Spec Ops: The Line

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Spec Ops: The Line
A Spec Ops: The Line logója
A Spec Ops: The Line logója
Fejlesztő Yager Development (Egyjátékos mód)
Darkside Game Studios (többjátékos mód)
Kiadó 2K Games
Rendező Walt Williams
Richard Pearsey
Tervező Cory Davis
Író Walt Williams
Richard Pearsey
Zeneszerző Elia Cmiral
Sorozat Spec Ops
Motor Unreal Engine
Platformok Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3
Kiadási dátum NA 2012. június 26.
EU 2012. június 29.
Műfaj Third-person shooter
Játékmódok Egy- és többjátékos
USK-besorolás USK 18
Adathordozó Optical disc, letöltés
A Spec Ops: The Line weboldala

A Spec Ops: The Line egy külső nézetből irányítható videojáték, amelynek az egyjátékos részét a Yager Development fejlesztette, a többjátékos részét pedig a Darkside Game Studios fejlesztette és a 2K Games adta ki. A játékot Microsoft Windows operációs rendszerre, Playstation 3 és Xbox 360 konzolra adták ki. Észak-Amerikában 2012. június 26-án, Európában 2012. június 29-én adták ki.

A Spec Ops: The Line nem a régebbi játékoknak a folytatása. A játékban Martin Walker századost (szinkronhangja Nolan North az Uncharted sorozatból) és csapattársait John Lugo őrmestert és Alfanso Adams hadnagyot az amerikai különleges erők tagjait a homok vihar sújtotta Dubajba küldik felderítő küldetésre hogy túlélők után keressenek.

Játékmenet[szerkesztés]

A Spec Ops: The Line egy külső nézetből irányítható fedezék rendszerrel és a csapat irányítás elemeit tartalmazza. A fegyverek és felszerelések a játék során válnak elérhetővé. Ezek magában foglalják a gépkarabélyokat, a géppisztolyokat, a sörétes puskákat, a pisztolyokat, mesterlövész puskákat, géppuskákat, és egyéb nehézfegyvereket. Néhány fegyver rendelkezik másodlagos tüzelési móddal, mint például a hangtompító, távcső használata vagy a gránátvető. Megtalálhatók a különböző gránátok, a kézigránát a fénygránát és a tapadós gránát. A játékos csapat irányítással rendelkezik ami tartalmazza a csapattárs felsegítését vagy egy bizonyos célpont kiiktatása.A játék egyes csatáiban a homok taktikai előnyhöz juttathatja a játékost (az üveg mögött lévő homok az ellenfelek nyakába önthető, ezzel elkábítva/megölve őket az üveg kilövésével).

A játékban megtalálható a többjátékos mód ami 6 különböző játék módot, 7 pályát, felszerelés választást és eredmény táblát tartalmaz. A fejlesztő Yager Development úgy írja le mint egy kampányt ami teljessé teszi az egyjátékos mód tapasztalatait

Történet[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

6 hónappal a játék története előtt a világ legnagyobb homok vihara sújtott keresztül Dubaion az Egyesült Arab Emírségekben. Dubai politikusai és gazdag emberei alá becsülték a helyzetet ezért titokban evakuáltak számtalan emírségekbelit és külföldi dolgozót hátra hagyva. John Konrad ezredes, aki poszttraumatikus stressz szindrómában szenved épp Afganisztánból tér vissza az Amerikai Hadsereg 33. zászlóaljjal más néven az 'Átkozott 33-sokal' amikor Dubait elkapja a homokvihar. Konrad önként ajánlotta a 33-sokat hogy túlélők után kutassanak és segítség őket de ezek után dezertált Konrád a 33-sokal amikor parancsot adott a város elhagyására hátra hagyva a menekülteket. Ahogy a vihar egyre fokozódik Dubait egy vihar fal mérföldekre körül borítja ami megszakítja teszi a falon kívüli kommunikációt és a repülő gépek küldését kivéve a legerősebb rádió sugárzást. A 33-asok jelentették hogy a 128 km/h-ás szelek közepette zavargások törtek ki és fogytán vannak az erőforrások. A kapcsolat a 33-sokal megszűnt amikor egy karavánt akartak ki vezetni a falon kívülre. De a karaván soha nem érkezett meg ezért az Egyesült Arab Emírségek a senki földjének nyilvánították. A 33-asokat árulóknak vallották és nem jött több hír a városból.

Két héttel a játék története előtt egy rádió üzenet áthatolt a falon. Az üzenet így hangzott: '“This is Colonel John Konrad, United States Army. Attempted evacuation of Dubai ended in complete failure. Death toll: too many.”' (magyar nyelvre lefordítva: 'Itt John Konrad ezredes, az Amerikai Egyesült Államok hadseregének tisztje. A Dubai evakuálására tett kísérlet teljes kudarccal végződött. Halálos áldozatok száma: túl sok."'

Az Amerikai Egyesült Államok hadereje úgy dönt, hogy titokban elküldik a Különleges Erők három tagú egységét. A csapat Martin Walker százados (szinkronhangja Nolan North), John Lugo őrmester (szinkronhangja Omid Abtahi) és Alfanso Adams hadnagyból (szinkronhangja Christopher Reid) áll. Nekik kell bevonulniuk Dubaiba, hogy helyzetjelentést adjanak Konrad és bármely túlélő helyzetéről és kimenekítsék őket.

A játék egyből a közepével kezdi, amint Walker, Adams és Lugo egy helikopteren ül, amit Adams vezet a félig eltemetett Dubai felett, miközben ellenséges helikopterek üldözik őket. Walker megpróbálja a helikopterre szerelt M61 Vulcan géppuskával lelőni őket, azonban egy homokvihar miatt lezuhannak a sivatagban.

Ezután a történet elejére ugrik vissza a játék, ahogy Walker, Adams és Lugo a viharfalon keresztül megközelítik Dubait gyalog. Miközben Dubai felé sétáltak, egy csapat felfegyverzett túlélővel találkoznak, akik a 33-asok egyik osztagával vívnak tűzpárbajt. Tüzet nyitnak Wakerre és csapatára. Walker elhatározza, hogy követi az ellenséges lázadókat, és kideríti hogy mi történt a városban. Miközben Walker, Adams és Lugo haladnak a városban, rejtélyes rádióadásokra lesznek figyelmesek, amit egy Rádiós közvetít, akinek a neve Rober Garden, a 33-sokhoz csatolt haditudósító volt Afganisztánban, most pedig a helyi DJ és a nevükben beszél.

Ahogy a történet folytatódik, Walker rájön, hogy mi is történt valójában az elmúlt hónapokban. A 33-asok megszálló erőként tértek vissza Dubaiba. Ezt megtudva a 33-asok tiltakozásként puccsot vittek végbe Konrad ellen, amit Konrad vérbefojt. Eközben a CIA a lázadókat szervezte, Konrad és a 33-asok ellen. Konrad azonban még Kabulban megmentette Walker életét, így a kapitány feltétlenül bízik feljebbvalójában.

A csapat megpróbál békésen közbelépni, amikor beleütköznek egy csapat túlélőbe. akiket a felkelő 33-asok körbevettek. Azonban a CIA embereinek nézik Walkert és csapatát és tűzharcba keverednek, ami arra kényszeríti Walkeréket, hogy megöljék amerikai társaikat. Eközben a 33-asok visszavonulnak sok civil túlélővel. Walker továbbra is reméli, hogy kimenekítheti a túlélőket és megmenekítheti Konradot. A csapat megtudja, hogy egy CIA ügynököt, Danielst, elkapták a 33-asok és kihallgatják. Ahogy a csapat megérkezik, hogy megmentse, kiderül hogy Daniels halott, és ez csak csapda volt Gould ügynöknek, a CIA ugyancsak itt feladatot teljesítő emberének. A 33-asok megtámadják a csapatot, Gould megérkezik egy csapat lázadóval, hogy segítsen Walkeréknek elmenekülni. Gouldot elkapják és megölik, de megtudja, hogy több információt tudhatnak meg arról a helyről amit úgy hívnak a Kapu. A Kapuhoz érve, amit a 33-asok nagyon védenek, Lugo tanácsait semmibe véve a csapat egy aknavetőt talál, ami fehér foszforral van megtöltve. Ezzel támadják meg a 33-asokat. Ahogy a foszforfelhő eltűnik, a csapat rájön hogy csak menedéket biztosítottak a menekülteknek a saját biztonságuk érdekében a következő csatára. A menekültek csontig leégtek a foszforgránátoknak köszönhetően. Walkert mélyen lesújtja ez, és bosszút akar állni a 33-asokon arra hivatkozva, hogy őmiattuk kellett a foszforgránátokat használniuk.