggel megmutatta korábbi lakásában is az elrejtett testrészeket. A pszichológiai tesztek egyértelműen kimutatták, hogy nem épelméjű.
 
A rendőrségnek bevallotta: 15 férfi meggyilkolásában bűnös. Vallomásaiban szívesen beszélt az esetekről, és hihetetlen részletességgel tárta a nyomozók elé tetteit. Élvezte, hogy az emberek borzonganak a történetén. Sok mindent a rendőrök el sesem hittek, amíg nem találtak minden nyomot úgy, ahogy azt leírta. Áldozatairól még képeket is rajzolt.
 
===Áldozatai===
Összesen tizenöt áldozatotáldozattal szedettvégzett, de mindössze az első és az utolsó négyet sikerült azonosítani.
 
*'''Gyilkosság 1, Stephen Dean Holmes''': Nilsen első gyilkosságát 1978. december 30-án követte el. Első áldozatával egy melegbárban találkozott. Nilsen fojtogatta egy nyakkendővel, míg el nem veszítette eszméletét. Ezután vízbe fojtotta. 2006. január 12-én bejelentették, hogy , az áldozatot Stephen Dean Holmesként azonosították, aki 1964. március 22-én született, így a halálakor mindössze 14 éves volt. Holmes egy koncertről tartott hazafelé. 2006. november 6-án Nilsen végül bevallotta Holmes megölését egy, az ''[[Evening Standard]]-'' nek a cellájából küldött levélben.<ref>{{cite news | url = http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=415443&in_page_id=1770 | title = Serial killer Dennis Nilsen confesses to first murder | publisher = [[Daily Mail]] | date = 2006-11-09 | accessdate = 2008-03-20}}</ref> Nilsent nem vádolták meg ezzel a gyilkosággal, mivel az ügyészség úgy határozott, hogy ez nem tart nagy közérdeklődésre számot.<ref> {{cite web |url=http://www.cps.gov.uk/news/press_releases/172_06/|title=Dennis Nilsen - CPS decision about first victim : Press Release : Crown Prosecution Service
|publisher=[[Crown Prosecution Service]] |accessdate=2009-04-10 |date = 6 December 2006}}</ref>
*Az első és a második gyilkosság között, Nilsen megkísérelte megölni Andrew Ho-tHot, egy [[Hong Kong|Hong Kong-]]i diákot, akivel a "The Salisbury public house" -ban találkozott a St. Martin's Lane-en. Annak ellenére, hogy később beismerte a rendőrségnek az incidenst, azzal kapcsolatban nem vonták felelősségre, és emiatt nem tartóztatták le.
*'''Gyilkosság 2, Kenneth Ockendon''': A második áldozat egy 23 éves kanadai diák, Kenneth Ockendon. Nilsen a turistával egy sörözőben találkozott 1979. december 3-án., és elvitte őt egy kirándulásra London belvárosába,. ezutánEzután visszamentek Nilsen lakására újabb italokat inni. Nilsen megfojtotta a fejhallgatójánakfejhallgató zsinórjával, miközben Ockendon egy felvételt hallgatott. Ő egyike volt azon néhány áldozatnak, akiket eltűnt személyként tartottak nyilván.
*'''Gyilkosság 3, Martyn Duffey''': Martyn Duffey egy 16 éves fiú volt, aki elszökött otthonról Birkenhead-bőlBirkenheadből. 1980. május 17-én, <ref>The Black Museum ISBN 0-316-90332-9 p196</ref> elfogadta Nilsen invitálását, hogy menjenek fel a lakására. Nilsen fojtogatta. majd belefojtotta Duffeyt a konyhai mosogatóba. <ref>http://www.trutv.com/library/crime/serial_killers/predators/nilsen/garden_2.html</ref>
*'''Gyilkosság 4, Billy Sutherland''': Billy Sutherland egy 26 éves Skótskót fiú volt, aki homoszexuális prostituáltként dolgozott. Sutherland Nilsenel Nilsennel egy sörözőben találkozott 1980 augusztusában. Nilsen nem tudott vissza emlékeznivisszaemlékezni, miket végzett Sutherlanddel; mindazonáltal, később feltárták, hogy pusztakézzelpuszta kézzel fojtotta meg.
 
==A tárgyalás==
1983. november 4-én Dennis Nilsent a bíróság bűnösnek találta 6 férfi meggyilkolásában (bár saját bevallása szerint 15 férfit ölt meg), és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.
 
==Források==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü