Spíler (étterem)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Spíler Original szócikkből átirányítva)
Spíler
Típusbisztró és szórakozóhely
Alapítva2012
Székhely1075 Budapest,
Király utca 13. (Gozsdu-udvar)
TulajdonosZsidai Csoport

A Spíler weboldala
SablonWikidataSegítség

A Spíler egy több egységből álló bisztró és szórakozóhely Budapesten. A Zsidai Roy vezette Zsidai Gasztronómiai Csoport jelenleg 3 országban, Magyarországon, Ausztriában és Spanyolországban üzemeltet éttermeket és szállodákat.[1] A csoporthoz tartozik a Spíler Original, a Spíler Shanghai, Spíler Beachclub és a Spíler Buda éttermek, a Baltazár Grill és Hotel, a Baltazar Bar&Grill, a Pest-Buda étterem és szálloda, a Pierrot étterem, a 21 Magyar Vendéglő, az ÉS Bisztró és az ÉS Deli, a Black Rose the Bar, a budavári Jamie's Italian étterem, a bécsi Jamie Oliver's Italian étterem, valamint a budapesti Jamie Oliver's Pizzeria.

A csoport együttműködésben áll nemzetközi partnerekkel, mint a Kempinski Hotels,[2] vagy a Jamie Oliver Group.[3]

Cégtörténet[szerkesztés]

A tulajdonosok, valamint a koncepciót megálmodók a hely nyitásakor megalkották Spíler Béla karakterét, akinek kalandos történetein keresztül ismerhetjük meg a Spíler márkához tartozó egységeket.[4] Eszerint Spíler Béla egy belevaló srác, olyan, mint James Bond és Johnny Quid egy személyben egy Guy Ritchie moziból. A nők kedvence, akinek mindig van egy jó története. Spíler valamikor a XIX. század végén született és nyitotta leghíresebb gastropubját, a Spíler Originalt. Kalandos útjai során járt Shanghai-ban, Spanyolországban, míg végül később visszatért szeretett fővárosába, Budapestre.

Egységek[szerkesztés]

Spíler Original[szerkesztés]

A 2012-ben megnyitott Spíler Original a Zsidai Gasztronómiai Csoport része, a Spíler koncepció és márka első egysége, ami a VII. kerületben, a Király utca 13. szám alatt, a Gozsdu-udvarban található.

A Spíler koncepciója a budapesti romkocsmák, a New York-i bárok, a jet-set gasztronómia fúziója.[5] Az eklektikus belsőépítészeti megoldásokat felvonultató Spíler Original bútorait és dekorációs elemeit helyi tervezők kínálatából, bolhapiacok áruiból, gyár- és raktárházakból és termelőktől, farmerektől gyűjtötték össze.[6] Az egyedi atmoszférát és dizájnt több médium is kiemeli.[5][7][8][9][10]

A konyha a minőségi streetfoodra koncentrál, olyan ételek találhatóak meg az étlapon, mint a juharszirupos Spíler dupla sajtburger, rusztikus kenyérlángos mangalicával, superfood saláta ropogós rákkal. A magyar klasszikus konyha is megjelenik a kínálatban. A Spíler Original 2018 óta naponta változó ebéd ajánlatot is kínál.[11]

A 17 méteres pulttal felszerelt bárrészben a tulajdonos dédapjának műszerész műhelye volt a világháború[mikor?] előtt.[12] A Spíler Originalban hétvégente rezidens DJ zenél.[13]

Spíler Shanghai[szerkesztés]

A 2014-ben megnyitott Spíler Shanghai a Zsidai Gasztronómiai Csoport része, a Spíler koncepció és márka második egysége.

A Spíler Shanghai koncepciója a budapesti romkocsmák, a New York-i Chinatownban megtalálható bárok, a high-end gasztronómia és a Zsidai Csoport 30 éves tapasztalatának izgalmas fúziója. A különleges belsőépítészeti megoldásokat felvonultató Spíler Shanghai bútorait és dekorációs elemeit a '30-as évek Shanghai-a, New York-i bárok és más ázsiai hatások ihlették. Az egyedi atmoszférát és dizájnt több a témában fontos médium is kiemeli, mint a DESIGNBOOM és mások.[14][15][16][17]

A konyha a minőségi streetfoodra és az ázsiai konyha inspirálta tányérokra koncentrál, olyan ételek találhatóak meg az étlapon, mint a Teryaki lazac, malaccsászárral készül bao buns, kínai gőzölt gombóc. A magyar klasszikus konyha is megjelenik a kínálatban, kínálnak gulyáslevest, túrós csuszát, csirkepaprikást. A Gozsdu Udvarban egyedülálló módon este 11:00 órától late night snackek, teljes értékű ételeket fogyaszthatnak a vendégek.[18]

A kiemelten felszerelt bárrészben, kiemelkedő gin&tonic, valamint koktél választékot találunk.[18] A Dining Guide a TOP10 budapesti koktélbár között jegyzi a helyet.[19]

Spíler Buda[szerkesztés]

A 2018-ban megnyitott Spíler Buda a Zsidai Gasztronómiai Csoport része, a Spíler koncepció és márka negyedik egysége.

A Spíler Buda koncepcióját a pesti egységek, a rock'n'roll, a lokáció és New York-i helyek formálták. A tulajdonos Zsidai Roy fejében hamarabb összeállt a Spíler Buda lejátszási listája, mint maga az éttere. Az egyedi design kialakítása során Roy saját lemezeit és gitárját is felhasználták. Bőrrel, fával és bársonnyal dolgoztak, valamint zöld növényeket helyeztek el a vendégtérben.[20]

A Spíler Buda konyhája a legmagasabb minőségű streetfoodra és a komoly húsokra specializálódott. Olyan ételek találhatóak meg az étlapon, mint a kéksajtos burger vargányával, rusztikus kenyérlángos Iberico sonkával, ropogós kacsasaláta grapefruittal és gránátalmával.[21] Kiemelkedő steakválaszték található meg az étteremben: spanyol, argentín, amerikai és ausztrál farmokról érkező T-bone-t, porterhouse-t és ribe eye-t választhatnak a vendégek.[22][23] A Spíler egységekre jellemző magyar klasszikus konyha is megjelenik a kínálatban, kínálnak gulyáslevest, túrós csuszát, csirkepaprikást.[21] A Spíler Budában 2019 óta naponta változó, kritikusok szerint jó ár-érték arányú ebéd ajánlatot és reggelit is kínál.[20]

A Spíler Buda italválasztéka a magyar kedvencek mellett az újvilági borokra koncentrál, nagy választékban megtalálhatóak az ausztrál, kaliforniai, új-zélandi és dél-afrikai tételek.[21] A koktélkínálat szintén igen széles.[20][24][25]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zsidai: Éttermek Budapesten - Zsidai Gasztronómiai és Hotel Csoport, éttermek és hotelek Budapesten (magyar nyelven). zsidai.com. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  2. Mar, El Paseo Del: Beach restaurant, steakhouse, bar and pool bar in Marbella, at Kempinski Bahia on Costa del Sol (magyar nyelven). elpaseodelmar.es. (Hozzáférés: 2019. január 29.)[halott link]
  3. Budapesten kezdték, Bécsben is együtt nyitott új éttermet Zsidai Roy és Jamie Oliver | Forbes.hu (magyar nyelven). Forbes Magyarország, 2017. október 26. [2019. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  4. spilerbp.hu: Spíler Original - Történet (magyar nyelven). spilerbp.hu. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  5. a b » Spiler bistro pub, Budapest (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  6. 'Spiler' - A Unique Bistro Pub in Budapest (angol nyelven). Fine Dining Lovers. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  7. Spiler bistro pub in Budapest. designboom | architecture & design magazine, 2012. december 25. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  8. Wilkes, Rob: Bistropub's cartoonish character masks serious quality... (amerikai angol nyelven). We Heart, 2013. január 8. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  9. Spíler: Romkocsma 2.0 a belvárosban. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  10. Dávid, Zubreczki: Budapest legdögösebb mosdókagylója. Spíler: poszt-romkocsma stílusú bisztró a Gozsdu-udvarban (magyar nyelven). index.hu, 2013. március 24. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  11. GastroGuide - Top 5+2 ebéd a városban. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  12. Egy nap a városban - Spíler. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  13. Origo: Egy legenda: a Spíler (magyar nyelven). http://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  14. roy zsidai transforms ruin pub in budapest into spiler shanghai bistro. designboom | architecture & design magazine, 2014. június 2. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  15. Vörös fénnyel, bujasággal és atom kajával nyit a Spíler Shanghai (hu-HU nyelven). Player.hu. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  16. Spíler Shanghai (magyar nyelven). WeLoveBudapest HU. [2019. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  17. Ázsia 3.0 - Spíler Shanghai (magyar nyelven). Dining Guide. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  18. a b shanghai.spiler.co: Spíler Shanghai - Étlap és Itallap (magyar nyelven). shanghai.spiler.co. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  19. Top 10+2 koktélbár (magyar nyelven). Dining Guide. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  20. a b c Már Budán is van Spíler – megnéztük az új egységet (magyar nyelven). WeLoveBudapest HU, 2019. január 9. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  21. a b c spilerbuda: Spíler Buda - Étlap és Itallap (magyar nyelven). spilerbuda. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  22. Budán bővült a Spíler-család (magyar nyelven). https://vendeglatasmagazin.hu, 2019. január 2. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  23. Megvan az új törzshelye a kézműves hamburger szerelmeseinek - Foodyny. www.foodyny.hu. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  24. Megnyitott a Spíler Buda (magyar nyelven). turizmus.com. (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  25. Megvan az új törzshelye a kézműves hamburger szerelmeseinek - Foodyny. (Hozzáférés: 2019. február 8.)