Societas Rosicruciana in Anglia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Societas Rosicruciana in Anglia
Alapítva1866
SzékhelyEngland and Wales
A Societas Rosicruciana in Anglia weboldala

A Societas Rosicruciana in Anglia (Angliai Rózsakeresztes Társaság) az egyike a legrégebbi és legstabilabb örökösödési vonallal bíró új rózsakeresztes csoportoknak. Alapításának időpontja 1860–1865 körülire datálható, az alapító atya pedig a szabadkőműves Robert Wentworth Little (1840–1878) volt. Azt állította, hogy személyes hozzáférése volt néhány rózsakeresztes dokumentumhoz, amelyek az autentikusnak tekintett agusti örökösödési vonal rendjéből származott. Jóllehet a rendnek rózsakeresztes megjelenése volt, de mégis az SRIA normái egyfajta alternatív szabadkőművességnek feleltek meg.

Elterjedése és ágai[szerkesztés]

Egyik fontos tagja volt Kenneth Mackenzie (1833–1886), aki segített Little-nek felfuttatni a társaságot. Mackenzie állítólag kapcsolatba állt Apponyi gróffal[1] az Osztrák–Magyar Monarchiában, és állítólag tőle kapott számos információt a rózsakeresztességet illetően. Hosszú időn át a legbiztosabb rózsakeresztes forrásnak bizonyult a Societas Rosicruciana in Scotia (Skóciai Rózsakeresztes Társaság), amely azonban fokozatosan alvó állapotba vonult a múlt században. Számos híres okkultista tagja volt az SRIA-nak a 19 században, mint: John Yarker, P. B. Randolph, A. E. Waite, E. Bulwer-Lytton, dr. W. W. Westcott, Éliphas Lévi, Theodor Reuss, Frederick Hockley (1809–1885), William Carpenter (1797–1874) és még sokan mások. Az SRIA eredetileg egy tanulócsoportnak indult, nem voltak semmilyen rituáléi. A rend lassan külföldön is kezdett elterjedni, így született egy testülete Kanadában, amely az angol joghatóság alatt működött, és amely a Societas Rosicruciana in Canadiensis (Kanadai Rózsakeresztes Társaság) néven működött. Hasonlóképpen Pennsylvaniában is létrejött egy szervezet 1879-ben, amely a Societas Rosicruciana in America nevet vette fel, és USA-beli ágának számított a rendnek. Kicsivel később a híres szabadkőműves Albert Pike tagja lett a kanadai rendnek, és jelezte, hogy tudomása van arról, hogy fut egy ága a rendnek az USA-ban is, arról viszont nem volt tudomás, hogy ez az angliai rendből származott volna. Tehát két eltérő ág futott az USA-ban, így az egymással szemben álló érdekek miatt az egyik fokozatosan alvó állapotba vonult, míg a másik még mai napig is létezik SRICF – Societas Rosicruciana in Civitatibus Foederatis néven. Az SRIA központja jelenleg is Angliában van, és csak Mester szintű szabadkőműveseknek tárja ki a kapuit. (A harmadik fokozat a kék szabadkőművességben.)

Irodalom[szerkesztés]

  • Karl R. H. Frick: Die Erleuchteten. Teil 2. Akademische Druck- und Verlagsanstalt, Graz 1978, ISBN 3-201-01062-6, S. 344–356.
  • John Michael Greer: Enzyklopädie der Geheimlehren. Bearbeitet und ergänzt von Frater V.D. Ansata, München 2005, ISBN 3778772708, S. 683.
  • Harald Lamprecht: Neue Rosenkreuzer. Ein Handbuch. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 2004, ISBN 3-525-56549-6, S. 60–78.
  • Horst E. Miers: Lexikon des Geheimwissens. Goldmann, München 1993, ISBN 3-442-12179-5, S. 587, s.v. „SRIA“.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nincs pontos utalás a konkrét kilétére, de kizárásos alapon csak Apponyi György lehet, hiszen Apponyi Albert még nem, vagy alig volt 20 éves abban az időben, mikor ez történt és ennél fogva be sem avathatott senkit.