Slam poetry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A slam poetry egy olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket előadják pár percben, és ezek után értékelik egymást. Általában numerikus értékelést használnak, mint például a nullától tízig terjedő skála. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése, elgondolkodtatás.


Története[szerkesztés]

A slam poetry története 1984-ben indult, amikor is egy építőipari munkás, Marc Smith, önjelölt költő, és barátai a kedvenc klubjukban felolvasó esteket szerveztek egymás szórakoztatására. Később a szervezők több csapatot is meghívtak az eseményekre, így már egy komolyabb versennyé nőtte ki magát, ami kezdetben csak hobbiként indult. A hangsúly itt már nem a versek hangulatáról szólt, hanem sokkal inkább egy performansz lett. Nagyobb esteken, amikor több csapat illetve egyén indult, akkor az egész egyfajta párbajjá alakult át, ahol a közönségé volt a döntő szó. Ezután a slam poetry szerte a világon elterjedt, mint például Európa egyes országaiban, a Távol-Keleten, Japánban, Dél-Koreában, Indiában stb.

Lebonyolítás[szerkesztés]

Általában kieséses fordulókban bonyolítják le a versenyeket. Az első fordulókban több csapat/egyén felléphet, majd ezeket pontozva a továbbjutók részt vehetnek a következő fordulókban. A műveiket legalább 3 perc alatt kell előadni, lehető legjobb performansszal. A bírók illetve a közönség dönt a továbbiakról. Ha egy versenyen létrejön akár 80 csapat akkor ez az egész verseny több napig is eltarthat.

Típusai[szerkesztés]

  • Open slam: Nyitott slam, itt bárki részt vehet, akár a közönség soraiból is.
  • Invitational Slam: Meghívásos verseny, itt csak az léphet fel aki rendelkezik meghívóval.
  • Theme Slam: Itt előre megadott témában kell írni a verseket.

Források[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]