Spec Ops: The Line

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spec Ops: The Line
A Spec Ops: The Line logója
A Spec Ops: The Line logója
FejlesztőYager Development (Egyjátékos mód)
Darkside Game Studios (többjátékos mód)
Kiadó2K Games
Forgalmazó
RendezőWalt Williams
Richard Pearsey
TervezőCory Davis
ÍróWalt Williams
Richard Pearsey
ZeneszerzőElia Cmiral
SorozatSpec Ops
MotorUnreal Engine 3
PlatformokMicrosoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3
Kiadási dátumNA 2012. június 26.
EU 2012. június 29.
MűfajThird-person shooter
JátékmódokEgy- és többjátékos
USK-besorolásUSK 18
AdathordozóOptical disc, letöltés
A Spec Ops: The Line weboldala
SablonWikidataSegítség

A Spec Ops: The Line egy külső nézetből irányítható videójáték, amelynek az egyjátékos részét a Yager Development, a többjátékos részét pedig a Darkside Game Studios fejlesztette és a 2K Games adta ki. A játékot Microsoft Windows operációs rendszerre, Playstation 3 és Xbox 360 konzolra adták ki. Észak-Amerikában 2012. június 26-án, Európában 2012. június 29-én adták ki.

A Spec Ops: The Line nem a régebbi játékoknak a folytatása. A játékban Martin Walker századost (szinkronhangja Nolan North az Uncharted sorozatból) és csapattársait, John Lugo őrmestert és Alfanso Adams hadnagyot, az amerikai különleges erők tagjait a homokvihar sújtotta Dubajba küldik felderítő küldetésre, hogy túlélők után keressenek.

Játékmenet[szerkesztés]

A Spec Ops: The Line egy külső nézetből irányítható fedezékrendszerrel, és a csapatirányítás elemeit tartalmazza. A fegyverek és felszerelések a játék során válnak elérhetővé. Ezek magukban foglalják a gépkarabélyokat, a géppisztolyokat, a sörétes puskákat, a pisztolyokat, mesterlövész puskákat, géppuskákat és egyéb nehézfegyvereket. Néhány fegyver rendelkezik másodlagos tüzelési móddal, mint például a hangtompító, távcső használata vagy a gránátvető. Megtalálhatók a különböző gránátok, a kézigránát a fénygránát és a tapadós gránát. A játékos csapatirányítással rendelkezik, ami tartalmazza a csapattárs felsegítését vagy egy bizonyos célpont kiiktatását. A játék egyes csatáiban a homok taktikai előnyhöz juttathatja a játékost (az üveg mögött lévő homok az ellenfelek nyakába önthető, ezzel elkábítva/megölve őket az üveg kilövésével).

A játékban megtalálható a többjátékos mód, ami 6 különböző játékmódot, 7 pályát, felszerelésválasztást és eredménytáblát tartalmaz. A fejlesztő Yager Development úgy írja le, mint egy kampányt, amely teljessé teszi az egyjátékos mód tapasztalatait.

Történet[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

6 hónappal a játék története előtt a világ legnagyobb homokvihara sújtott keresztül Dubaion az Egyesült Arab Emírségekben. Dubai politikusai és gazdag emberei alábecsülték a helyzetet, ezért titokban evakuáltak, számtalan Emírségek-belit és külföldi dolgozót hátrahagyva. John Konrad ezredes, aki poszttraumatikus stressz szindrómában szenved, épp Afganisztánból tér vissza az Amerikai Hadsereg 33. zászlóaljjal más néven az "Átkozott 33-okkal", amikor Dubait eléri a homokvihar. Konrad önként ajánlotta a 33-sokat, hogy túlélők után kutassanak és segítsék őket, de ezek után dezertált Konrád a 33-okkal, amikor parancsot adott a város elhagyására, hátrahagyva a menekülteket. Ahogy a vihar egyre fokozódik, Dubait egy viharfal mérföldekre körülveszi, ami megszakítja a falon kívüli kommunikációt és a repülőgépek küldését, kivéve a legerősebb rádiósugárzást. A 33-asok jelentették, hogy a 128 km/h-s szelek közepette zavargások törtek ki, és fogytán vannak az erőforrások. A kapcsolat a 33-okkal megszűnt, amikor egy karavánt akartak ki vezetni a falon kívülre. De a karaván soha nem érkezett meg, ezért az Egyesült Arab Emírségek a senki földjének nyilvánították. A 33-asokat árulóknak kiáltották ki, és nem jött több hír a városból.

Két héttel a játék története előtt egy rádióüzenet áthatolt a falon. Az üzenet így hangzott: '“This is Colonel John Konrad, United States Army. Attempted evacuation of Dubai ended in complete failure. Death toll: too many.”' (magyar nyelvre lefordítva: 'Itt John Konrad ezredes, az Amerikai Egyesült Államok hadseregének tisztje. A Dubai evakuálására tett kísérlet teljes kudarccal végződött. Halálos áldozatok száma: túl sok."'

Az Amerikai Egyesült Államok hadereje úgy dönt, hogy titokban elküldik a Különleges Erők három tagú egységét. A csapat Martin Walker százados (szinkronhangja Nolan North), John Lugo őrmester (szinkronhangja Omid Abtahi) és Alfanso Adams hadnagyból (szinkronhangja Christopher Reid) áll. Nekik kell bevonulniuk Dubaiba, hogy helyzetjelentést adjanak Konrad és bármely túlélő helyzetéről, és kimenekítsék őket.

A játék egyből a közepével kezdi, amint Walker, Adams és Lugo egy helikopteren ül, amit Adams vezet a félig eltemetett Dubai felett, miközben ellenséges helikopterek üldözik őket. Walker megpróbálja a helikopterre szerelt M61 Vulcan géppuskával lelőni őket, azonban egy homokvihar miatt lezuhannak a sivatagban.

Ezután a történet elejére ugrik vissza a játék, ahogy Walker, Adams és Lugo a viharfalon keresztül megközelítik Dubait gyalog. Miközben Dubai felé sétáltak, egy csapat felfegyverzett túlélővel találkoznak, akik a 33-asok egyik osztagával vívnak tűzpárbajt. Tüzet nyitnak Walkerre és csapatára. Walker elhatározza, hogy követi az ellenséges lázadókat, és kideríti, hogy mi történt a városban. Miközben Walker, Adams és Lugo haladnak a városban, rejtélyes rádióadásokra lesznek figyelmesek, amit egy rádiós közvetít, akinek a neve Rober Garden, a 33-sokhoz csatolt haditudósító volt Afganisztánban, most pedig a helyi DJ, és a nevükben beszél.

Ahogy a történet folytatódik, Walker rájön, hogy mi is történt valójában az elmúlt hónapokban. A 33-asok megszálló erőként tértek vissza Dubaiba. Ezt megtudva a 33-asok tiltakozásként puccsot vittek végbe Konrad ellen, amit Konrad vérbe fojt. Eközben a CIA a lázadókat szervezte, Konrad és a 33-asok ellen. Konrad azonban még Kabulban megmentette Walker életét, így a kapitány feltétlenül bízik feljebbvalójában.

A csapat megpróbál békésen közbelépni, amikor beleütköznek egy csapat túlélőbe. akiket a felkelő 33-asok körbevettek. Azonban a CIA embereinek nézik Walkert és csapatát, és tűzharcba keverednek, ami arra kényszeríti Walkeréket, hogy megöljék amerikai társaikat. Eközben a 33-asok visszavonulnak sok civil túlélővel. Walker továbbra is reméli, hogy kimenekítheti a túlélőket és megmenekítheti Konradot. A csapat megtudja, hogy egy CIA-ügynököt, Danielst elkapták a 33-asok, és kihallgatják. Ahogy a csapat megérkezik, hogy megmentse, kiderül, hogy Daniels halott, és ez csak csapda volt Gould ügynöknek, a CIA ugyancsak itt feladatot teljesítő emberének. A 33-asok megtámadják a csapatot, Gould megérkezik egy csapat lázadóval, hogy segítsen Walkeréknek elmenekülni. Gouldot elkapják és megölik, de megtudja, hogy több információt tudhatnak meg arról a helyről, amit úgy hívnak, a Kapu. A Kapuhoz érve, amit a 33-asok nagyon védenek, Lugo tanácsait semmibe véve a csapat egy aknavetőt talál, ami fehérfoszforral van megtöltve. Ezzel támadják meg a 33-asokat. Ahogy a foszforfelhő eltűnik, a csapat rájön, hogy csak menedéket biztosítottak a menekülteknek a saját biztonságuk érdekében a következő csatára. A menekültek csontig leégtek a foszforgránátoknak köszönhetően. Walkert mélyen lesújtja ez, és bosszút akar állni a 33-asokon arra hivatkozva, hogy őmiattuk kellett a foszforgránátokat használniuk.