Sorbonne Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sorbonne Egyetem
Logo of Sorbonne University.svg

Chapelle Ste Ursule.jpg
Alapítva 2018. január 1.
Típus francia egyetem
Tanulólétszám 55 600 (2019. február 12.)
Elhelyezkedése
Sorbonne Egyetem (Franciaország)
Sorbonne Egyetem
Sorbonne Egyetem
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 51′ 04″, k. h. 2° 20′ 28″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 04″, k. h. 2° 20′ 28″
A Sorbonne Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sorbonne Egyetem témájú médiaállományokat.
Kápolna a főépületben (Chapelle de la Sorbonne..

A Sorbonne Egyetem (franciául Sorbonne Université) állami egyetem Párizsban, Franciaországban. 2018-ban jött létre, a Párizs-Sorbonne Egyetem és a Pierre és Marie Curie Egyetem összevonásával. Jelvényében az 1257-es évszám a régi Párizsi Egyetemre utal, amelyen belül a Sorbonne Kollégiumot (Collège de Sorbonne) 1257-ben Robert de Sorbon alapította, és amelynek a bölcsészkara az eredeti kollégium fő örököse.

Története[szerkesztés]

A történelmi Párizsi Egyetem karainak egyes örökösei 2010-ben létrehozták a Sorbonne Egyetem csoportot. 2018-ban a következő egyetemek (a csoport tagjai) olvadtak össze, Sorbonne Egyetem néven.

Ugyanekkor a Sorbonne Egyetem csoport új nevet kapott: L'association Sorbonne Université (Sorbonne Egyetem Szövetség). Ez a következő intézményeket fogja egybe:

Az egyetem létrehozásáról szóló rendelet 2017. április 21-én született, és január 1-jén vált hatályossá.

A francia felsőoktatási reform részeként a francia kormány által létrehívott nemzetközi testület az "Initiative d’Excellence (IDEX)" ("kiválósági kezdeményezés") győztesének hirdette a Sorbonne-t. Ennek révén az egyetem 900 millió eurós pénzügyi támogatásban részesül, időkorlát nélkül. A párizsi régióban ez az első felsőoktatási intézmény, amely ilyen pénzügyi támogatást nyert.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sorbonne University című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.