Smoluchowski-féle koagulációs egyenlet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Smoluchowski-féle koagulációs egyenlet egy integrodifferenciál-egyenlet, amely megadja valamely egységből álló komplex (továbbiakban -mer) képződésének reakciósebességi állandóját bizonyos körülmények fennállása esetén. Az egyenletet Marian Smoluchowski lengyel fizikus publikálta 1916-ban.

Feltételek[szerkesztés]

Smoluchowski koagulációs elméletében a következő feltételeket köti ki:

  • Az és monomerből álló komplexek (továbbiakban -mer és -mer) aggregációjának sebességi állandója valamennyi - és -mer komplexpárra azonos, vagyis a sebességi állandó egy komplexpár lehetséges konfigurációs állapotainak lehetséges orientációban történő ütközéseire vonatkozó sebességi állandók átlaga.
  • A komplexek reakciója (ütközése) során létrejövő kötések felszakíthatatlanok, vagyis a növekedés irreverzibilis.
  • Az -merek koncentrációja a tér minden részében azonos, így valamennyi mennyiség térbeli elhelyezkedéstől való függését elhanyagoljuk.
  • Az oldat kellően híg ahhoz, hogy az - és -merek közötti reakció állandójára ne legyen hatással további komplexek jelenléte. Következésképpen valamennyi reakció bimolekuláris, három vagy több komplex egyidejű reakcióját figyelmen kívül hagyjuk.

Diszkrét eset[szerkesztés]

Diszkrét változókat feltételezve a következő egyenletet kapjuk:

Az egyenlet bal oldala az -merek számának időbeli változása. Az egyenlet jobb oldala egy különbség. A különbség első részének (a kisebbítendő) alapja az -merek bimolekuláris képződési reakciójának sebességi egyenlete:

ahol az -merek és -merek reakciójának sebességi állandója, az -merek, az -merek (időtől függő) száma. Az -mer

az -merek - és -merekből való képződésének átlagos sebességét adja meg, a második része (a kivonandó) az -merek -merekkel való ütközés folytán történő továbbnövekedés miatti fogyásának sebességét mutatja. Mindkettő megfelel egy bimolekuláris reakció kinetikai egyenletének.

Folytonos eset[szerkesztés]

Folytonosnak tekintve a változókat a következőképpen alakul az egyenlet:

Az egyenlet bal oldala az -merek számának idő szerinti parciális deriváltja