„Islom Karimov” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
fog
a (r2.6.5) (Bot: következő hozzáadása: ky:Каримов, Ислам Абдуганиевич)
(fog)
Vegyes [[üzbégek|üzbég]]–[[tádzsikok|tádzsik]] családban született a tádzsik többségű Szamarkandban, apai ágon üzbég, anyai ágon tádzsik. A Közép-ázsiai Műszaki Főiskolán gépészmérnöki végzettséget szerzett 1960-ban. Kezdetben a ''TasSzelMas'' vállalatnál dogozott, majd 1961-től 1966-ig a taskenti [[Cskalov Repülőgépgyár]]ban volt mérnök, később főmérnök.
 
1966-ben az [[Üzbég SZSZK]] Tervhivatalának ''(Goszplan)'' munkatársa lett, ahol a beosztotti pozícióból fokozatosan haladt a hivatali ranglétrán,ranglétrát ésvégigjárva végül a köztársasági tervhivatal elnökhelyettese lett. Közben, munka mellett tanult a Taskenti Népgazdasági Főiskolán (ma: Taskeni Állami Közgazdasági Egyetem) is, ahol 1967-ben közgazdász végzettséget szerzett. 1983-ban kinevezték az Üzbég SZSZK pénzügyminiszterévé, majd 1986-ban az Üzbég SZSZK Minisztertanácsa elnökhelyettesévé és egyúttal a tervhivatal elnökévé. 1986-1989 között Karimovnak pártmegbízatást is betöltött, a Kaskadarja Területi Pártbizottságának első titkára is volt.
 
1983-ban kinevezték az Üzbég SZSZK pénzügyminiszterévé, majd 1986-ban az Üzbég SZSZK Minisztertanácsa elnökhelyettesévé és egyúttal a tervhivatal elnökévé. 1986-1989 között Karimov pártmegbízatást is betöltött, a Kaskadarja Területi Pártbizottságának első titkára volt.
 
== Források ==

Navigációs menü