Slam poetry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Slammer szócikkből átirányítva)

A slam poetry olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket előadják pár percben, és ezek után értékelik egymást. Általában numerikus értékelést használnak, mint például a nullától tízig terjedő skála. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése, elgondolkodtatás.

Története[szerkesztés]

A slam poetry története 1984-ben indult, amikor egy építőipari munkás, Marc Smith, önjelölt költő és barátai a kedvenc klubjukban felolvasó esteket szerveztek egymás szórakoztatására. Később a szervezők több csapatot is meghívtak az eseményre, amely így komolyabb versennyé nőtte ki magát. A hangsúly itt már nem a versek hangulatáról szólt, hanem sokkal inkább performansz lett. Nagyobb esteken, amikor több csapat illetve egyén indult, akkor az egész egyfajta párbajjá alakult át, ahol a közönségé volt a döntő szó. Ezután a slam poetry szerte a világon elterjedt, mint például Európa egyes országaiban, Japánban, Dél-Koreában, Indiában stb.

Lebonyolítás[szerkesztés]

Általában kieséses fordulókban bonyolítják le a versenyeket. Az első fordulókban több csapat/egyén felléphet, majd ezeket pontozva a továbbjutók részt vehetnek a következő fordulókban. A műveiket legalább 3 perc alatt kell előadni, lehető legjobb performansszal. A bírók, illetve a közönség döntenek a továbbiakról. Egy verseny akár több napig is eltarthat.

Típusai[szerkesztés]

  • Open Slam: Nyitott slam, itt bárki részt vehet, akár a közönség soraiból is.
  • Invitational Slam: Meghívásos verseny, itt csak az léphet fel, aki rendelkezik meghívóval.
  • Theme Slam: Itt előre megadott témában kell írni a verseket.
  • Team Slam: Két vagy több fő közös produkciója.

Források[szerkesztés]