Sony Xperia 5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sony Xperia 5
GyártóSony
Forgalomban2019. október
SzolgáltatóTelenor, Telekom, Vodafone
Képernyő/kijelző6,1", 1080×2520px (21:9)
Kamera12 MP + 12 MP telefotó + 12 MP ultraszéles (4K videó)
Második kamera8 megapixel, HDR, SteadyShot (Full HD videó)
Operációs rendszerAndroid 9.0 Pie
Android 10 (frissíthető)
ProcesszorQualcomm Snapdragon 855
(1x 2,84 GHz, 3x 2,42 GHz, 4x 1,78 GHz)
Memória6 GB RAM
MemóriakártyamicroSDHC (max. 1 TB)
Tárhely128 GB
Hálózatok2G, 3G, 4G+
Kapcsolódási lehetőségWi-Fi, DLNA, GPS/GLONASS, NFC, Bluetooth 5.0, USB 3.1
AkkumulátorLi-ion 3140 mAh
Méretek158 x 68 x 8,2 mm
Tömeg164 g
KialakításIP65/681 porálló, vízálló
MultimédiaSony alkalmazások, PS App, Netflix
ElődXperia XZ2 Compact
UtódSony Xperia 5 II
A Wikimédia Commons tartalmaz Sony Xperia 5 témájú médiaállományokat.

A Sony Xperia 5 (J8210, J8270, J9210, SO-01M, SOV41, 901SO, kódneve Bahamut) egy androidos okostelefon, amelyet a gyártó Sony 2019-ben dobott piacra. A gyártó csúcsmodelljének, a Sony Xperia 1-nek a kompakt változata, mely méreteiben leginkább a Sony Xperia 10-esre hasonlít.

A telefonnak eredetileg az Xperia 2, vagy az Xperia 20 nevet szánták, azonban a Sony azon logika alapján, hogy az 1-es a csúcsmodell, a 10-es pedig az alsó-középkategóriás modell, az új készüléket a kettő közé szánta.

Hardver[szerkesztés]

A 2019-es telefonjait a korábbiakhoz képest alaposan áttervezte a Sony. Elsőre legjellegzetesebb újdonsága a 21:9-es képarány, melynek köszönhetően a kijelző megnyúlt, de keskenyebb is, mint más gyártók telefonjai. Ennek oka a gyártó szerint az, hogy a mozifilmek képaránya is ekkora, és így tökéletes élményt szolgáltat filmnézéskor. A Netflix-szel való együttműködésnek köszönhetően amely tartalom ebben a képarányban elérhető, úgy azt a maximális elérhető felbontásban lehet megtekinteni rajta. A nagyméretű és így kevésbé komfortosan használható Xperia 1-eshez képest a képátlója mindössze 6,1 hüvelyk (15,5 cm). Felbontása 1080x2520 pixel (Full HD), a kijelző OLED kivitelezésű.

A telefon háza matt műanyag (oldalt alumínium keretekkel), porálló és vízálló kivitelben, kék, fekete, szürke és piros színekben készült. Előlapját és hátlapját Gorilla Glass biztonsági üveg védi, felül a beszélgetési hangszóró, egy értesítési LED, és az előlapi kamera található a viszonylag vékony káván. A kijelző a másik három oldalon egészen a szélekig ér. Az egyébként szögletes telefon szélei lekerekítettek. Felül nem található semmi (a jack dugó helye eltűnt), alul pedig két hangszóró és az USB-C bemenet található. Bal oldalon lehet behelyezni a tű nélkül is eltávolítható tálcába a nanoSIM-kártyát illetve a microSD-kártyát (ez utóbbi helyett a dupla SIM-es variációban egy második SIM is behelyezhető). Jobb oldalon felülre kerültek a hangerőszabályozó gombok, ez alá az ujjlenyomat-olvasó, majd a be/kikapcsoló gomb és adedikált kamera gomb. A hátlapon baloldalra került a vaku és a tripla kamera (mindhárom 12 megapixeles, ebből az egyik széles, a másik telefotó, a harmadik ultraszéles üzemmódra képes), középen a Sony-, lent pedig az Xperia-felirat olvasható, plusz az NFC-képességet igazoló logó.

Hardveroldalon az Xperia 1-hez hasonló lett a készülék: nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 855-ös processzorral rendelkezik (ebből az egyik mag 2,84 GHz-es, három 2,42 GHz-es, négy pedig 1,78 GHz-es). 6GB RAM került a készülékbe, emellett 128 GB tárhely, mely opcionálisan 1 TB-ig bővíthető memóriakártyával.

A tripla hátlapi kamera 12 megapixeles szenzorokkal rendelkezik, az előlapi pedig 8 megapixeles. A hátlapi kamera képes 21:9 arányban fényképeket és videót készíteni, rendelkezik 5x-ös digitális zoom-mal, háttérelmosás (bokeh) funkcióval, HDR fényképezési üzemmóddal, valamint videófelvétel terén 4K felbontású videót valamint 60 kép/másodperces formátumú videót és 960 fps-es lassított felvételt is tud készíteni. Az előlapi kamera 8 megapixeles és kijelzővakuval rendelkezik, ezenkívül szoftveres szelfimóddal és ultraszéles látószöggel. Az előlapi kamera ezenkívül rendelkezik az Eye AF funkcióval, amely szemkövető autófókuszt jelent (akár másodpercenként 10 kép készítésével, a tökéletes eredményért) és a Sony fényképezőgépeiből lett átvéve.

Az akkumulátor kapacitása 3140 mAh, a töltéshez egy 1,5 A-es töltőfej + USB-kábel kombinációt biztosít a Sony. Az akkumulátor élettartamának meghosszabbításáért az adaptív töltés és gyorstöltés funkció, valamint az energiafelhasználást csökkentő STAMINA mód került a telefonba.

Szoftver[szerkesztés]

A telefonra az Android 9.0 (Pie) szoftvere került fel, amely utóbb Android 10-re frissíthető lett. Első indításkor kiválasztható, mely szoftvereket szeretné megtartani a felhasználó az előtelepítettek közül. A szoftverbe teljesen új launcher, a Google gyári megoldásához hasonlító megújult Xperia Kezdőképernyő került, ennek megfelelően a szoftveres vezérlőgombok is átalakultak: alapértelmezésben csak a középső gomb jelenik meg, mely a Google és a legutóbb használt alkalmazások eléréséhez is használható, valamint bal oldalon a "vissza" gomb. Az alkalmazások már nem kaptak dedikált ikont, helyettük a képernyő felfelé simításával lehet belépni az alkalmazások listájába. Opcionálisan vissza lehet kapcsolni a hagyományos 3 gombos megoldást is. A kijelző hosszúsága miatt a felső rész elérése nehézkes lehet, ezért a Sony az Oldalérzékelő sáv nevű bővítménnyel egészítette ki a szoftvert - ez kikapcsolható, egyébként a leggyakrabban használt alkalmazások és funkciók, valamint az egykezes mód érhetőek el belőle. Bekerült az éjszakai fény, az intelligens háttérvilágítás-vezérlés valamint az adaptív fényerő. A nagy kijelző alkalmas az osztott képernyős üzemmódra is. A hangbeállítások terén a Sony ClearAudio+ üzemmódja és a DSEE HX funkció az extra (előbbi optimalizálja a hangbeállításokat, utóbbi a tömörített zenefájlok fülhallgatón keresztüli feljavítására alkalmas), plusz a Dolby Atmo. A telefon szoftvere képes a VoLTE (Voice over LTE) beszélgetések lebonyolítására is.

Források[szerkesztés]