Dennis Nilsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dennis Nilsen
Született Dennis Andrew Nilsen
1945. november 23.
Fraserburgh
Elhunyt 2018. május 12. (72 évesen)[1]
Full Sutton
Állampolgársága brit
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Dennis Andrew Nilsen (Fraserburgh, Skócia, 1945. november 23.East Riding of Yorkshire, 2018. május 12.) brit sorozatgyilkos. 12 férfit ölt meg két londoni lakásában 1978 és 1983 között.[2]

Gyermekkora[szerkesztés]

Dennis Andrew Nilsen 1945. november 23-án született a skóciai Fraserburgh-ben. Apja alkoholista norvég katona volt. Az anyja, Betty Whyte, 8 év után elvált férjétől, és azután a nagyszülőknél laktak. Dennis erősen kötődött a nagyapjához, halála teljesen összetörte. Anyja újraházasodott, amikor Dennis 9 éves volt. Ekkor kezdett elmagányosodni, és egyre zárkózottabb lett. Saját bevallása szerint első gyilkosságának a magány volt a fő oka. „Kezdetben csak társaságot kerestem, és azt hittem, majd minden megoldódik.”

A gyilkosságok[szerkesztés]

Nilsen felhívta áldozatait a lakására (elsősorban fiatal férfiakat és kamaszfiúkat), hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek, majd leitatta és megfojtotta (nyakkendővel, vízzel) őket. A holttesteket általában azonnal megmosdatta, majd felöltöztette. Volt, amelyikkel hónapokig együtt aludt, majd feldarabolta őket, és fóliába csomagolva a padló alatt helyezte el a darabokat. Később (körülbelül fél év után) felnyitotta a padlót, és a kertben elégette a részeket. Volt, akiket ezzel szemben megfőzött, vagy apró darabokban a WC-n keresztül próbált meg eltüntetni.

A szomszédok hívatták a szerelőket, amikor a WC-jük teljesen eldugult. A munkások húsdarabokat találtak a rendszerben, amelyekről feltételezték, hogy állati maradványok lehetnek. Azonban az elemzés kimutatta, hogy a rothadt szerves anyag emberi testből származik. A rendőrség ekkor figyelt fel először Nilsenre.

A nyomozás során rengeteg további emberi maradványt találtak a lakásban. A padló alatt, a konyhaszekrényben, de a kertben is. Nilsen készséggel megmutatta korábbi lakásában is az elrejtett testrészeket. A pszichológiai tesztek egyértelműen kimutatták, hogy nem épelméjű.

A rendőrségnek bevallotta: 15 férfi meggyilkolásában bűnös. Vallomásaiban szívesen beszélt az esetekről, és hihetetlen részletességgel tárta a nyomozók elé tetteit. Élvezte, hogy az emberek borzonganak a történetén. Sok mindent a rendőrök el sem hittek, amíg nem találtak minden nyomot úgy, ahogy azt leírta. Áldozatairól még képeket is rajzolt.

Áldozatai[szerkesztés]

Összesen tizenöt áldozattal végzett, de mindössze az elsőt és az utolsó négyet sikerült azonosítani.

 • Gyilkosság 1, Stephen Dean Holmes: Nilsen első gyilkosságát 1978. december 30-án követte el. Első áldozatával egy melegbárban találkozott. Nilsen fojtogatta egy nyakkendővel, míg el nem veszítette eszméletét. Ezután vízbe fojtotta. 2006. január 12-én bejelentették, hogy az áldozatot Stephen Dean Holmesként azonosították, aki 1964. március 22-én született, így a halálakor mindössze 14 éves volt. Holmes egy koncertről tartott hazafelé. 2006. november 6-án Nilsen végül bevallotta Holmes megölését egy, az Evening Standard-nek a cellájából küldött levélben.[3] Nilsent nem vádolták meg ezzel a gyilkossággal, mivel az ügyészség úgy határozott, hogy nem tart nagy közérdeklődésre számot.[4]
 • Az első és a második gyilkosság között Nilsen megkísérelte megölni Andrew Ho hongkongi diákot, akivel a "The Salisbury public house"-ban találkozott a St. Martin's Lane-en. Annak ellenére, hogy később beismerte a rendőrségnek az incidenst, azzal kapcsolatban nem vonták felelősségre, és emiatt nem tartóztatták le.
 • Gyilkosság 2, Kenneth Ockendon: A második áldozat egy 23 éves kanadai diák, Kenneth Ockendon. Nilsen a turistával egy sörözőben találkozott 1979. december 3-án, és elvitte őt egy kirándulásra London belvárosába. Ezután visszamentek Nilsen lakására újabb italokat inni. Nilsen megfojtotta a fejhallgató zsinórjával, miközben Ockendon egy felvételt hallgatott. Ő egyike volt azon néhány áldozatnak, akiket eltűnt személyként tartottak nyilván.
 • Gyilkosság 3, Martyn Duffey: Martyn Duffey 16 éves fiú volt, aki elszökött otthonról Birkenheadből. 1980. május 17-én[5] elfogadta Nilsen invitálását, hogy menjenek fel a lakására. Nilsen fojtogatta. majd belefojtotta Duffeyt a konyhai mosogatóba.[6]
 • Gyilkosság 4, Billy Sutherland: Billy Sutherland 26 éves skót fiú volt, aki homoszexuális prostituáltként dolgozott. Sutherland Nilsennel egy sörözőben találkozott 1980 augusztusában. Nilsen nem tudott visszaemlékezni, miket végzett Sutherlanddel; mindazonáltal később feltárták, hogy puszta kézzel fojtotta meg.

A tárgyalás[szerkesztés]

1983. november 4-én Dennis Nilsent a bíróság bűnösnek találta 6 férfi meggyilkolásában (bár későbbi saját bevallása szerint 12 férfit ölt meg), és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://pantheon.world/profile/person/Dennis_Nilsen, Dennis Nilsen, 2017. október 9.
 2. Dennis Nilsen murderer. Biography.com
 3. Serial killer Dennis Nilsen confesses to first murder”, Daily Mail, 2006. november 9. (Hozzáférés ideje: 2008. március 20.) 
 4. Dennis Nilsen - CPS decision about first victim : Press Release : Crown Prosecution Service. Crown Prosecution Service, 2006. december 6. [2009. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
 5. The Black Museum ISBN 0-316-90332-9 p196
 6. Archivált másolat. [2012. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 27.)