Sony Ericsson Xperia X1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sony Ericsson Xperia X1

GyártóSony Ericsson
Forgalomban2008. október
Képernyő/kijelző3.0", 800x480 px TFT LCD
Kamera3.2 megapixel
Második kameraQCIF
Operációs rendszerWindows Mobile 6.1
Bevitelérintőképernyő, fizikai billentyűzet, érintőceruza
Processzor528 MHz Qualcomm MSM7200A
Memória256 MB
MemóriakártyamicroSDHC
Tárhely512 MB
HálózatokGSM/GPRS/EDGE, UMTS/HSDPA/HSUPA
Kapcsolódási lehetőségBluetooth 2.0, microUSB, A-GPS, Wi-Fi
AkkumulátorLi-po 1500 mAh
Méretek110×53×16.7 mm
Tömeg158 g
Kialakításszétcsúsztatható

ElődSony Ericsson P1
UtódSony Ericsson Xperia X2
Weboldalhttp://www.xperia.co.kr/product/x1/info.asp
A Wikimédia Commons tartalmaz Sony Ericsson Xperia X1 témájú médiaállományokat.

A Sony Ericsson Xperia X1 (fejlesztői nevén HTC Kowalsky) egy 2008-as csúcskategóriás Sony Ericsson-okostelefon, egyben az első készülék az Xperia-sorozatban. A készülék tervezését és gyártását a HTC végezte.

Hardver[szerkesztés]

Kijelzője 3 hüvelyk képátlójú érintőképernyő, melyet karcolásálló borítással láttak el. Előlapi kamerával, fényérzékelővel és közelségmérővel is ellátták az előlapot, amelynek alján fizikai gombok is találhatóak, középen egy touchpad-jellegű többirányú vezérlővel. Emellett egy érintőceruzát is mellékeltek a képernyő kezeléséhez. A készülékház műanyagból illetve szálcsiszolt alumíniumból készült. Kamerája 3.2 megapixeles, vakuval ellátott autofókuszos, videókat VGA-minőségben képes rögzíteni. Szétcsúsztatva a telefont egy teljes értékű QWERTY-billentyűzet jelenik meg, mely fémből készült. Processzora egy 528 MHz-es Qualcomm MSM7200-as, 256 MB RAM-mal és 512 MB ROM-mal, mely utóbbi microSDHC-kártyával bővíthető. Fekete és ezüst színben készült.

Szoftver[szerkesztés]

Az Xperia X1 alatt a Windows Mobile 6.1-es verziója található, melynek sebességére érkezett a felhasználók közül a legtöbb panasz. A Sony Ericsson sajátos módon alakította át a Windows Phone kezdőképernyőjét: hétféle variációból lehet választani egy gombnyomással, mindig az aktuális igényeknek megfelelően. Beépített szoftverei ezen túlmenően az Adobe Reader, a Google Térképek, a Handango InHand alkalmazásbolt, illetve JAVA-képes Opera webböngésző. Mind az üzenetek kezelését, mind az e-maileket az Outlook végzi.

Források[szerkesztés]