„Magánegyetem” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát Sümegi Zotlán Péter (vita) szerkesztéséről Szenasi szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
Néhány Magánegyetem már az alapítás alatt is kell, hogy szerepeljen, mert a megtévesztés a Wikipédia részéről valósul meg sokszor. A információ eredete az A SZITA Ládája az Egyetem egyik alapítóragjának (Sümegi Zoltán Péter) a saját egyetemével kapcsolatos információja az alapítás alatt álló finanszírozó, és magánegyetem tekintetében.
1. sor: 1. sor:
A '''magánegyetem''' olyan [[egyetem]], amely nem tartozik az állami befolyás alá. Sok magánegyetem van [[Japán]]ban, az [[Amerikai Egyesült Államok|USA]]-ban, a [[Fülöp-szigetek]]en, [[Banglades]]ben és sok más országban. A magánegyetemeken a [[tandíj]] általában sokkal magasabb, mint az állami egyetemeken, amelyek lehetnek ingyenesek is.
A '''magánegyetem''' olyan [[egyetem]], amely nem tartozik az állami befolyás alá. Sok magánegyetem van [[Japán]]ban, az [[Amerikai Egyesült Államok|USA]]-ban, a [[Fülöp-szigetek]]en, [[Banglades]]ben és sok más országban. A magánegyetemeken a [[tandíj]] általában sokkal magasabb, mint az állami egyetemeken, amelyek lehetnek ingyenesek is.

== A Magánegyetemek ismérvei ==

* Tartozhat állami befolyás alá, de attól el tud határolódni, és csak alapos indokkal fogad el állami befolyást. Például védelem szükséges az ott tanuló diákok és családjuk, és kapcsolattartásuk részére, és ehhez célszerűen a finanszírozó vállalat, vagy az Egyetem vállalati struktúrája szerinti vállalat hivatott védeni, közösségek, Egyházak, vagy az adott vállalat forrásaival is, ahol nehéz elképzelni a vállalat teljes elhatárolódást az adott államtól, mert kevés olyan gyakorlati hely lenne, ahol nem tudnak meggyőződni az adott finanszírozó cégbejegyzéséről.
* Nem csak állami, de Egyházi és közösségi befolyás alá sem tartozik, ha nem cél, vagy elfogadott ez, és minden esetben képes bármilyen ilyen befolyástól elhatárolódni. A forrásai azonban nem csak a magántanulmányos esetén lehetséges tandíjak lehetnek, képes akár NULLA induló forrással, és a finanszírozó vállalat ugyanilyen induló forrásaival is tetszőleges forrásokat elérve, akár rögtön induláskor önfenntartó gazdálkodást megteremteni, és védeni.
* A magánoktatásban résztvevőket, és családtagjaikat, kapcsolattartásaikat védeni szükséges, gyakran a magántandíjakból, mert egyébként nagyon extrém próbálkozások is felmerülhetnek mindük esetén a kiváltság, vagy lehetőség, vagy együtttanuló akár ingyenes tanulmányoknak is az érintettjei esetén megtévesztések és vagyoni vagy tandíjat illető lehetőségek más általi igénybevételhez vezető intézkedések tekintetében.


== Magánegyetemek (nem állami egyetemek) Magyarországon ==
== Magánegyetemek (nem állami egyetemek) Magyarországon ==

A lap 2023. július 4., 20:59-kori változata

A magánegyetem olyan egyetem, amely nem tartozik az állami befolyás alá. Sok magánegyetem van Japánban, az USA-ban, a Fülöp-szigeteken, Bangladesben és sok más országban. A magánegyetemeken a tandíj általában sokkal magasabb, mint az állami egyetemeken, amelyek lehetnek ingyenesek is.

A Magánegyetemek ismérvei

  • Tartozhat állami befolyás alá, de attól el tud határolódni, és csak alapos indokkal fogad el állami befolyást. Például védelem szükséges az ott tanuló diákok és családjuk, és kapcsolattartásuk részére, és ehhez célszerűen a finanszírozó vállalat, vagy az Egyetem vállalati struktúrája szerinti vállalat hivatott védeni, közösségek, Egyházak, vagy az adott vállalat forrásaival is, ahol nehéz elképzelni a vállalat teljes elhatárolódást az adott államtól, mert kevés olyan gyakorlati hely lenne, ahol nem tudnak meggyőződni az adott finanszírozó cégbejegyzéséről.
  • Nem csak állami, de Egyházi és közösségi befolyás alá sem tartozik, ha nem cél, vagy elfogadott ez, és minden esetben képes bármilyen ilyen befolyástól elhatárolódni. A forrásai azonban nem csak a magántanulmányos esetén lehetséges tandíjak lehetnek, képes akár NULLA induló forrással, és a finanszírozó vállalat ugyanilyen induló forrásaival is tetszőleges forrásokat elérve, akár rögtön induláskor önfenntartó gazdálkodást megteremteni, és védeni.
  • A magánoktatásban résztvevőket, és családtagjaikat, kapcsolattartásaikat védeni szükséges, gyakran a magántandíjakból, mert egyébként nagyon extrém próbálkozások is felmerülhetnek mindük esetén a kiváltság, vagy lehetőség, vagy együtttanuló akár ingyenes tanulmányoknak is az érintettjei esetén megtévesztések és vagyoni vagy tandíjat illető lehetőségek más általi igénybevételhez vezető intézkedések tekintetében.

Magánegyetemek (nem állami egyetemek) Magyarországon

USA

Az Egyesült Államokban a legtöbb magánegyetem elfogad valamilyen szintű állami támogatást a diákoknak adott különböző ösztöndíjakon keresztül. Kevés olyan van, ami semmilyen állami támogatásban nem részesül. Miután a magánegyetemek nem tartoznak az állami közigazgatásba, így rájuk nem vonatkoznak bizonyos korlátozások, amik az állami egyetemeket gátolják bizonyos tevékenységek folytatásában. Például a vallásos iskolák kifejezésre juttathatják hitrendszerüket. Ezek vallásképzéssel is foglalkoznak, amivel állami egyetemek nem foglalkozhatnak.

A magánegyetemekenek szabadabb kezük volt, hogy vallás, faj vagy nem szerint diszkrimináljanak. Például a Dél-Kaliforniában lévő Bob Jones egyetem 1971-ig nem vett fel néger diákokat és 2000-ig nem engedélyezték a más bőrszínűek közti kapcsolatot vagy házasságot azon véleményük alapján, hogy ezt a tiltja a Biblia.

Források